background img
banner
banner

Ελλειμματική η πρωτοβάθμια περίθαλψη…

ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ Γ.Σ. ΤΟΥ Π.Ι.Σ. ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

 

Μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα βαρύ, εξαιτίας της οικονομικής, πολιτικής και αξιακής κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου η ετήσια Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Συμμετείχαν 300 σύνεδροι, πρόεδροι και εκλέκτορες των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, ενώ εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, παρέστησαν ο πρόεδρος Σωτήρης Κοίλιας και οι δύο ακόμη εκπρόσωποι Νίκη Μαλεβίτη και Αλέκος Βασιλόπουλος, μεταφέροντας τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας σε τοπικό επίπεδο.

Στην Συνέλευση εγκρίθηκε με πλειοψηφία ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός του 2017, ο προϋπολογισμός του 2018, καθώς και η εισήγηση της Διοίκησης του Π.Ι.Σ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε όλα τα προβλήματα του Συστήματος Υγείας, όπως είναι οι μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας που επιδεινώνουν καθημερινά την περίθαλψη του ελληνικού λαού και την ασφαλή και ποιοτική ιατρική λειτουργία.

Σωτήρης Κοίλιας

΄΄Δυστυχώς, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και στα νοσοκομεία με τις τεράστιες ελλείψεις. Η προκηρύξεις που έγινε για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, δεν στέφθηκε με επιτυχία, διότι οι θέσεις των ιατρών που περιελάμβανε δεν ήταν μόνιμες και αυτό ήταν ένας αρνητικός παράγοντας. Ποιος γιατρός, άλλωστε, θα έπαιρνε το ρίσκο να κλείσει το ιατρείο του για να εργαστεί μόνο για τέσσερα χρόνια στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας; Όμως και η δεύτερη προκήρυξη που αφορούσε την υποστήριξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού πήγε ακόμη χειρότερα, δεδομένου ότι ένας γιατρός που θα κάλυπτε 2.250 άτομα, θα λάμβανε μόλις 1.600 ευρώ τον μήνα, τη στιγμή που ένα ιατρείο για να λειτουργήσει χρειάζεται περίπου 2.000 ευρώ το μήνα΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr  ο κ. Κοίλιας, μεταφέροντας τα όσα με προβληματισμό ειπώθηκαν στην Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ.

Με προβλήματα ΠΕΔΥ- νοσοκομείο

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. παρατήρησε πως από το 2014 που διαλύθηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας υπό τη μορφή που είχε, το σύστημα βρίσκεται σε μεγάλη δυσχέρεια, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται το βάρος στα νοσοκομεία. Όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κοίλια κι εκεί υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα με τους επικουρικούς γιατρούς οι οποίοι έχουν βοηθήσει πολύ, πλην όμως είναι στις θέσεις τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και είναι δεδομένο πως όταν απολυθούν, η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο. Με προβλήματα όμως λειτουργούν και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ. ΄΄Δυστυχώς και το ΠΕΔΥ Αιγίου λειτουργεί με μικρό αριθμό ιατρών και ειδικοτήτων. Από τις δύο ιατρούς γενικής ιατρικής, η μία έφυγε για τις ΤΟΜΥ της Πάτρας. Επίσης, η ακτινολόγος προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες της μόνο μία ημέρα την εβδομάδα αφού τις υπόλοιπες είναι στο νοσοκομείο. Επίσης, στα ιατρεία του ΠΕΔΥ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ένας γυναικολόγος, ένας παιδίατρος και δύο οδοντίατροι την στιγμή που με την μορφή του ΙΚΑ, δούλευαν σε αυτό 34 γιατροί΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α., παρατηρώντας πως υπάρχει πρόβλημα και με τους ειδικευόμενους, αφού εξαιτίας των πολύ λίγων χρημάτων (μόλις 800 ευρώ, μισθός ασύμφορος ειδικά για όσους εργάζονται σε περιοχές μακριά από τον τόπο τους) όσοι τελειώνουν τις σπουδές τους αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό…

Ερωτηθείς αναφορά με το ενδεχόμενο λειτουργίας ΤΟΜΥ (Τοπικής Μονάδας Υγείας) στην Αιγιάλεια, ο κ. Κοίλιας τόνισε πως, βάσει πληροφόρησης που έχει από την 6η ΥΠε, αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, αφού πρώτα λειτουργήσουν σε κάποιες άλλες περιοχές όπου και εκεί όμως, ακόμη βρίσκονται σε… ημιτελές στάδιο.

Ζητείται κάλυψη των κενών και αντιμετώπιση με βάση τις πραγματικές ανάγκες

΄΄Η πρωτοβάθμια περίθαλψη παρά τα σχέδια και τις εξαγγελίες είναι ελλειμματική, σχεδόν ανύπαρκτη, τα Νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και η δημόσια υγεία του πληθυσμού έχει υποστεί πλήγματα από τις ελλείψεις και τις αδυναμίες των Υγειονομικών Υπηρεσιών. Πρέπει άμεσα να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό οι κενές θέσεις στα Νοσοκομεία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, 6.500 περίπου ιατρών και πάνω από 20.000 νοσηλευτών, προκειμένου να υπάρχει περίθαλψη ανθρώπινη και αξιοπρεπής, χωρίς την εξάντληση του προσωπικού και την ταλαιπωρία των πολιτών, η οποία υπάρχει σήμερα΄΄, τονίστηκε ακόμη στην Γ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με τους συνέδρους στην πλειοψηφία τους να καταδικάζουν την ασκούμενη πολιτική υγείας, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της υγείας και περίθαλψης, όχι με λογιστικά κριτήρια, αλλά σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr