background img
banner
banner

Δεν… σώζεται το καταφύγιο Κρυονερίου Ακράτας

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ – 250.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ!

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την κατεδάφιση του γραφικού καταφυγίου στο Κρυονέρι Ακράτας, καθώς οι προσπάθειες νομιμοποίησής του δεν απέδωσαν καρπούς.
Τι καν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος είχε κάνει άπειρες επισκέψεις για το θέμα στην Αθήνα, οι χρόνιες εκκρεμότητες, ελλείψεις και μη σύννομες ενέργειες οδηγούν στο γκρέμισμα, με την απόφαση πλέον να έχει πάρει τον δρόμο της υλοποίησης, δεδομένου ότι έχει γίνει η δημοπράτηση και προχωρά η εργολαβία, με εξασφαλισμένο μάλιστα το ποσό της κατεδάφισης που ανέρχεται σε 250.000 ευρώ!

Ήδη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων δρομολογεί δεκάδες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών, σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις, αφού στο στάδιο της κατεδάφισης βρίσκονται 15 αυθαίρετες κατασκευές στην Αχαΐα και άλλες τρεις στην Κορινθία, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 79.000 ευρώ. Επίσης, έχει προγραμματιστεί να γίνουν 52 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε Αιτωλοακαρνανία, Κορινθία, Κεφαλονιά και Αχαΐα και ήδη έχει δημοσιευθεί η διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας για την ανάδειξη των αναδόχων εκτέλεσης των εργασιών.

Η διαδικασία…

Ερωτηθείς από την «Π», ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Λεωνίδας Καράμπελας, επισήμανε πως ΄΄απ’ ό,τι φαίνεται η απόφαση αυτή είναι υλοποιήσιμη και άμεσα, δεδομένου ότι δημοπρατήθηκε το έργο της κατεδάφισης και δεν υπάρχουν περιθώρια αναστολής της απόφασης΄΄. Όπως έκανε γνωστό, ΄΄πλέον οι διαδικασίες για κατεδαφίσεις κινούνται από την εκάστοτε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ οι υπηρεσίες δόμησης έχουν την αρμοδιότητα των διαπιστώσεων. Μόλις αυτές τελεσιδικήσουν τις αποστέλλουμε στην Αποκεντρωμένη΄΄. Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Υπηρεσίες Δόμησης πραγματοποιούν αυτοψίες από τη γραμμή της παραλίας και πάνω, από εκεί δηλαδή που επιτρέπεται η δόμηση. Από την γραμμή της παραλίας και κάτω, όπως στην προκειμένη περίπτωση στο καταφύγιο Κρυονερίου, τους ελέγχους πραγματοποιεί η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Η… αρχή και οι «τίτλοι τέλους»

Το καταφύγιο σκαφών στην παραλία του Κρυονερίου δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τη διαχείρισή του είχε ο Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος «Άγιος Νικόλαος».
Δύναται να «φιλοξενήσει» 140 σκάφη, από 4 έως και 10 μέτρα, γι’ αυτό και εξυπηρετεί πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και ξένους (Ιταλοί, Βέλγοι, Γερμανοί) παραθεριστές, που αράζουν τα κότερά τους, συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο το ταξίδι με την ψυχαγωγία τους. Τους καλοκαιρινούς, ιδίως, μήνες η μαρίνα Κρυονερίου «κατακλυζόταν» σχεδόν καθημερινά από μικρά και μεγάλα σκάφη, οι ιδιοκτήτες των οποίων εξυπηρετούνταν άμεσα και αξιόπιστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καταφύγιο του Κρυονερίου ξεκίνησε να κατασκευάζεται με την απαιτούμενη από τη Νομαρχία Αχαΐας τότε, άδεια, από την πρώην κοινότητα Καλαμιά, ωστόσο στην πορεία έγιναν διάφορες παρεμβάσεις που για πολλούς δεν είναι σύννομες. Οι ενστάσεις αφορούν κυρίως την επέκταση που είχε πραγματοποιηθεί σε αυτό, ενώ σε αυτά τα τριάντα και πλέον χρόνια που υφίσταται, έχουν εμπλακεί πολλοί σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της σημερινής του εικόνας.

Τι οδήγησε όμως το γραφικό λιμανάκι στο «τέλος» του; Οι εκκρεμότητες που επί χρόνια υπήρχαν σε σχέση με το κατά πόσο είναι ή όχι νόμιμο, μεταφέρθηκαν από τις συναρμόδιες τοπικές και κεντρικές κρατικές υπηρεσίες, στη δικαιοσύνη, με εντελώς απρόβλεπτη κατάληξη. Τα προβλήματα, άρχισαν να παρουσιάζονται στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, με τους τότε «Καποδιστριακούς» δήμους, μάλλον να τα… κρύβουν κάτω από το χαλί, προφανώς για να αποφύγουν και το όποιο πολιτικό κόστος.

Το δεδομένο όμως, με την αλλαγή των όσων ίσχυαν, ανετράπη, για να ξεκινήσει κι εκεί μια δικαστική προσπάθεια άρσης πρωτοκόλλου κατεδάφισης. Τα ένδικα μέσα είχε ασκήσει η Τοπική Κοινότητα Καλαμιά, στα όρια της οποίας βρίσκονται οι μικρές σε έκταση εγκαταστάσεις, με επιχείρημα τη νόμιμη κατασκευή τους (ως ένα σημείο) τα έτη 1992-1993, που όμως επεκτάθηκαν αργότερα «περίεργα» εγείροντας θέματα νομιμότητας, από το 2004.

Όταν ανέλαβε δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος πήρε πρωτοβουλία ώστε να πείσει τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων ότι το καταφύγιο πρέπει να νομιμοποιηθεί και να συνεχίσει να υπάρχει για επαγγελματικούς και για τουριστικούς λόγους, δίνοντας ζωή στην ευρύτερη περιοχή. Τα εμπόδια που κλήθηκε να ξεπεράσει ο δήμος όμως, ήταν τεράστια και η έκδοση νέας άδειας λειτουργίας δεν ήρθε ποτέ…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr