background img
banner
banner

Τριήμερο προσκύνημα στην Άνδρο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Προσκυνηματική επίσκεψη στη νήσο Άνδρο πραγματοποίησε το τριήμερο 25-27 Απριλίου η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο, ο οποίος συνοδευόταν από ιερείς και ομάδα ευλαβών χριστιανών από το Αίγιο, την Πάτρα, την Κόρινθο και την Αθήνα. Η συγκεκριμένη δράση ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Μητροπολίτη που θέλησε με αυτόν τον τρόπο να προσφέρει ένα «δώρο αγάπης» σε συνεργάτες και φίλους, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους, με σκοπό να αναδείξει τον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις, η Κάρα του οποίου έχει αποθησαυρισθεί στην ομώνυμη Ιερά Μονή τής νήσου.

Ένα λεωφορείο με 10 περίπου ιερείς και 40 προσκυνητές αναχώρησε το μεσημέρι τής Τετάρτης για το λιμάνι της Ραφήνας, όπου το απόγευμα επιβιβάστηκαν σε πλοίο της γραμμής με προορισμό την Άνδρο, στην οποία αφίχθησαν αργά το απόγευμα για να τακτοποιηθούν και να καταλύσουν στο «Perrakis hotel», που βρίσκεται στο Κυπρί. Το πρωί της επόμενης ημέρας άπαντες αναχώρησαν για την ανδρική Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου, η οποία βρίσκεται πλησίον του χωριού «Αποίκια» και συγκεκριμένα στην περιοχή «Ώρες», που έλαβε το εν λόγω όνομα επειδή εκεί παλαιά ανέβαιναν οι άρχοντες και οι ναυτικοί του νησιού για να ακούσουν την Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών. Με μακρόχρονη και έντονη ιστορική παρουσία στα θρησκευτικά και εθνικά δρώμενα της χώρας, η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου καθίσταται σημείο αναφοράς ανάμεσα στα μοναστικά κέντρα της Ελλάδος.

Όμορφες στιγμές με κατάνυξη και πνευματική ανάταση

Στην τελεσθείσα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο τοπικός Ποιμενάρχης, ενώ λίγο πριν την Απόλυση οι προσκυνητές συμμετείχαν στο Κοινό Ποτήριο της Θείας Ευχαριστίας. Την ίδια ημέρα οι προσκυνητές επισκέφθηκαν τις Ιερές Μονές Αγίας Μαρίνας και Παναχράντου. Οι επισκέπτες, αφού προσκύνησαν την ιερά εικόνα της Αγίας αλλά και την επίσης θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην οποία ανθούν θαυματουργικά ξερά κλαδιά από κρίνα κατά τον Δεκαπενταύγουστο, έγιναν δεκτοί από τον Καθηγούμενο, Γέροντα Κυπριανό Χειμωνά, που φημίζεται για τη φιλοξενία του αλλά και για τις άοκνες προσπάθειές του για την ανακαίνιση της Ιεράς Μονής. Με τη σειρά του ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Αρχιμανδρίτη π. Κυπριανό και την Αδελφότητα για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία που επεφύλαξαν σε όλους τους προσκυνητές. Σημείωσε δε το σπουδαίο πνευματικό και ιεραποστολικό έργο που επιτελεί η Αδελφότητα και ευχήθηκε ο Θεός να τις ενισχύει στη Διακονία τους.

Το προσκυνηματικό πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας ολοκληρώθηκε το απόγευμα με επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναχράντου, η οποία βρίσκεται… γαντζωμένη στη θέση «Καταφύγιο» στη βόρεια πλαγιά του όρους «Γερακώνες», περιστοιχισμένη από βραχώδεις όγκους! Ηγούμενος είναι ο πατήρ Ευδόκιμος Φραγκουλάκης, που υπηρετεί την Ιερά Μονή από το 1957 (!) και ο οποίος, ως άψογος οικοδεσπότης, υποδέχθηκε τους προσκυνητές που τους ξενάγησε κάνοντας μία σύντομη αναφορά στο ιστορικό της. Η τρίτη και τελευταία ημέρα παραμονής στην Άνδρο περιελάμβανε πρωινή επίσκεψη στην μεγαλύτερη Ιερά Μονή της νήσου, αυτή της Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας, που βρίσκεται ανάμεσα στο Γαύριο και το Μπατσί.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής οι προσκυνητές επέστρεψαν στο Αίγιο. Γενική ήταν η ικανοποίηση όλων για τις απίστευτες εμπειρίες που βίωσαν με την επίσκεψη στα Ιερά Προσκυνήματα της Άνδρου, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη για την πνευματική ανάταση που ένιωσαν αλλά και για το θρησκευτικό δέος που… πλημμύρισε τις ψυχές τους.

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr