background img
banner
banner

Χείρα βοηθείας από μία περιοχή με βαριές «πληγές» από φωτιές στο παρελθόν…

Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΘΛΙΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ

Οι τραγικές ανθρώπινες απώλειες και οι εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Ανατολική Αττική συγκλόνισαν τους Αιγιαλείς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επιθυμούν να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και παντού επικρατεί κλίμα θλίψης, ιδίως στην περιοχή που στο παρελθόν έχει βιώσει την φρίκη της φωτιάς…

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στο εθνικό πένθος. Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο κεντρικό κτίριο, τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, με εντολή του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, συμμετέχοντας στο εθνικό πένθος για την ανείπωτη τραγωδία στην Αττική. Ο κ. Κατσιφάρας εξέφρασε την βαθιά οδύνη του για τον χαμό δεκάδων πολιτών, στην μεγαλύτερη τραγωδία που έπληξε την χώρα μας. Παράλληλα, εξέφρασε την μεγάλη ευγνωμοσύνη του στις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, που έσπευσαν και από τη Δυτική Ελλάδα, για να συνδράμουν στα πύρινα μέτωπα και να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Συντριβή και οδύνη για το μέγεθος της καταστροφής, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος. ΄΄Στεκόμαστε όλοι συντετριμμένοι μπροστά στο μέγεθος της ανείπωτης καταστροφής και εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, προς όλες τις οικογένειες και τους οικείους τους. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Δήμος Αιγιαλείας ακόμα μετρά τις πληγές του από τις πυρκαγιές του 2007 και έχει –πέραν των ανθρωπιστικών-και ένα ακόμα λόγο να συμπαρασταθεί όπου μπορεί και όπου το απαιτήσουν οι περιστάσεις, με τα όποια μέσα διαθέτει αν και απευχόμαστε να χρειαστεί΄΄, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Συγκέντρωση ειδών για την Ανατολική Αττική

Από πλευράς Δικηγορικού Συλλόγου απευθύνεται έκκληση προς τα μέλη του και τους πολίτες για αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης, κυρίως τροφίμων μακράς λήξης για τους πληγέντες στην Αττική. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου είναι στη διάθεση όποιου επιθυμεί για συγκέντρωση και αποστολή των αναγκαίων αυτών ειδών στα γραφεία του Συλλογου μας ( Κορίνθου κ Θέμιδος 1) τηλ. γραμματείας Δ.Σ. Αιγίου: 2691029411

Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγιαλείας εκφράζει την βαθιά του λύπη και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή του στους τραυματίες και στους πυροπαθείς από τις φονικές πυρκαγιές, που έπληξαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Αττική. Ο Σύλλογος ενημερώνει ότι θα προχωρήσει σε συγκέντρωση ειδών ρουχισμού, καινούρια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα και σε καλή κατάσταση (ειδών ένδυσης, υπόδησης και λευκών ειδών πχ σεντόνια, πετσέτες, μαξιλάρια κά), σαν ελάχιστη έκφραση αλληλεγγύης στους πυροπαθείς. Προτρέπει δε, τους εμπόρους, εφόσον διαθέτουν στοκ στις αποθήκες τους, να προσφέρουν μέρος αυτού. Το γραφείο του Συλλόγου θα δέχεται καθημερινά, από σήμερα Τετάρτη 25 Ιουλίου έως την Τρίτη 31 Ιουλίου, και ώρα από 9.00πμ έως τις 15.00, είδη ρουχισμού, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πυροπαθείς. ΄΄Ας βοηθήσουμε όλοι τους συνανθρώπους μας που βίωσαν τόσο σκληρά την δυστυχία και τον πόνο, βλέποντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες να χάνονται. Ας δώσουμε όλοι μας μια χείρα βοηθείας στους πυρόπληκτους συμπατριώτες μας με την δική μας συνεισφορά, έχοντας βιώσει και εμείς, οι κάτοικοι της Αιγιάλειας, παρόμοιες καταστάσεις κατά το παρελθόν΄΄, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε… επιφυλακή κάθε φορά που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς

Εν τω μεταξύ, τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους πολύ δυνατούς ανέμους στην περιοχή, θέτουν τις τελευταίες μέρες, την Πολιτική Προστασία του δήμου σε πλήρη ετοιμότητα. Κάτι ανάλογο συνέβη και την Δευτέρα με τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν και είχαν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, με την πιο οδυνηρή στην Ανατολική Αττική.

Μάλιστα, την Δευτέρα, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας είχε εκδώσει έκτακτη ανακοίνωση, με βάση τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γ.Γ.Π.Π με αρ. πρωτ. 153723/22-07-2018 για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς για το Δήμο Αιγιαλείας. Για τον λόγο αυτό και σε συνεργασία με την Αυτοτελή Δ/νση Πολ. Προστασίας Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, καλούσε όλους τους πολίτες σε επαγρύπνηση και ιδιαίτερα τα άτομα που πραγματοποιούν εργασίες στην ύπαιθρο (κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι κ.λπ.) να μην προβούν σε ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Ερωτηθείς από τo Protionline.gr  για τον βαθμό ετοιμότητας που υπάρχει στην περιοχή για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αιγιαλείας Χαράλαμπος Στεφανίδης, αναφέρθηκε στην προχθεσινή προειδοποίηση που υπήρξε αλλά και κάθε φορά που υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, ζητώντας και από τους πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένο. ΄΄Σε κάθε περίπτωση η ευαισθητοποίηση και η συνδρομή όλων είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να αποτραπεί στο μέγιστο βαθμό ο κίνδυνος πυρκαγιάς, να περιοριστεί πιθανή επέκταση της και να ελαχιστοποιηθούν οι επακόλουθες συνέπειές της΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ειδικά τις ημέρες αυτές σαν την προχθεσινή, οι περίπολοι απ’ άκρη σε άκρη στον δήμο είναι αυξημένες. ΄΄Καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου αλλά κυρίως σε ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας βρισκόμαστε σε επιφυλακή, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ είμαστε σε διαρκή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας΄΄, σημείωσε ακόμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το μεσημέρι, μία ακόμη φωτιά στην Κορινθία, αυτή τη φορά κοντά στα σύνορα με την Αχαΐα και τον δήμο Αιγιαλείας, κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου. ΄΄Είμαστε σε ετοιμότητα, εάν χρειαστεί θα συνδράμουμε και σε γειτονικό δήμο΄΄, πρόσθεσε ο κ. Στεφανίδης.

Ο βροχερός καιρός πάντως που… διαδέχθηκε τους δυνατούς ανέμους, προκάλεσε για λίγο… λήξη συναγερμού στην περιοχή με την προσοχή ωστόσο να είναι τεταμένη ως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

Μάλιστα, η προχθεσινή πυρκαγιά στην Κινέτα είχε άμεσο αντίκτυπο και στην Αιγιάλεια. Προβλήματα προκλήθηκαν στην υδροδότηση σε διάφορα σημεία της Αιγιάλειας, εξαιτίας της αστάθειας στην τάση του ρεύματος που παρατηρείτο λόγω των καταστροφών στις υποδομές και το δίκτυο της ΔΕΗ από την πυρκαγιά της Κινέτας. Για λόγους ασφαλείας από την ΔΕΥΑΑ τέθηκε για λίγο εκτός λειτουργίας η γεώτρηση που τροφοδοτεί με νερό την ευρύτερη περιοχή της οδού Κορίνθου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα και το δημοτικό κολυμβητήριο να τεθεί για λίγες ώρες εκτός λειτουργίας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr