background img
banner
banner

Συνεχίζεται η μερική αποκομιδή…

ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Συνεχίζεται η μερική αποκομιδή των απορριμμάτων με τους υπεύθυνους του δήμου να εκτιμούν ότι σε ένα δεκαπενθήμερο θα έχει επανέλθει η ομαλότητα, μετά τον δίμηνο «εφιάλτη» που έπνιξε την Αιγιάλεια στα σκουπίδια. Κι αν το κέντρο της πόλης αρχίζει να παίρνει ξανά την… φυσιολογική του μορφή, υπάρχουν συνοικίες σε κάθε Δημοτική Ενότητα που τα απορρίμματα παραμένουν στους κάδους για δύο και πλέον μήνες, αποτελώντας σοβαρή εστία μόλυνσης. Στην «μάχη» για τον καθαρισμό μπαίνουν και οι εργολάβοι με μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό, με τους ΧΥΤΑ Αγρινίου, Δυτικής Αχαΐας, Ναυπάκτου, Ακρίου –Βόνιτσας και Μεσολογγίου να έχουν ανοίξει τις πύλες τους, μετά την δικαστική και πολιτική παρέμβαση, ώστε να δεχθούν συνολικά 12.000 τόνους απορριμμάτων της Αιγιάλειας.

Οι συγκεντρωμένοι όγκοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τόσο στους δρόμους όσο και στα κοντέινερς που τοποθετήθηκαν για προσωρινή αποθήκευση απορριμμάτων στον Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Τέμενη υπολογίζονται σε 2.500-3.000 τόνους. Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδόθηκε στις 2 Απριλίου, όμως μόλις την περασμένη Τετάρτη (δηλαδή εννέα μέρες μετά) άρχισε μερικώς η αποκομιδή, με τις ποσότητες που μαζεύτηκαν να πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ Δυτ. Αχαΐας και του Αγρινίου. Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς κατοίκων και συλλόγων των περιοχών αυτών. Είχε προηγηθεί εισαγγελική εντολή της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, για εφαρμογή της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κάτι που σημαίνει ότι, εάν ανταποκρίνονταν αρνητικά οι κατά τόπους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με διώξεις.

Για αύριο τα ασφαλιστικά, ίσως και αναβολή…

Ανάμεσα σε άλλα καλείται από την Αποκεντρωμένη να μεριμνήσει «για την ταχεία λειτουργία» του ΧΥΤΑ Αιγείρας. Ως γνωστόν, ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, (η κανονική άδειά του έχει λήξει από το 2014, η δε τελευταία χρονικά έκτακτη και προσωρινή έληξε στις 13 Φεβρουαρίου) είναι εδώ και 75 ημέρες αποκλεισμένη από τους κατοίκους τής Ανατολικής Αιγιαλείας που ζητούν την οριστική διακοπή της λειτουργίας της και την περιβαλλοντική αποκατάστασή της. Επιπλέον, έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία έχει προγραμματιστεί να εκδικαστούν αύριο Τρίτη 24 Απριλίου, αν και είναι πολύ πιθανό να λάβουν ακόμη μία αναβολή…

Θα δέχονται συγκεκριμένες ποσότητες κάθε μήνα

Η αποκομιδή των απορριμμάτων ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη με μικρές ποσότητες, ενώ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, μέρα με την μέρα που θα περνάει θα αυξάνεται ο όγκος των απορριμμάτων που θα φεύγει από τους δρόμους. Εκτιμά δε ότι θα σηκώνονται περί τους 250 τόνους την ημέρα. Ο δήμαρχος είχε την ευκαιρία να ξανασυζητήσει το θέμα με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη κατά την διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ την προηγούμενη εβδομάδα τον οποίο και ενημέρωσε για την εξέλιξη, εκτιμώντας ότι άμεσα θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση και πως σε 15 ημέρες θα επανέλθει η ομαλότητα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση της Αποκεντρωμένης, τα ημερησίως παραγόμενα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Αιγιαλείας Π.Ε., καθώς και τα αστικά απόβλητα που είναι σωρευμένα στους οικισμούς του δήμου, έως την ποσότητα των δώδεκα χιλιάδων τόνων, θα διατίθενται σε ΧΥΤΑ εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα 1.500 τόνοι στον ΧΥΤΑ της 1ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κοχλαστή» του Δ. Ναυπάκτου, 3.500 τόνοι στον ΧΥΤΑ της 2ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Μονοδένδρι» του Δ. Αγρινίου, 5.500 τόνοι στον ΧΥΤΑ της 3ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κακοπετριά» του Δ. Ακτίου – Βόνιτσας, 1.000 τόνοι στο ΧΥΤΑ της 4 ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στην περιοχή «Συλλόγου Ακτημόνων Αγ. Συμεώνος» του Δ. Ι.Π. Μεσολογγίου, 500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 2ης Δ.Ε. Αχαΐας στη θέση «Κάτω Βάθρες ή Γκούντα» του Δ. Δυτικής Αχαΐας. Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι πέραν των 12.000 τόνων, οι πέντε ΧΥΤΑ δεν είναι διατεθειμένοι να λάβουν ούτε… σακούλα παραπάνω, ενώ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα δέχονται συγκεκριμένες ποσότητες ανά μήνα. Για παράδειγμα, ο φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ Αγρινίου έχει καταστήσει σαφές ότι δύναται να δεχθεί 500 τόνους τον μήνα.

Ανακύκλωση σε κάδους στο Πολιτιστικό Κέντρο σε πρώτη φάση

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Θανάσης Παναγόπουλος, που θεωρεί ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα μπαίνουν σε μια θετική τροχιά, όχι μόνο για τον δήμο Αιγιαλείας, αλλά για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, υποχρεώνεται με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσει σε δράσεις ανακύκλωσης και να μεριμνήσει για τη μείωση των προς ταφή αποβλήτων.

Ήδη, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. λαμβάνει μία σημαντική πρωτοβουλία προώθησης της ανακύκλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης που θα αδειάζουν κάθε Τρίτη βράδυ, με την πρόεδρό της Μαρία Τσουκαλά, να επισημαίνει πως ΄΄επειδη η κατάσταση με τα απορρίμματα είναι ακόμη δύσκολη, όποιος μπορεί ας κάνει τον κόπο, προς το παρόν να φέρνει τα ανακυκλώσιμα εκεί΄΄. Σημειώνει ακόμη ότι ΄΄το πολιτιστικό καλοκαίρι εφέτος θα είναι αφιερωμένο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στην διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί πιστεύω ότι πολιτισμός σημαίνει κυρίως καθαρό περιβάλλον΄΄.

Επίσης με κοινή επιστολή – πρόσκληση ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και Εμπορικός Σύλλογος, καλούν τους επαγγελματίες να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση. Επιπλέον, προγραμματίζεται ημερίδα για την ανακύκλωση, στο Αίγιο, στις 10 Ιουνίου.

Βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου

Να δοθεί βιώσιμη και οριστική λύση στο θέμα των απορριμμάτων όλης της Αιγιάλειας ζητά μέσω ανακοίνωσής του με αποδέκτη τον δήμο Αιγιαλείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, καλώντας τους πάντες να ενσκήψουν με πραγματική διάθεση ολιστικής επίλυσης του προβλήματος που, όπως τονίζει, δεν είναι αποκλειστική ευθύνη ενός δημάρχου, αλλά κυβερνητικής επιλογής που στόχο θα έχει τη διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων.

Συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος, που έχει εκδώσει δύο δελτία Τύπου το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων (17.11.17 και 19.3.18), σημειώνει: ΄΄Επανερχόμαστε γιατί αν και έχουν κινητοποιηθεί ως ένα βαθμό, ο Δήμος Αιγιάλειας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Υπουργείου Εσωτερικών, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Υπουργός Εσωτερικών, καθώς και πλήθος άλλων κυβερνητικών παραγόντων φορέων συλλογικοτήτων κ.ά., λύση βιώσιμη μακροπρόθεσμη σύγχρονη και με περιβαλλοντολογικούς όρους, δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η διαιώνιση του τόσο σοβαρού προβλήματος της διαχείρισης των αποβλήτων συνολικά στη χώρα μας, που άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σημαντικό βαθμό έχουν λύσει από δεκαετίες, προσφέροντας στις τοπικές τους κοινωνίες μια ολοκληρωμένη αντίληψη στην προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, φαίνεται ότι έχει οικονομικά συμφέροντα τέτοια, που όλες οι κυβερνήσεις μας της τελευταίας τουλάχιστον 30ετίας αποφεύγουν να τα θίξουν΄΄.

Και συνεχίζει: ΄΄Άμεσα πρέπει να δοθεί βιώσιμη και οριστική λύση στο θέμα των απορριμμάτων όλης της Αιγιάλειας που για περισσότερο από 2 μήνες έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο με επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών συνέπειες. Ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας φαίνεται ότι έχει επιτελέσει υπέρ το δέον το λόγο ύπαρξής του και χρειάζεται εργασίες συντήρησης με σταδιακό κλείσιμο”

Γιάννης Θεοφανόπουλος: ΄΄Υπεύθυνο για την κατάσταση όλο το Δημοτικό Συμβούλιο΄΄

Κι αν για κάποιους η σημερινή κατάσταση με τα απορρίμματα είναι πρωτόγνωρη, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Αίγιο έχει ξαναζήσει ανάλογες δύσκολες στιγμές, ανεξάρτητα από την χρονική διάρκεια και την έκταση του προβλήματος. Ανάλογο πρόβλημα είχε ξεσπάσει και το 2002 επί δημαρχίας Αλέκου Μέγαρη, ενώ είναι άξια αναφοράς η άποψη ενός… παλιού και έμπειρου της αυτοδιοίκησης που είχε ζήσει εκ των έσω την εποχή εκείνη. Κληθείς από τo “protionline.gr” να σχολιάσει την σημερινή κατάσταση ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Θεοφανόπουλος, καταλόγισε ευθύνες σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, επιφυλασσόμενος ωστόσο να αναφερθεί σε… πρόσωπα και πράγματα μόλις τελειώσει η… περιπέτεια των απορριμμάτων και καθαριστεί ο δήμος, καθώς δεν επιθυμεί να «σπιλώσει το πτώμα της πόλης», όπως ο ίδιος αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοφανόπουλο, ΄΄το δυσάρεστο με το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο είναι ότι είναι φτωχό σε ιδέες και αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν ευθύνεται μόνο ο δήμαρχος. Μία δημοτική περίοδος για να είναι επιτυχής, δεν πρέπει να προσπαθεί μόνο ο δήμαρχος. Όλοι οι σύμβουλοι οφείλουν να καταθέτουν τις προτάσεις τους και όχι να βγαίνουν να επικρίνουν. Εάν έχουν πολιτικές διαφορές ή διαφορές σε δημοτικό επίπεδο να τις διατυπώνουν, αλλά και να έχουν ουσιαστικό ρόλο με κατάθεση ιδεών. Θεωρώ πως με την σημερινή κατάσταση, σαν δημοτικός σύμβουλος, εάν έχεις το ελάχιστο φιλότιμο ή παραιτείσαι ή σηκώνεις τα μανίκια και βοηθάς. Πρέπει να έχουμε όλοι το κεφάλι ψηλά αλλά την μύτη χαμηλά. Δυστυχώς, υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που σπιλώνουν την πόλη με την συμπεριφορά τους΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr