background img
banner
banner

Με θετικό πρόσημο η εορταστική σεζόν

«ΓΕΝΝΑΙΕΣ» ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ…

 Την πρώτη, μετά από αρκετά χρόνια, εορταστική περίοδο που έκλεισε με θετικό πρόσημο, διαδέχονται οι χειμερινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν χθες με αυξημένες προσδοκίες από την πλευρά του εμπορικού κόσμου της Αιγιάλειας. Η τοπική αγορά περπάτησε με… ταχύτερους ρυθμούς το προηγούμενο διάστημα, χωρίς βέβαια να αντισταθμίζεται η απώλεια των χρόνων της κρίσης. Αυτό που αποζητούν πλέον έμποροι και επαγγελματίες είναι σταθερότητα, ώστε να διατηρηθεί το καλό κλίμα και την περίοδο των εκπτώσεων.

Η αισιοδοξία για ουσιαστική αύξηση της κίνησης την περίοδο των γιορτών, επιβεβαιώθηκε τόσο στον κλάδο των τροφίμων όσο και στα εμπορικά- βιομηχανικά είδη. Όπως ανέφερε στο Protionline.gr  ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, ΄΄υπήρξε μία αύξηση της κίνησης και της ζήτησης σε όλα τα είδη, σε ποσοστό περίπου 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η κίνηση ήταν εντυπωσιακά αυξημένη τις ημέρες των Χριστουγέννων με την Πρωτοχρονιά να είναι πιο υποτονική, όμως και πάλι περισσότερο αποδοτική σε σχέση με την περίοδο πριν τις γιορτές΄΄.

Για αύξηση του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα έκανε λόγο στο Protionline.gr η πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας Μαίρη Χρονοπούλου, υπολογίζοντας πως η αύξηση της αγοραστικής κίνησης κυμάνθηκε στο 10% με 15%. ΄΄Είχαμε μία μικρή αύξηση τόσο σε αγοραστική κίνηση όσο και σε τζίρο αυτές τις γιορτές που μας δίνει μία… βαθιά ανάσα για να συνεχίσουμε. Ελπίζουμε η τάση αυτή να συνεχιστεί την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, όπου από την πρώτη μέρα, κύριο χαρακτηριστικό είναι οι χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές. Φυσικά, ούτε οι απώλειες τζίρου που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια αντισταθμίζονται, ούτε τελειώνουν εδώ τα προβλήματα των εμπόρων. Αυτό που επιδιώκουμε είναι πλέον σταθεροποίηση της κατάστασης ώστε να υπάρξει νέα δυναμική το 2018΄΄, επισήμανε η κ. Χρονοπούλου.

Εκπτώσεις… ευκαιρία για ψώνια!

Είναι γεγονός ότι οι εκπτώσεις έκαναν χθες «ποδαρικό» στην τοπική αγορά με τιμές άκρως δελεαστικές, με τα ποσοστά να κυμαίνονται στο 30%, 40% και 50%. ΄΄Θεωρώ ότι οι εκπτώσεις αυτές είναι μία καλή ευκαιρία για ψώνια, αφού στην αγορά του Αιγίου μπορεί να βρει κανείς είδη σε πολύ καλές ποιότητες αλλά και σε προσιτές τιμές΄΄, επισήμανε ακόμη η πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.Α.

Η Ε.Σ.Ε.Ε. πάντως από την πλευρά της συνέστησε στους εμπόρους να είναι προσεκτικοί για την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που θα διαρκέσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζει ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού (από …. % έως …. %). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Θυμίζει ακόμη ότι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους. Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την προσεχή Κυριακή 14 Ιανουαρίου, με ωράριο 11:00 με 20:00.

Κοπή πίτας την Δευτέρα από τον Εμπορικό Σύλλογο

Εν τω μεταξύ, ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγιαλείας, μας καλεί στην κοπή της πίτας του, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου και ώρα 19:00μμ, στο καφέ LOSS στην παραλία Αιγίου. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.