background img
banner
banner

Παραγγελία από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΝΩ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ «ΠΝΙΓΟΥΝ» ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ…

Από τη στιγμή που η Αιγιάλεια γιόρτασε το Πάσχα με σκουπίδια στους δρόμους έγινε ορατός   ο κίνδυνος να… γιορτάσει το Αίγιο την πολιούχο του Παναγία Τρυπητή μεθαύριο Παρασκευή, με το ίδιο σκηνικό. Η οποιαδήποτε κίνηση για να πειστούν οι φορείς διαχείρισης των εντεταλμένων ΧΥΤΑ να δεχθούν τα σκουπίδια της Αιγιάλειας, το προηγούμενο διάστημα έπεσε στο κενό… Η κατάσταση τείνει πλέον να γίνει αφόρητη, καθώς κυρίως τις βραδινές ώρες, τρωκτικά έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, αποτελώντας μεγάλη απειλή για την δημόσια υγεία…

Ήδη σε κάποιες κοινότητες έχουν αρχίσει να καίνε τα σκουπίδια με τους κάδους μαζί και η βελτίωση του καιρού αναμένεται να επιτείνει στο πρόβλημα.  Η Αιγιάλεια πλέον έχει γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος και το πρόβλημα πέρα από την υγεία των πολιτών αναμένεται να βλάψει και την τοπική οικονομία.

Κι ενώ η κατάσταση είναι απελπιστική και επίκειται άμεσος κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες, η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος πήγε  χθες στο υπουργείο, για να συναντηθεί όμως με κάποιο σύμβουλό του υπουργού, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.  

Ενίσχυση της περιφρούρησης του ΧΥΤΑ Αιγείρας

Την ίδια στιγμή, στην Αιγείρα οι κάτοικοι συνεχίζουν την περιφρούρηση του ΧΥΤΑ, με τα νέα να ταξιδεύουν πιο γρήγορα κι απ’ τον άνεμο… Προχθές το βράδυ πραγματοποίησαν λαϊκή συνέλευση επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους να κρατήσουν σε 24ωρη βάση την περιφρούρηση, διαπιστώνοντας πως όλα είναι πολύ ρευστά στο ζήτημα της μεταφοράς των σκουπιδιών σε άλλους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας. Μπροστά στο νέο αδιέξοδο μη πραγματοποίησης της συνάντησης στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο για πολλούς θα λειτουργούσε ως μέτρο πίεσης στους πέντε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας να δεχθούν τα σκουπίδια των Δ.Ε. Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας συσπειρώθηκαν ακόμη περισσότερο καθώς πλέον όλα δείχνουν ΜΑΤ και ΧΥΤΑ Αιγείρας, γεγονός που τους ανάγκασε από χθες το πρωί στο να αυξήσουν την περιφρούρηση με μεγάλη συμμετοχή στο στέκι. ΄΄Δεν υποχωρούμε γιατί δεν μας έχουν αφήσει άλλο δρόμο να προστατεύσουμε την υγεία μας Οι παράνομοι είναι αυτοί που επιχειρούν να φέρουν σκουπίδια σε αυτή τη χωματερή που μολύνει τον τόπο μας΄΄, ανέφεραν χθες, δημοσιοποιώντας φωτογραφία με την εικόνα πλέον του κυττάρου εκεί όπου εξαιτίας της βροχής, βγήκαν και πάλι τα… μαυροζούμια στο λαγκάδι.

Δ.Σ.Α.: ΄΄Αν δεν εφαρμοστεί η απόφαση, να ασκηθούν ποινικές διώξεις…΄΄

Εν τω μεταξύ, αναμένεται η παρέμβαση στο ζήτημα της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Πατρών, μετά την αναφορά – καταγγελία του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου που ξεκαθαρίζει ότι δεν υφίσταται διακριτική ευχέρεια κανενός οργάνου ή υπηρεσίας αναφορικά με την αποδοχή ή μη των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, η αναφορά- καταγγελία του Δ.Σ.Α. ήταν κατά παντός υπευθύνου, ώστε οι χώροι υποδοχής απορριμμάτων με βάση το ΦΕΚ, να δεχθούν τα απορρίμματα της περιοχής, καθώς η υγεία των πολιτών βρίσκεται σε άμεσο και πρόδηλο κίνδυνο. Ο Σύλλογος αναφέρεται στην υπ’ αριθ. 64413/28-03-2018 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου δυνάμει της οποίας τα αστικά στερεά απόβλητα του Δήμου Αιγιαλείας θα διατίθενται για ένα έτος σε ΧΥΤΑ εντός της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και συγκεκριμένα σε ΧΥΤΑ που συγκεκριμένως ορίζονται.

Παράλληλα, ο Δ.Σ.Α. αναφέρεται και στην απόφαση του Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ Δυτικής Αχαΐας να μη δεχθεί τα απορρίμματα για τεχνικούς λόγους. Μάλιστα, εκ μέρους του Συλλόγου τονίζεται ότι η απόφαση αντιβαίνει ευθέως στα ορισθέντα και διαταχθέντα δυνάμει της ανωτέρω απόφασης και επισύρει ποινικές ευθύνες. ΄΄Δεν υφίσταται διακριτική ευχέρεια κανενός οργάνου ή Υπηρεσίας αναφορικά με την αποδοχή ή μη και εφαρμογή της ανωτέρω απόφαση, ούτε μπορεί να γίνεται επίκληση τεχνικών λόγων αφού ήδη με την άνω απόφαση έχει ήδη κριθεί η καταλληλότητα και προσφορότητα των αναφερομένων χώρων υποδοχής΄΄, τόνιζε ο Δ.Σ.Α. ζητώντας από την Εισαγγελέα την συνδρομή της, ώστε να επιτευχθεί η άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ εάν δεν προχωρήσει η εφαρμογή της απόφασης, ζητά την άμεση άσκηση ποινικής διώξεως κατά των υπευθύνων και την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας λαμβανομένου υπ’ όψιν και του άμεσου κινδύνου που υφίσταται η δημόσια υγεία.

ΦΟΔΣΑ Δυτ. Αχαΐας: ΄΄Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας λειτουργεί νόμιμα΄΄

Άμεση ήταν η απάντηση του πρόεδρου του ΦΟΔΣΑ Δυτικής Αχαΐας Σπύρου Τραχάνη, ο οποίος επισημαίνει: ΄΄Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου κατέθεσε στην Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Πατρών μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, φωτογραφίζοντας τόσο εμένα ως Πρόεδρο, όσο και ολόκληρο το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, για δήθεν απόφαση μας αντιβαίνουσα ευθέως στα ορισθέντα και διαταχθέντα δυνάμει της με αριθμό 64413/28-03-2018 απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο με αριθμό του Τεύχους Β 1174.02-04-2018 ΦΕΚ, με την οποία καλείται ο ΧΥΤΑ Φλόκα να δεχτεί απορρίμματα του Δήμου Αιγιαλείας. Τονίζω ότι μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ της ανωτέρω απόφασης, ο ΦΟΔΣΑ ως διαχειριστική αρχή του ΧΥΤΑ Φλόκα και κατόπιν εκτάκτου Διοικητικού Συμβουλίου, εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας, σε απόλυτη σύμπνοια τόσο με τον σκοπό ίδρυσης του ΧΥΤΑ όσο και με την λαϊκή εντολή την οποία ως αιρετοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε λάβει, καθώς και με τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας και βιωσιμότητας του ΧΥΤΑ΄΄.

Και καταλήγει ως εξής: ΄΄Δημιουργεί εύλογη απορία η ιδιαίτερη ευαισθησία την οποία επιδεικνύει ο Δικηγορικός Σύλλογος του Αιγίου σε λιγότερο από 24 ώρες από την έκδοση του ψηφίσματος, όταν μάλιστα ουδόλως έχει αντιδράσει στον παράνομο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Αιγείρας, ο οποίος νομίμως λειτουργεί και θα μπορούσε να έχει επιλύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας εν τη γεννέσει του΄΄.

 Ακολουθούν το παράδειγμα της Αιγείρας

Εντωμεταξύ απόπειρα να μεταφέρουν σκουπίδια από την Αιγιάλεια στον ΧΥΤΑ του Φλόκα στη Δυτική Αχαΐα έγινε το απόγευμα της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες   δύο οχήματα, ένα απορριμματοφόρο και ένα φορτηγό, έφθασαν στην περιοχή όμως έγιναν αντιληπτά από κατοίκους οι οποίοι τους σταμάτησαν.

Στο σημείο έσπευσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παναγιώτης Διαμαντόπουλος ο οποίος ζήτησε από τους υπαλλήλους του Δήμου Αιγιάλειας να τους επιδείξουν τα έγγραφα που είχαν στη διάθεσή τους. Όπως έγινε γνωστό όμως ο Δήμος Αιγιάλειας δεν έχει καμία επίσημη άδεια για εναπόθεση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ του Φλόκα.

Αυτό αποδείχθηκε και στο συγκεκριμένο περιστατικό κατά το οποίο οι εργαζόμενοι απλά επέδειξαν ένα χαρτί του Δημάρχου Αιγιάλειας Θανάση Παναγόπουλου και όχι κάποια άδεια-προγραμματική σύμβαση που να έχει συναφθεί με το Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Μετά τις συζητήσεις που έγιναν οι εργαζόμενοι της Αγιάλειας με τα οχήματα αναγκάστηκαν να πάρουν άπραγοι τον δρόμο της επιστροφής.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρ. Νικολάου ο οποίος του μετέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την πρόθεση μεταφοράς στον Φλόκα σκουπιδιών από την Αιγιάλεια. Οι κάτοικοι της περιοχής αγανάκτησαν από το συγκεκριμένο περιστατικό και όπως δηλώνει είναι αποφασισμένοι να προβούν άμεσα σε κινητοποιήσεις.

«Εμείς δεν θα δεχθούμε κανέναν. Δεν θα αφήσουμε να πέσουν στον Φλόκα σκουπίδια από το Αίγιο. Ήδη αύριο θα προσφύγουμε στην Εισαγγελία και θα αποκλείσουμε τον ΧΥΤΑ, όπως έχουν κάνει και στην Αιγείρα. Δεν μπορεί 100 άνθρωποι να κρατούν κλειστό τον εκεί ΧΥΤΑ και να θέλουν να δεχθούμε εμείς τα σκουπίδια τους», σημειώνει ο κ. Διαμαντόπουλος.

Παράλληλα οι κάτοικοι της περιοχής καλούν το Δήμο Αιγιάλειας να στείλουν τεχνικούς για να διαπιστώσουν πως λειτουργεί ο ΧΥΤΑ του Φλόκα. «Στην περιοχή μας έχουμε τεράστια προβλήματα. Τα ζουμιά φθάνουν μέχρι την Αχαγιά και τώρα μας λένε να αποδεχθούν την έλευση κι άλλων απορριμμάτων από το Αίγιο; Αυτό δεν γίνεται», τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.

Παραγγελία της Ξένης Δημητρίου “ξεκλειδώνει” τις πόρτες των  ΧΥΤΑ

Η παρέμβαση όμως του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου φαίνεται πως έφερε καρπούς αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Θανάσης Παναγόπουλος χθες δεν πήγε μόνο στο υπουργείο Εσωτερικών,  αλλά είχε και καθοριστική συνάντηση με την Αιγιώτισσα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου  κ. Ξένη Δημητρίου.

Ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δ.Σ.Α., Γιώργο Μπέσκο εξήγησε στην κ. Δημητρίου τη σοβαρότητα της κατάστασης και η αντίδραση της ήταν άμεση. Έδωσε εισαγγελική παραγγελία σε όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς των περιοχών που έχουν λάβει εντολή από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Νίκο Παπαθεοδώρου για να δεχτούν τα σκουπίδια μας.

Η παραγγελία είναι σε αυστηρό ύφος, φέρνει συλλήψεις σε όσους δεν εφαρμόσουν το νόμο και από ότι φαίνεται ξεκλειδώνει τις πόρτες των ΧΥΤΑ για 12.000 τόνους απορριμμάτων της Αιγιάλειας (3.000  τόνοι είναι ήδη στους δρόμους).

Για την παραγγελία ενημερώθηκε και ο αρχηγός της Αστυνομίας και οι εξελίξεις από σήμερα το πρωί θα είναι ραγδαίες στο μέτωπο των σκουπιδιών.

Με αυτά τα δεδομένα συνεδρίασε εκτάκτως χθες βράδυ η Οικονομική  Επιτροπή του δήμου Αιγιαλείας, για να εγκρίνει  το κονδύλι μεταφοράς των απορριμμάτων.  Η  εφαρμογή του νόμου με παρέμβαση στο ανώτατο επίπεδο της Δικαιοσύνης αναμένεται να δώσει ανάσα στη δημοτική αρχή και το Αίγιο να γιορτάσει την Παναγία Τρυπητή με καθαρά πεζοδρόμια.

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr