background img
banner
banner

Άδειες για τις παραλίες μόνο στους καθ’ όλα νόμιμους…

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Την νομιμότητα και την τάξη θα προσπαθήσει να επιβάλλει ο δήμος στην χρήση αιγιαλού και παραλίας αυτό το καλοκαίρι, καλώντας τους επαγγελματίες να προσέλθουν άμεσα για την έκδοση της άδειας και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα και βέβαια να μην ξαναπαρατηρηθεί στις παραλίες η άναρχη κατάσταση του παρελθόντος. Με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών ως προς τις διαδικασίες για την έκδοση των αδειών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου σύσκεψη στο δημαρχείο Αιγιαλείας.

Παρόντες, εκτός του δημάρχου Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλου, ήταν οι αντιδήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Αιγιάλειας Γιώργος Γιοβάς και Μιχάλης Κυριακόπουλος αντίστοιχα, οι προϊστάμενοι Τεχνικής Υπηρεσίας και τμήματος Εσόδων του δήμου, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου (πρώην Κτηματική Υπηρεσία) και ο Στράτος Βαρδάκης ως δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης- Αναψυχής Αιγιαλείας.

Όπως τονίστηκε, πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες που διαθέτουν παραλιακά καταστήματα και επιθυμούν να βγάλουν τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες στην παραλία, ότι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση αδειοδότησης.
Ήδη έχει εκδοθεί και ανακοίνωση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Αιγιαλείας, ώστε οι ενδιαφερόμενοι για χρήση αιγιαλού και παραλίας να προσέλθουν στο Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του δήμου για να καταθέσουν αίτηση. Συγκεκριμένα, καλούνται άμεσα, προκειμένου να εκδοθεί άδεια παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά: 1.Αίτηση. 2. Φωτοτυπία άδειας λειτουργίας του καταστήματος. 3.Αν υπάρχει πρόσθετη πράξη προσδιορισμού τραπεζοκαθισμάτων εξωτερικού χώρου.

Μέχρι 31 Μαρτίου στον δήμο, μετά στην Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας…

Αυτό που τονίστηκε στην σύσκεψη είναι ότι οι επαγγελματίες, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να προσέλθουν στον δήμο πριν τις 31 Μαρτίου, κι αυτό γιατί μέχρι εκείνη την ημερομηνία, το τέλος που καταβάλουν πηγαίνει κατά 70% στα ταμεία του δήμου και κατά 30% στο κράτος. Όμως εφόσον παρέλθει η 31η Μαρτίου, το τέλος μοιράζεται κατά 50% στον δήμο και κατά 50% στο κράτος μέσω της πρώην Κτηματικής Υπηρεσίας. Επίσης, όπως τονίστηκε, καλό θα είναι οι επαγγελματίες να προσέλθουν το συντομότερο ώστε να υπάρχει ο χρόνος αδειοδότησης.

Αυστηροί έλεγχοι από φέτος και… τριπλασιασμός των προστίμων!

Ξεκαθαρίστηκε ακόμη πως φέτος, η υπηρεσία της πρώην Κτηματικής έχει ενισχυθεί με προσωπικό και θα υπάρχει κλιμάκιο για ελέγχους αποκλειστικά για την Αχαΐα και για κάθε περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι από τους ελέγχους δεν θα… γλιτώσουν και οι επαγγελματίες της περιοχής. Σε περίπτωση δε που κάποιος επαγγελματίας κάνει χρήση της παραλίας χωρίς άδεια, τα χρήματα από το πρόστιμο που του επιβάλλεται πηγαίνουν επίσης προς το κράτος. Κάπως έτσι, ο δήμος καλεί τους επαγγελματίες και για να είναι καθ’ όλα νόμιμοι και να μην έχουν πρόστιμα και για να ενισχύσει ο ίδιος τα ταμεία του.
Όπως μετέφερε στo Protionline.gr  ο κ. Βαρδάκης, ΄΄οι συνάδελφοι θα πρέπει να είναι συνεπείς και πολύ προσεκτικοί με αυτό το θέμα, διότι από φέτος τα πρόστιμα τριπλασιάζονται. Ως γνωστόν, στον δήμο μας το τέλος είναι 15 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τραπεζοκαθίσματα και 5 ευρώ για ξαπλώστρες. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος δεν έχει άδεια και τοποθετεί τραπεζοκαθίσματα, θα κληθεί να πληρώσει 45 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο. Ο νόμος ψηφίστηκε, θα ισχύσει από φέτος και είναι πολύ αυστηρός΄΄.

Ένα ακόμη σημείο που τονίστηκε στην σύσκεψη είναι ότι οι επαγγελματίες, με τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζουν δυσκολία ως προς την εφάπαξ καταβολή του τέλους που ισχύει, πριν καν ανοίξουν τα καταστήματα για την θερινή σεζόν. Προτάθηκε δε, εφόσον υπάρχει αδυναμία, να ζητείται από τον δήμο αρχικά, άδεια για κατάληψη σε μικρότερο βαθμό και στην συνέχει να ζητείται νέα άδεια για τα υπόλοιπα, ώστε να μην καταβάλλονται όλα τα χρήματα μαζί. Βεβαίως, για τον δήμο θα ήταν δύσκολο να καθιερώσει δόσεις ως προς την πληρωμή του τέλους, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδοθούν οι άδειες, να πληρωθούν οι πρώτες δόσεις και στο τέλος να… ψάχνει τους επαγγελματίες…

Υποχρεωμένοι να ξηλώσουν τις σταθερές κατασκευές…

Τέλος, όπως τονίστηκε, από εδώ και στο εξής, για να δίνονται άδειες από τον δήμο θα πρέπει στους χώρους των αιτούμενων επαγγελματιών να μην υπάρχουν σταθερές κατασκευές. Σε αυτή την περίπτωση, σε πλεονεκτική θέση βρίσκονται οι επαγγελματίες της Αλυκής, εκεί όπου ήδη από το φθινόπωρο απομακρύνθηκαν βάσεις ομπρελών και οτιδήποτε αλλοίωνε την εικόνα της παραλίας.

Όμως και οι εκμεταλλευόμενοι των άλλων παραλιών, καλούνται τώρα να ξηλώσουν τις σταθερές κατασκευές ώστε να υποβάλλουν αιτήσεις για άδειες. Υποχρέωση των επαγγελματιών θα είναι, από εδώ και στο εξής, να εκμεταλλεύονται τον αιγιαλό κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου καταβάλλοντας το προβλεπόμενο τέλος, και τον Οκτώβριο να παραδίδουν την παραλία στη φύση, σύμφωνα με τις υποδείξεις της πρώην Κτηματικής και του Δήμου.

Σημειώνεται ότι αιτήσεις μπορούν να λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες, τόσο από τους τοπικούς αντιδημάρχους όσο και από τον κ. Βαρδάκη, ώστε να επισπεύδονται οι διαδικασίες και να πηγαίνουν έτοιμοι στον δήμο. Από πλευράς δήμου, τέλος, καθίσταται σαφές ότι για να λάβει κάποιος άδεια να κάνει χρήση της παραλίας και του αιγιαλού, θα πρέπει να είναι καθ’ όλα νόμιμος και για να την διατηρήσει, απόλυτα συνεπής…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr