background img
banner
banner

Σε επιφυλακή λόγω προειδοποίησης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ- ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Επί… ποδός ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, Πυροσβεστική Υπηρεσία, δήμος και εθελοντικές ομάδες, λόγω της προειδοποίησης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) που προέβλεπε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αιγιάλεια.
Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες όχι μόνο συνεχίζονται αλλά θα μετατραπούν σε καύσωνα στα μέσα της εβδομάδας όπου το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίζει τους 35 βαθμούς στην Αιγιάλεια. Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών με τους δυνατούς ανέμους αποτελούν… εκρηκτικό μείγμα που και στο παρελθόν έχουν δώσει μεγάλες φωτιές στην περιοχή και αυτό ακριβώς είναι που θέλουν να αποφύγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Τι συνιστάται στους πολίτες

Αυτός είναι και ο λόγος που εφαρμόζουν κατά γράμμα τον σχεδιασμό που υπάρχει, αυξάνοντας τις περιπολίες κάθε φορά που υπάρχει τέτοια ένδειξη. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην πρόληψη. Τις ημέρες αυτές, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή μέχρι 31 Οκτωβρίου, απαγορεύεται η καύση στους αγρούς.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 (χωρίς χρέωση από σταθερά και κινητά).

Εφαρμόζεται πιστά ο σχεδιασμός

΄΄Είμαστε με όλες μας τις δυνάμεις έξω, περιπολικά, δήμος, εθελοντές, εποπτεύουμε την περιοχή και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να είναι ασφαλής η περιοχή μας΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. Να σημειωθεί ότι σημαντική για την περιοχή είναι και η λειτουργία τριών πυροφυλακείων υπό την Π.Υ. Αιγίου, δύο στο Αίγιο και ένα στην Ακράτα στον Άγ. Νικόλαο.
΄΄Εμείς από την πλευρά μας, βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας τον σχεδιασμό που υπάρχει, τα οχήματά μας είναι έξω, περιπολούμε και είμαστε… ετοιμοπόλεμοι, λαμβάνοντας υπόψη και τους δείκτες επικινδυνότητας της κάθε μέρας. Χρειαζόμαστε όμως και την βοήθεια και στήριξη του κόσμου και είναι πολύ βασικό οι πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι΄΄.

Καταγραφή… επικίνδυνων περιοχών

Οι νεκροί που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα στην Αττική, όπως ήταν λογικό έχει προκαλέσει Βέρτιγκο στις εμπλεκόμενες με την πυροπροστασία της Δυτικής Ελλάδας υπηρεσιών και πρωτίστως την πυροσβεστική και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τα όσα προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική έχουν οδηγήσει του αρμοδίους και στη Δυτική Ελλάδα να ζουν με τον «φόβο του αύριο» καθώς και σε επίπεδο Αχαΐας, υπάρχουν περιοχές εντός των οποίων έχουν βρίσκονται οικισμοί και κοινότητες , οι οποίες ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν από τις φλόγες σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Εν τω μεταξύ, στο μικροσκόπιο των στελεχών της Πυροσβεστικής αλλά και της Πολιτικής Προστασίας για τους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται πλέον επί 24ωρου βάσεως οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα επικίνδυνες σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς πλησίον τους.

Σε επίπεδο Αχαΐας, νυχθημερόν βρίσκονται σε καθεστώς διόπτευσης, οι περιοχές της Καλογριάς, της Στροφυλιάς, του Δάσους Μόβρης, της Ζήριας και της Άνω Ζήριας, της Φτέρης, του Βουραϊκού, όλα τα πευκοδάση στην παραλιακή ζώνη του νομού κοντά στα οποία βρίσκονται οικισμοί και κοινότητες. Στις «διακεκαυμένες ζώνες» έχουν συμπεριληφθεί από τα Καλάβρυτα , Κάτω Λουσοί, Σούβαρδο, Αγία Λαύρα, Κέρτεζη και από την Αιγιάλεια, Δερβένι – Μαραθιάς – Φαράγγι Βουραϊκού, Τράπεζα, Ακράτα, λίμνη Τσιβλού και Ζαρούχλα.

Περίπολοι απ’ άκρη  σε άκρη του δήμου

Ερωτηθείς από το Protionline.gr  για τον βαθμό ετοιμότητας που υπάρχει στην περιοχή για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αιγιαλείας Χαράλαμπος Στεφανίδης, έχει αναφέρει πως ΄΄κάθε φορά που υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είμαστε σε επιφυλακή΄΄, ζητώντας και από τους πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι. ΄΄Σε κάθε περίπτωση η ευαισθητοποίηση και η συνδρομή όλων είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να αποτραπεί στο μέγιστο βαθμό ο κίνδυνος πυρκαγιάς, να περιοριστεί πιθανή επέκταση της και να ελαχιστοποιηθούν οι επακόλουθες συνέπειές της΄΄, τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ειδικά τις ημέρες αυτές, οι περίπολοι απ’ άκρη σε άκρη στον δήμο είναι αυξημένες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr