background img
banner
banner

Όρθωσαν ψηλά την γαλανόλευκη και το ελληνικό φρόνημα!

ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Πλημμυρισμένοι από συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια, συναισθήματα που αντανακλούν ως πηγή δύναμης για την δύσκολη σημερινή πραγματικότητα, οι Αιγιώτες τίμησαν την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Με την επισημότητα και την λαμπρότητα που αρμόζει στην περίσταση, σήμερα Κυριακή πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την μαθητική παρέλαση, όπου τα νιάτα του Αιγίου, με την γαλανόλευκη στα χέρια, έστειλαν το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα για ένα καλύτερο αύριο.

Εκατοντάδες, λόγω και του καλού καιρού, ήταν και οι Αιγιώτες που βγήκαν στους δρόμους για να χειροκροτήσουν την νεολαία της περιοχής, τιμώντας την ιστορική επέτειο, από την ομόφωνη και ομόψυχη εκείνη απάντηση. Από το «ΟΧΙ» προς τους κατακτητές που έμελλε να χαράξει μία βαθιά γραμμή ενάντια στον φασισμό.

Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου και αμέσως μετά μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Συνδέσμων, Σωματείων κ.λπ. με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους, στο Μνημείο Ηρώων (Υψηλά Αλώνια) όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση. Με λόγο μεστό και ουσιώδη, ο εκπαιδευτικός του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, Θανάσης Σταθακόπουλος, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, αναφερόμενος στα γεγονότα του 1940, εξηγώντας πώς το Έθνος μας όρθωσε το ανάστημά του σύσσωμο, ενάντια στη βία και τον φασισμό.

Επίκαιρο μήνυμα ενάντια στον φασισμό

Μίλησε για τους μαχητές του ’40 που έπεσαν στη μάχη του πολέμου, με την ιδέα της σωτηρίας να πυρώνει τις καρδιές τους και να γιγαντώνει τη θέλησή τους να κρατήσουν λεύτερη την πατρίδα, πετυχαίνοντας το θαύμα απέναντι στον στρατό του άξονα που, ως τότε, θεωρείτο ανίκητος. Κατάφεραν έτσι, όπως είπε, να κλονίσουν τον φασισμό, γεννώντας ξανά την ευρωπαϊκή ελευθερία, τη στιγμή που η ανθρωπότητα βούλιαζε στα σκοτάδια της απελπισίας. ΄΄Προς όλους αυτούς που πολέμησαν, ας στραφούμε ευλαβικά με ιερή συγκίνηση κι ας τους προσφέρουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας΄΄, είπε ακόμη ο ομιλητής, τονίζοντας πως το ένδοξο «ΟΧΙ» του ’40 πρέπει να γίνει φωτεινός φάρος που θα δείξει το δρόμο της εθνικής υπερηφάνειας…

Στεφάνια κατέθεσαν, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Ριζούλης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις, ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας, Δημήτρης Δριβίλας, εκπρόσωπος της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλης Ροδόπουλος, ο διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Αιγίου Μιχάλης Κωστάκης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, ως εκπρόσωπος της Σχολικής Επιτροπής Π.Ε. Δ. Αιγιαλείας η αντιδήμαρχος Βάσω Ψυχράμη, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αλέκα Τηλιγάδη, εκπρόσωπος των προσκόπων, της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Αθηνά Σκανδάμη, ως εκπρόσωπος της ΙΛΕΑ ο Κώστας Κλάγκος, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαίρη Χρονοπούλου, ο πρόεδρος της ΔΗΜ. Τ.Ο. Ν.Δ. Αιγίου Βασίλης Σταθακάρος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Συνταξιούχων Σωμάτων Ασφαλείας Τάσος Κατσωνόπουλος, ως εκπρόσωπος των μαρτυρικών χωριών της Αιγιάλειας ο Σπύρος Ζούδιος και εκ μέρους της Ένωσης Καπνοπωλών Περιπτερούχων και καταστημάτων παντοπωλείων ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος. Στη συνέχεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η κατάθεση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Αιγίου.

Με λεβεντιά και χάρη η μαθητική παρέλαση

Η Φιλαρμονική ήταν αυτή που άνοιξε και φέτος την μαθητική παρέλαση, την οποία παρακολούθησε και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος. Ιερός Κλήρος και Αρχές παρακολούθησαν την παρέλαση, από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Φανερωμένης με την Φιλαρμονική να παρατάσσεται ακριβώς απέναντί τους. Ακολούθησαν τα τμήματα Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων του Αιγίου, με τους μαθητές να παρελαύνουν με υπερηφάνεια, λεβεντιά και χάρη και δικαίως να αποσπούν το πιο θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Στο τέλος παρέλασαν μικροί και μεγάλοι πρόσκοποι του Αιγίου και η παρέλαση έκλεισε με την Φιλαρμονική.

ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr