background img
banner
banner

Ο Χάρτης των υποψήφιων δημάρχων

ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ 

Υπολείπονται 7 μήνες, μέχρι τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου και ήδη οι ενδιαφερόμενοι για τη δημαρχία του δήμου Αιγιάλειας, άρχισαν να βγαίνουν μπροστά, έχοντας να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα, που φέρνει η απλή αναλογική.
Πρώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ξαφνιάζοντας τους πάντες, ο γιατρός Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, ο οποίος επανέρχεται στη δημοτική πολιτική σκηνή, μετά από απουσία ετών. Ο Παπακωνσταντινόπουλος, πρώην επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης Αιγιαλείας”, έκλεισε τα αυτιά στις “σειρήνες” του ΣΥΡΙΖΑ, που ήθελε απλόχερα να τον στηρίξει και προχωρά στη σύσταση ανεξάρτητου συνδυασμού, με φιλολαϊκό προφίλ.
Δεν ήταν όμως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε τον γιατρό επικεφαλής, αλλά και οι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι, που έβλεπαν στο πρόσωπό του το νικητή των ερχόμενων εκλογών .
Το ίδιο είχε συμβεί το 2014, άλλα όπως τότε, έτσι και τώρα ο Παπακωνσταντινόπουλος αρνήθηκε επειδή θέλει να κινηθεί μακριά από τις κηδεμονίες του παρελθόντος.

Πρώτα η Αριστερά

Στο ΚΚΕ τώρα και τη Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία έχει επικεφαλής, τον επίσης γιατρό, Χρήστο Λαϊνά, θα επιχειρήσουν να ξεπεράσουν το 3,62%, που πήραν στις δημοτικές εκλογές του 2014, ωστόσο πολύ δύσκολα θα φτάσουν στο 6% για να εξασφαλίσουν και δεύτερη έδρα στο δημοτικό συμβούλιο Αιγιαλείας.

Το πιθανότερο είναι ο Λαϊνάς να ηγηθεί και πάλι, ωστόσο υπάρχουν φωνές που ζητούν αλλαγή σκυτάλης, με τη λογίστρια Αγγελική Κουρή να είναι από τα ονόματα που ακούγονται ότι θα μπορούσαν να ηγηθούν. Στο ΣΥΡΙΖΑ Αιγιαλείας τώρα βλέπουν ότι η άρνηση του Παπακωνσταντινόπουλου φέρνει άλλους μνηστήρες, που όμως για την ώρα δεν επιθυμεί να στηρίξει η τοπική οργάνωση και ο Γραμματέας της.

Πρώτα ήταν ο γιατρός  Πάνος Μπερούκας, με εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχε διατελέσει αντιδήμαρχος Αιγίου και  φαίνεται ότι ακολουθεί αυτόνομη πορεία, με στόχο ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.

Επαφές με βουλευτές και στελέχη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει για να λάβουν στήριξη, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο πρώην Γ. Γραμματέας του Δήμου Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος όσο και η πρώην πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά.
Αμφότεροι κινούνται προς τη συγκρότηση δυναμικού ψηφοδελτίου, με στελέχη από όλους τους χώρους, ωστόσο θα ήθελαν την “προίκα” του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιγιάλεια, όπως συνηθίζει να λέει ο Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Άκης Μουρίκης, ο οποίος αντιστέκεται σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Μουρίκης θέλει να προτείνει κάποιον που δεν έχει εμπλακεί στη διαχείριση του δήμου, με ότι αυτό συνεπάγεται, και αν αυτός δε βρεθεί, ίσως αυτοπροταθεί ο ίδιος, αφού δεν κρύβει το ενδιαφέρον του. Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ, για την ώρα, εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο μέσω της δημοτικής παράταξης ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων, από τον επικεφαλής Κώστα Παπακωνσταντίνου και το δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Μπούρδο, οι οποίοι θα επιμείνουν αυτοδιοικητικά, ίσως από διαφορετικό μετερίζι αυτή τη φορά.

Οι αποχωρήσαντες από τη δημοτική αρχή

Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος τώρα, που μετά από το διαζύγιο με τον Παναγόπουλο, αποφάσισε να βγει μπροστά και να διεκδικήσει πάλι, όπως και το 2010 το δήμο Αιγιαλείας. Στηρίζεται από 7 δημοτικούς συμβούλους, Σπηλιωτόπουλος, Σταυρόπουλος, Βασιλακοπούλου, Μεντζελόπουλος, Καλαμίδας, Ντίνος, Χριστόπουλος και ίσως από το Δημήτρη Φιλιππάτο, που παραμένει ακόμη ενεργό στέλεχος της δημοτικής αρχής του Θανάση Παναγόπουλου.
Ο Δημήτρης, αυτή την περίοδο, έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ επαφών για τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού ψηφοδελτίου, ελπίζοντας ότι μπορεί να φτάσει και το 30% των ψήφων, στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου . Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι εύκολα αυτή τη φορά για τον πρώην δήμαρχο Συμπολιτείας, με το Αίγιο να αποτελεί για άλλη μια φορά το μεγάλο “πονοκέφαλο” του έμπειρου αυτοδιοικητικού .

Αντίθετα ισχυρή στο Αίγιο παρουσιάζεται η Μαρία Τσουκαλά, η οποία έχει αποφασίσει να μην “κουβαλήσει ξανά νερό” για άλλον, όπως λέει και θέλει να εφαρμόσει την επιτυχημένη συνταγή της ΔΗΚΕΠΑ και στο Δήμο. Εφόσον η Μαρία προχωρήσει στη συγκρότηση ψηφοδελτίου, θα είναι η πρώτη γυναίκα που διεκδικεί το δήμο Αιγιαλείας, και έχει διατελέσει δημοτική σύμβουλος ανελλιπώς από το 2007, αναλαμβάνοντας κρίσιμα πόστα στη διοίκηση του δήμου.
Η Τσουκαλά προσπάθησε να βγει μπροστά το 2010, αλλά δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια , ακολούθησε τότε τον Θεοδωρακόπουλο και το 2014 τον Παναγόπουλο.

Τι θα κάνει ο δήμαρχος

Ο σημερινός δήμαρχος Αιγιαλείας είδε την παράταξή του, “Ενωτική Αιγιάλεια” να διασπάται όταν οδήγησε στην έξοδο τον Καλογερόπουλο και αργότερα την Τσουκαλά. Ο Θανάσης Παναγόπουλος που έχει την τύχη να είναι δήμαρχος για 5,5 χρόνια θέλει να δώσει το παρών στις εκλογές του 2019, για μια δεύτερη θητεία, αλλά με ψηφοδέλτιο που θα ελέγχει ο ίδιος.
Αυτό βεβαίως μόνο εύκολο δεν είναι για το σημερινό δήμαρχο, η εικόνα του οποίου πλήγηκε πολύ σοβαρά την περασμένη άνοιξη με τα σκουπίδια στους δρόμους. Προχώρησε σε ξεκαθάρισμα στη δημοτική ομάδα, έμεινε με εννέα συμβούλους από τους είκοσι που είχε, ωστόσο όπως φάνηκε πολύ γρήγορα, δεν έχει πρόβλημα να διοικήσει αφού οι εσωτερικές έριδες λειτουργούν προς όφελός του. .
Σήμερα είναι μαζί του όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης και εφόσον θα μπορούν να τις έχουν μέχρι το τέλος του 2019, δύσκολα θα αφήσουν τον Παναγόπουλο, όταν θα δηλώσει εκ νέου υποψήφιος.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την ομάδα επικρατούν δεύτερες σκέψεις, στην περίπτωση που ο Παναγόπουλος αποσύρει το ενδιαφέρον του. Η αντιδήμαρχος Έργων Βάσω Ψυχράμη από τη μια πλευρά και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Περικλής Παπαγιαννακόπουλος από την άλλη μπορεί να διεκδικήσουν ηγετικό ρόλο, με τους υπόλοιπους συμβούλους να μοιράζονται (Μπούνιας, Παπαχριστοπούλου, Χριστόπουλος, Βαρδάκης, Γιοβάς, Κυριακόπουλος, Μαρινόπουλος). Φιλιππάτος και Θανασούλιας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης όταν χρειάζεται, αλλά δύσκολα θα πάνε πάλι με τον Παναγόπουλο ή με αυτούς που ενδιαφέρονται, εφόσον ο δήμαρχος δεν είναι πάλι υποψήφιος.
Ο Παναγόπουλος όμως περιμένει την κατάλληλη στιγμή να βγει μπροστά, ώστε να μη γίνει στόχος των άλλων υποψηφίων , κάτι που στο τέλος δε θα μπορέσει να αποφύγει.

Η αντιπολίτευση και η στήριξη από Ν/Δ

Στη μείζονα αντιπολίτευση τώρα και στην ομάδα του Στάθη Θεοδωρακόπουλος, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Ο επικεφαλής δήλωσε ότι θα αποσυρθεί μετά από 40 χρόνια στα κοινά και ψάχνει διάδοχο, που θα κρατήσει” ζωντανή” την παράταξή του.

Ο Θεοδωρακόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ήθελε τον Φάνη Σπηλιόπουλο, για να δώσει το “δαχτυλίδι”, αλλά ο γιατρός δεν θέλει ούτε να ακούει, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπάρχει όμως ένας άλλος γιατρός, με εμπειρία στα κοινά, αφού έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος Οικονομικών στον πρώην δήμο Αιγίου.

Πρόκειται για τον Χρήστο Γούτο, ο οποίος ζήτησε από το Θεοδωρακόπουλο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, μάλιστα τον ενημέρωσε για το ενδιαφέρον του να ηγηθεί ψηφοδελτίου, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Γούτος που έχει έρθει σε επαφή με ηγετικά στελέχη του κόμματος, ελπίζει πως και η σιωπηλή στήριξη που απέσπασε είναι αρκετή για να πάρει το προβάδισμα στην κούρσα των εκλογών. Ήδη κινείται προς τη συγκρότηση ψηφοδελτίου, με νέα και παλιά στελέχη που πρόσκεινται κυρίως στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αφού θέλει να δείξει ότι ηγείται στο κατεξοχήν νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο της Αιγιάλειας.

Την επιθυμία του Γούτου αμφισβητούν μέσα στην παράταξη Θεοδωρακόπουλου, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου και από τις άλλες παρατάξεις, οι νεοδημοκράτες του Παναγόπουλου αλλά και ο νεοδημοκράτης Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία να μην εμπλακεί στα δημοτικά, ελπίζοντας ότι έτσι θα καταφέρουν να επικρατήσουν οι ίδιοι στην κούρσα των εκλογών.

Η περίπτωση Σπηλιόπουλου

Τελευταίο, σε αυτή την ανάλυση, αφήσαμε τον πρώην υφυπουργό Άμυνας Κώστα Σπηλιόπουλο, που επιχείρησε να αποσπάσει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.
Το σενάριο δε βγήκε και τώρα ο Κώστας δέχεται πιέσεις, να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο Αιγιάλειας, αλλά για την ώρα αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπάρχει όμως προβληματισμός, τόσο από τον ίδιο όσο και από τους συνεργάτες του, αν πρέπει να επιμείνει για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως ανεξάρτητος υποψήφιος.
Ο Σπηλιόπουλος με την προοπτική της υποψηφιότητάς του, είχε έρθει σε προχωρημένες συζητήσεις με στελέχη και στους τρεις νομούς, αρκετά εκ των οποίων πιστεύουν στην τρίτη λύση, αφού θεωρούν αδύναμη την υποψηφιότητα Φαρμάκη, απέναντι στον Αποστόλη Κατσιφάρα.
Η απλή αναλογική είναι σύμμαχος του Σπηλιόπουλου, ωστόσο οι στηρίξεις των κομμάτων έχουν μοιραστεί (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στον Κατσιφάρα και Νέα Δημοκρατία στον Φαρμάκη)και αυτό αποτελεί εμπόδιο για την παρουσία του πρώην υπουργού στο β’ γύρο των Περιφερειακών εκλογών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ · ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr