background img
banner
banner

Το εργοστάσιο των ΕΑΣ Αιγίου, πνεύμονας εργασίας και ζωής για την Αχαΐα

ΒΑΣΙΜΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ «ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΠΛΟΥ» – ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΕΑΣ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Με εμφανή την αποφασιστικότητα, την θέληση και το όραμα διευθύνοντος συμβούλου και διοίκησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων όχι μόνο για την διάσωση και την σταθεροποίηση, αλλά και την ανάπτυξη της εταιρείας και με δεδομένη την πολιτική απόφαση να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν όλες οι δυνάμεις της, έγινε γνωστός από το εργοστάσιο του Αιγίου, ο προγραμματισμός για το 2018, έτος που υπάρχει η πεποίθηση ότι θα φέρει τα ΕΑΣ ξανά στην πρώτη γραμμή, ώστε να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αξίζει τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και την προστιθέμενη αξία στην οικονομία ευρύτερα.

Η χθεσινή μέρα έβαλε αυτομάτως το τοπικό εργοστάσιο σε μία νέα εποχή, αφού για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στις τάξεις του συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΑΣ με την συμμετοχή του Αιγιαλέα διευθύνοντος συμβούλου Θεόφιλου Βασιλείου, του προέδρου Γεωργίου Ροΐδη, των υπολοίπων μελών του Δ.Σ., του διευθυντή του τοπικού εργοστασίου Γεωργίου Μαντζαβίνου και των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας σε «οικογενειακό» κλίμα, ενώ στην συνέχεια, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος, παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης της Αχαΐας. Τα οικονομικά της εταιρείας, η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αξιοποιηθούν υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό, η περαιτέρω ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, η έγκαιρη παράδοση παραγγελιών που βρίσκονταν σε χρόνια εκκρεμότητα, αλλά και οι προοπτικές που διανοίγονται από νέες συμφωνίες και συμβάσεις, με αποκορύφωμα τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες ώστε να είναι το τοπικό εργοστάσιο σε συνεργασία με τα υπόλοιπα των ΕΑΣ, σε θέση να παράξουν το «νέο ελληνικό όπλο», αποτέλεσαν τα κυριότερα και πιο ουσιαστικά σημεία της συνέντευξης.

Εκ μέρους του Δ.Σ., ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Ροΐδης γνωστοποίησε την απόφαση της διοίκησης, ΄΄να μην γίνονται μόνο στην Αθήνα οι συνεδριάσεις, αλλά και στα «γρανάζια» της εταιρείας, τα εργοστάσιά μας΄΄ όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ως «βασικό πνεύμονα της ελληνικής κρατικής βιομηχανίας, τονίζοντας πως αποτελούν τον βασικό συνδρομητή στην εθνική ασφάλεια και άμυνα της χώρας, δεδομένου ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι ο βασικός πελάτης των ΕΑΣ και αποτελούν μία σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας με την εξαγωγική δραστηριότητα σχετική με τα προϊόντα τους. ΄΄Ήδη εκτελούμε συμφωνίες με διάφορες χώρες του εξωτερικού. 45 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν περάσει από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και έχουν συναφθεί σχετικές συμφωνίες. 8 συμβάσεις εκτελούνται σήμερα για λογαριασμό ξένων ενόπλων δυνάμεων, 6 συμβάσεις σε ενέργεια εκτελούνται από εμάς για τις ένοπλες δυνάμεις του έθνους. Η εταιρεία πέρασε από εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, με αιχμή την απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου 2013, η οποία προσανατολιζόταν στην λογική του κλεισίματος της εταιρείας, παρά τον χαρακτηρισμό της ως απόφαση διάσωσής της. Κι ενώ περιστασιακά ήκμαζε, η εταιρεία ήταν χρεωμένη από το 2003 ως το 2014, με το αστρονομικού ύψους ποσό του 1 δις 261 εκατ. ευρώ. Μεγάλα ποσά εισέρρευσαν στην εταιρεία ωστόσο δεν έγινε καμία επένδυση, εξαιρουμένης της επένδυσης των 12 εκατ. ευρώ που έγινε στο Αίγιο το 2008. Επισκέψεις μας στις διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού το 2015 και το 2016 μας έδωσαν να κατανοήσουμε ότι η αξιοπιστία της εταιρείας ήταν σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο΄΄ επισήμανε ο κ. Βασιλείου.

Αναφορικά με την σημερινή κατάσταση της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι ΄΄η κυβέρνηση αποφάσισε την κεφαλαιοποίηση αυτών των  χρεών, δίνοντας την ευκαιρία στην εταιρεία να… ανασάνει, διαμορφώνοντας και τις καλύτερες προϋποθέσεις και προοπτικές, χρησιμοποιώντας την τεχνολογική της βάση και τις παραγωγικές της δυνατότητες, σε συνεργασία με το ανθρώπινο εξειδικευμένο δυναμικό. Είναι αμετακίνητη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα, την οποία υλοποιούν ο υπουργός Εθν. Άμυνας κ. Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Βίτσας. Η συνεργασία μας με την κυβέρνηση είναι εξαιρετική, οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε, είναι πολιτικές πρωτοβουλίες προοπτικής. Εκτός από την κεφαλαιοποίηση των χρεών, η πολιτική της κυβέρνησης έχει σχέση με την διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που έχουν να κάνουν με φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, με άρση μέτρων κατά της εταιρείας, με διοικητικού τύπου ρυθμίσεις που επιτρέπουν στην εταιρεία να κινείται οικονομικά, ενώ μας δίνεται ελεύθερο πεδίο να διαμορφώσουμε τις δυνατότητες και ικανότητές μας για την εκτέλεση των υπαρχουσών συμβάσεων, καθώς επίσης και τον σχεδιασμό μας για την παραγωγή νέων προϊόντων που στηρίζονται σε αναζητήσεις της τεχνολογίας΄΄.

Τώρα παραδίδονται τα όπλα για σύμβαση που υπεγράφη το 2006

΄΄Το Δ.Σ. σήμερα, σε συνέχεια του προηγούμενου, με τα μέλη του οποίου βρεθήκαμε εδώ σήμερα για να συνεδριάσουμε όχι συμβολικά αλλά ουσιαστικά, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες να ολοκληρώσουμε τις συμβάσεις μας. Σημειώνω ότι η σύμβαση για τα minimi υπεγράφη το 2006 και παραδώσαμε 550 όπλα έως σήμερα, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του ’14΄΄, επισήμανε ακόμη ο Αιγιαλέας διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ, χωρίς να θέλει να αναφερθεί στο τι προηγήθηκε και δεν εκτελέστηκε η σύμβαση. Χαρακτήρισε ακόμη ως εγκληματική την περικοπή από τις ένοπλες δυνάμεις των 400 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2016-17, που μέτρησε αρνητικά στην ανάπτυξη νέων προγραμμάτων και εξοπλισμών. ΄΄Δεν κατηγορώ τους προηγούμενους παραθέτω στοιχεία για να αντιληφθεί ο κόσμος την υπερπροσπάθεια που γίνεται για την διάσωση της εταιρείας σήμερα΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Βασιλείου τονίζοντας πως άμεσος στόχος αλλά και προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο, είναι τα ελληνικά αμυντικά συστήματα να πάρουν τον ρόλο που τους αξίζει και όσον αφορά τις τοπικές κοινωνίες και όσον αφορά την προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία.

Συνεργασία με τα άλλα εργοστάσια

Τόνισε παράλληλα πως το εργοστάσιο του Αιγίου εκτελεί εν συνεχεία αυτή την παραγγελία, με ταχείς ρυθμούς πλέον, ενώ εκτελεί διαδραστικά σύμβαση για το εκτελούμενο πυρομαχικό 4053 για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Επίσης, έχει σύμβαση και εκτιμάται ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ’18 θα υπογραφεί και η ανάθεση για την παραγωγή του 12,7mm. Ακόμη, κατασκευάζει τον κορμό για τα απάτσι, ενώ συμμετέχει διαδραστικά με άλλες μονάδες των ΕΑΣ σε άλλα πολλά προϊόντα και ήδη έχει επιτύχει πετύχει την μέγιστη δυνατή συνεργασία των τεσσάρων εργοστασίων. Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Ροΐδης: ΄΄Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε έλλειμμα λειτουργικότητας των εργοστασίων, ναι μεν είχε γίνει η ενοποίηση ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ, αλλά στην πράξη ποτέ τα γρανάζια δεν δούλεψαν μαζί. Αυτό το εμπόδιο πάμε να ξεπεράσουμε. Μέσα από τις δυνατότητες που έχει το ένα εργοστάσιο να βοηθήσει το άλλο έτσι ώστε να είμαστε πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί στο να παραδίδουμε τα προϊόντα μας. Αδυναμία υπήρχε επίσης στην δημιουργία αποθεμάτων και με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να την καλύψουμε΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο του Αιγίου, ο κ. Βασιλείου είπε ότι οφείλει και πρέπει να λειτουργήσει ως ένας πνεύμονας μέσα στην κοινωνία της Αχαΐας. ΄΄Πνεύμονας εργασίας και ζωής που θα δώσει την ελπίδα. Θα συντρέξουν και οι σχετικοί οικονομικοί λόγοι για να αποδείξει η εταιρεία ότι μπορεί να στέκεται κυρίως μετά τις εξαιρετικές ζητήσεις από το εξωτερικό΄΄, ανέφερε .

Λειτουργούμε με το «εμείς» κι έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε

΄΄Αυτός ο δρόμος μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της εταιρείας και του εργοστασίου του Αιγίου. Σήμερα είμαστε εδώ για να στείλουμε το μήνυμα ότι αυτό το εργοστάσιο μπορεί να πάει. Υπό μία προϋπόθεση: πέρα από την συγκέντρωση όλων των δυνάμεων, τεχνικών και τεχνολογικών, ως προς την παραγωγική βάση που είναι σπάνια σε όλο τον κόσμο, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο ανθρώπινο δυναμικό. Ευχαριστώ όλα τα Σωματεία και ιδιαίτερα του εργοστασίου Αιγίου που συνδρομητικά κάθε φορά βοηθά και με διάφορες παρατηρήσεις έτσι ώστε η εταιρεία να παίρνει και τις σωστές αποφάσεις. Εδώ καταργήσαμε τους εγωισμούς, λειτουργούμε με το «εμείς», το εγώ δεν υπάρχει μιας και διαχειριζόμαστε δημόσια περιουσία, και γνωρίζοντας πλέον ότι όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε, δεδομένης της παγκόσμιας ζήτησης των ενόπλων δυνάμεων και των τεχνολογικών και παραγωγικών δυνατοτήτων που διαθέτουμε΄΄, σημείωσε ο κ. Βασιλείου.

Παρατήρησε ακόμη πως υπάρχουν ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα με τους εργαζόμενους όπως η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος και ζητήματα που έχουν σχέση με την απόδοσή τους, κάνοντας γνωστό ότι επίκειται μία νέα συνάντηση μετά την διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Εθν. Άμυνας κ. Βίτσα στα τέλη Ιανουαρίου που θα δώσει και την διάσταση στον νέο χρόνο της αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

Για ενδεχόμενες νέες θέσεις εργασίας είπε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να προκηρυχθούν θέσεις, βάσει του Νόμου 2190 γιατί και μέσω των εταιρειών που υπάρχει βιομηχανική συνεργασία παρέχονται εργαζόμενοι με πολύ μικρού χρονικού διαστήματος συνεργασία που οδηγεί μαθηματικά στην απώλεια τεχνογνωσίας. Γι’ αυτό μέσα στον χρόνο, όπως είπε, η διοίκηση της εταιρείας θα ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει το προσωπικό που  χρειάζεται η εταιρεία.

Ο στόχος… υψηλού επιπέδου

Αναφορικά με τις μελλοντικές παραγγελίες που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του τοπικού εργοστασίου, ο διευθύνων σύμβουλος επισήμανε: ΄΄Σε αυτή τη φάση για το Αίγιο υπάρχει μία συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την αναβάθμιση των g3a3. Και αυτό είναι μία εξαιρετική προοπτική, έχει φτάσει πάνω από το μισό στην διαδικασία των συμφωνιών και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε δώσει και το σχετικό αποτέλεσμα. Επίσης, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να επιτευχθεί μία συμφωνία με ελληνοαμερικανική εταιρεία που πρόκειται να μας δώσει την τεχνογνωσία και την δυνατότητα εγκατάστασης του λεγόμενου νέου ελληνικού όπλου. Διότι τα όπλα που έχουν παραχθεί ως σήμερα είναι σε συνεργασία με ευρωπαϊκές εταιρείες. Περιορίζεται έτσι η δυνατότητα διάθεσης και πλήρους οικονομικής εκμετάλλευσης. Σήμερα, μας δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να πούμε ότι τα ΕΑΣ, με αιχμή του δόρατος την παραγωγική μονάδα του Αιγίου, πρόκειται να παράξουν ελληνικό όπλο, περιζήτητο στο εξωτερικό, ήδη χρησιμοποιείται από το FBI στις ΗΠΑ, έχει δοκιμαστεί και σε διάφορες άλλες μάχιμες καταστάσεις. Αυτό θα είναι το σοβαρότερο επίτευγμα αυτής της διοίκησης, για το οποίο βέβαια χρειάζεται ένα εξαιρετικά υψηλό κονδύλι ύψους 30 με 35 εκατ. ευρώ για την τεχνογνωσία και την εγκατάσταση της βιομηχανικής γραμμής. Μπορώ να ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία θα γίνει, το σχεδιάζουμε συστηματικά και απέχουμε λίγο από την λογική του να πραγματοποιηθεί. Αν πράγματι ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα έχουμε ξεπέταγμα πλέον της βιομηχανικής μονάδας του Αιγίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Υπάρχει συμφωνία MoU. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα σε αυτό το εξάμηνο θα έχουμε οριστικοποιήσει αυτή τη συνεργασία. Σε κάθε περίπτωση δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Γιατί εάν η εταιρεία είχε σήμερα στην διάθεσή της 30 εκατομμύρια θα προχωρούσε άμεσα. Θα το προβάλουμε και στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Άμυνας. Είναι ένας στόχος πολύ υψηλού επιπέδου΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr