background img
banner
banner

Υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στις παραλίες, λίγο κάτω η επισκεψιμότητα…

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ…

Σε ένα ομαλό καλοκαίρι, χωρίς αστάθμητους αρνητικούς παράγοντες αλλά με… ούριο άνεμο, εξελίσσεται αυτό που διανύουμε για την Αιγιάλεια. Παρά το γεγονός όμως ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές, η περιοχή παρουσιάζει ως τώρα χαμηλή επισκεψιμότητα, ενώ και οι ντόπιοι έχουν περιορίσει αισθητά τις μετακινήσεις τους, εν συγκρίσει με προηγούμενα χρόνια…

Οι παραλίες της Αιγιάλειας, άλλες λίγο άλλες πολύ, βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, αν εξαιρέσει κανείς τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών, με τα ελάχιστα περιθώρια δράσης που αφήνει στον δήμο η ισχύουσα νομοθεσία. Κατά τα άλλα, οι υποδομές υπάρχουν και οι επιλογές για να απολαύσει κανείς το μπάνιο του στην Αιγιάλεια, είναι πάρα πολλές.

Ήδη από τις αρχές Ιουνίου, τα παραλιακά καταστήματα έχουν φροντίσει να εκδώσουν άδειες χρήσης αιγιαλού, τοποθετώντας ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα, ενώ η παροχή υπηρεσιών βρίσκεται, κατά κοινή ομολογία, σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Αιγιάλεια είναι από τις ελάχιστες περιοχές που τα παραλιακά της καταστήματα παρέχουν δωρεάν ξαπλώστρες και ομπρέλες, διαθέτοντας καφέ και παρεμφερή σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης πλάι στην θάλασσα.

Καθαρά νερά χωρίς τσούχτρες!

Ιδιαίτερα θετικές είναι ως τώρα οι ενδείξεις για την καθαρότητα των υδάτων, αφού όπως προκύπτει από τις επίσημες μετρήσεις (η τελευταία μέτρηση έγινε τον Μάιο του 2018) και αν συγκρίνει κανείς τα νούμερα με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, διαπιστώνει ότι φέτος οι θάλασσες της Αιγιάλειας είναι ακόμη πιο καθαρές από πέρυσι και οι λουόμενοι μπορούν να απολαμβάνουν άφοβα τα μπάνια τους.

Επίσης, άφοβα απολαμβάνουν το κολύμπι οι λουόμενοι στην περιοχή και από άποψη μεδουσών αφού στις ακτές της Αιγιάλειας δεν έχει φανεί φέτος ούτε… δείγμα, διαψεύδοντας τους επιστήμονες που ήθελαν έξαρση του φαινομένου και φέτος. Όπως μπορείτε να δείτε στους χάρτες της διαδικτυακής πλατφόρμας του Ελληνικού παρατηρητηρίου βιοποικιλότητας είναι ελάχιστες οι αναφορές για την ύπαρξη μεδουσών και αυτές μακριά από τις παραλίες της Αιγιάλειας.

Και από πλευράς δήμου έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις, κυρίως στις παραλίες που έχουν την Γαλάζια Σημαία, το διεθνές σύμβολο καθαρότητας και καταλληλότητας των ακτών, οι οποίες σχετίζονται με ναυαγοσώστες και άλλες υποδομές.
To Protionline.gr επικοινώνησε με εκπροσώπους και προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων που έχουν στις ακτές τους την Γαλάζια Σημαία, παρατηρώντας ότι ως τώρα η κίνηση δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα και πως σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει παρελθόντα έτη… Οι περισσότεροι αποδίδουν την «μουδιασμένη» εικόνα στην οικονομική κρίση που δεν αφήνει ντόπιους και επισκέπτες να προχωρήσουν στις εξόδους και τις δραστηριότητες που θα ήθελαν.

Σημείο αναφοράς η Πούντα

Μιλώντας στo Protionline.gr , η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τράπεζας Ξανθή Παπακανέλλου, σχετικά με την δημοφιλή παραλία της Πούντας που βρίσκεται εντός της κοινότητάς της, επισημαίνει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η προσδοκώμενη επισκεψιμότητα. ΄΄Παρά το γεγονός ότι ο νέος δρόμος έχει φέρει την περιοχή μας πιο κοντά στην Αθήνα, οι επισκέπτες έχουν περιοριστεί στα Σαββατοκύριακα και δεν παρατηρείται η κίνηση των προηγούμενων χρόνων. Θεωρώ ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είμαστε λίγο κάτω από πέρυσι. Ευελπιστούμε μετά τις 15 Ιουλίου τουλάχιστον, να παρουσιαστεί κάποια κινητικότητα. Η Πούντα, κατά κοινή ομολογία, είναι μία ιδιαίτερη παραλία για πολλούς και διάφορους λόγους, διότι διαθέτει φυσική ομορφιά, έχει μεγάλη έκταση, τα αυτοκίνητα είναι μακριά από τους λουόμενους και βέβαια είναι η πρώτη που απέκτησε Γαλάζια Σημαία εδώ και χρόνια και την διατηρεί. Γενικότερα, αποτελεί σημείο αναφοράς και προσελκύει λουόμενους όχι μόνο από τις γύρω περιοχές, Αιγιάλεια και Καλάβρυτα, αλλά και επισκέπτες. Από τον δήμο ωστόσο, δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη βαρύτητα στην παραλία αυτή και από την στιγμή που εφαρμόστηκε ο «Καλλικράτης» δεν υποστηρίζεται όσο θα έπρεπε΄΄, επισήμανε η κ. Παπακανέλλου, προσθέτοντας: ΄΄Κατά την γνώμη μου, διαθέτουμε πολύ καλές παραλίες και ειδικά η Πούντα δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από τις πιο διάσημες παραλίες της χώρας. Όμως και ο δήμος οφείλει να δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα…΄΄.

Με «Γαλάζια Σημαία» από φέτος ο Ελαιώνας

Κατ’ εξοχήν παραθεριστική περιοχή θεωρείται ο Ελαιώνας, διαθέτοντας πληθώρα καταλυμάτων, τα οποία όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βασίλη Τζαβάρα παραμένουν… μισοάδεια. Από φέτος, την παραλία Ελαιώνα «κοσμεί» και η Γαλάζια Σημαία. ΄΄Δυστυχώς, η τουριστική περίοδος έχει συρρικνωθεί και αυτό είναι γενικό κακό, δεν αφορά μόνο τον Ελαιώνα. Ευελπιστούμε και με την Γιορτή Λαδιού και Ελιάς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να έχουμε περισσότερη επισκεψιμότητα. Παρότι, έχουμε μία από τις ωραιότερες παραλίες, με άνετες υποδομές και πολύ καλά καταστήματα, φέτος δεν έχουμε, ακόμη τουλάχιστον, πολλούς λουόμενους από Αίγιο. Αυτό, κατά την γνώμη μου οφείλεται σε οικονομικούς λόγους, διότι οι περισσότεροι προτιμούν τις πιο κοντινές παραλίες στο Αίγιο΄΄, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας. Παράλληλα, εστίασε και στο γεγονός ότι ΄΄φέτος καταβάλλεται μία σημαντική προσπάθεια για την καθαριότητα και τις υποδομές. Για παράδειγμα, μπορεί το απορριμματοφόρο του δήμου να περνά μία φορά την εβδομάδα πλέον, ωστόσο εμείς φροντίζουμε η παραλία μας να είναι καθαρή. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις υποδομές, φέτος έχουμε και την δυνατότητα πρόσβασης και ατόμων με αναπηρία στην θάλασσά μας, καθώς έχει τοποθετηθεί στην ακτή χειροκίνητο καροτσάκι΄΄.

Έμφαση στην καθαριότητα  στα Διγελιώτικα

Η Γαλάζια Σημαία έχει αναρτηθεί και φέτος στην παραλία Διγελιωτίκων, εκεί όπου καταβάλλεται μία σοβαρή προσπάθεια από την Τοπική Κοινότητα ώστε η εικόνα της παραλίας να είναι τέτοια που να προδιαθέτει ντόπιους και επισκέπτες να την προτιμήσουν. ΄΄Μέχρι στιγμής δεν έχουμε την επισκεψιμότητα που θα θέλαμε, όμως πιστεύουμε ότι μόλις ομαλοποιήθηκε ο καιρός, διότι τον Ιούνιο είχε κάποια απρόοπτα, και αυτός ο μήνας θα πάει πολύ καλύτερα΄΄, σημείωσε στo Protionline.gr ο πρόεδρος της Τ.Κ. Διγελιωτίκων Ηλίας Δημητρίου. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έγιναν ώστε να βελτιωθούν οι παροχές της παραλίας. Όπως είπε, ΄΄καταρχήν φοβηθήκαμε για τα σκουπίδια και δεν ξέραμε πώς θα κυλίσει όλη αυτή η κατάσταση. Αυτό μας… πείσμωσε περισσότερο και λάβαμε μέτρα για να διατηρούμε την παραλία μας καθαρή. Μπορώ να πω ότι σε αυτό τον τομέα είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Σαν Κοινότητα, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο, δύο φορές την εβδομάδα φροντίζουμε για τον καθαρισμό της ακτής από ό,τι σκουπίδι υπάρχει.  Από εκεί και πέρα, συμπληρώθηκαν τα υπάρχοντα παγκάκια και τοποθετήθηκαν επιπλέον ομπρέλες για τους λουόμενους, υπάρχει άνεση στο πάρκινγκ, ασφάλεια και πιστεύουμε ότι η σεζόν θα κυλίσει καλά και για τα παραλιακά καταστήματα΄΄.

Εύκολη και ποιοτική λύση η Αλυκή

Χαμηλότερη από τα περσινά επίπεδα περιγράφεται ως τώρα και η κίνηση στην παραλία Αλυκής. ΄΄Μέχρι στιγμής, ο καιρός δεν έχει βοηθήσει την παραλία μας, παρόλα αυτά έχει επισκέπτες. Ειδικά δε όσες ημέρες ευνοούν οι άνεμοι, η παραλία γεμίζει κόσμο. Παρόλα αυτά, εκτιμώ ότι πέρυσι ήταν ακόμη περισσότερος. Βεβαίως, η Αλυκή εξακολουθεί να αποτελεί την πιο εύκολη λύση για τους Αιγιώτες που μπορεί να έρθουν και με τα πόδια, είναι συνάμα και ποιοτική λύση με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και ανέσεις΄΄, ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλυκής «Άγ. Νικόλαος» Νίκος Παπαδόπουλος. ΄΄Εμείς, σαν σύλλογος έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να κάνουμε την παραλία μας καθαρή και πιο ελκυστική στους επισκέπτες. Και από πλευράς δήμου έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις, όπως το κιόσκι που φτιάχθηκε εκεί όπου εκκρεμούν δύο παγκάκια, έχουν τοποθετηθεί κάποιες ομπρέλες εκτός καταστημάτων στην ακτή, λίγες βέβαια για τον αριθμό των επισκεπτών, ενώ γίνονται προσπάθειες και για την εξασφάλιση πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση του κόσμου΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος, κάνοντας γνωστό ότι από την 1η Ιουλίου, γίνεται καθημερινός καθαρισμός της παραλίας.

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr