background img
banner
banner

Το… «δεξί χέρι» ευπαθών πολιτών

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΕΛΕΧΗ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ

Δύο πολύ σημαντικά έργα στην Αιγιάλεια που χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι, εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Κατσιφάρα. Πρόκειται για το Κέντρο Κοινότητας αλλά και το αναπλασμένο τμήμα της παραλιακής ζώνης του Αιγίου, στα οποία ξεναγήθηκαν, αποκομίζοντας πολύ καλές εντυπώσεις.
Η αποστολή αφίχθη με πούλμαν από την Πάτρα με πρώτο σταθμό το Κέντρο Κοινότητας που, ως γνωστόν, στεγάζεται στην Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Αιγιαλείας στην οδό Ρ. Φεραίου και Αράτου.

Eνημέρωση και υποστήριξη των πολιτών

Εκεί πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των επισκεπτών, από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δημήτρη Καΐτσα, καθώς και από τους τρεις κοινωνικούς λειτουργούς και τον ψυχολόγο που στελεχώνουν το Κέντρο, παρουσία του αρμοδίου αντιδημάρχου Βασίλη Χριστόπουλου αλλά και της αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Βάσως Ψυχράμη. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο ο κ. Κατσιφάρας, όσο και η κ. Γερολυμάτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, άκουσαν τους υπεύθυνους του Κέντρου Κοινότητας να τους αναφέρουν το σημαντικό έργο που επιτελούν εδώ και 13 μήνες (ξεκίνησε την λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2017). Οι υπηρεσίες που παρέχει έχουν να κάνουν με την ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών, με την παραπομπή αιτημάτων σε δομές και υπηρεσίες και με την παροχή υπηρεσιών που αποσκοπούν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και διασφαλίζεται η κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.
Το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Αιγιαλείας, χρηματοδοτήθηκε με 220.000 ευρώ. Το έργο εξυπηρετεί το σύνολο των κατοίκων του δήμου, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση τους σε πληροφορίες αναφορικά με υπηρεσίες και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα. Πρόκειται για δομή που λειτουργεί συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστά την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, αντιθέτως διευρύνει το φάσμα των παρεχομένων υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα προς τους δημότες-ωφελούμενους.

Tα αιτήματα έχουν φτάσει τα 4.724

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι εκπρόσωποι των υπουργείων ενημερώθηκαν διεξοδικά για τις λειτουργίες του Κέντρου και τον έως τώρα απολογισμό του. Όπως έγινε γνωστό, αυτή τη στιγμή, οι καταγεγραμμένοι στο Κέντρο Κοινότητας ανέρχονται σε 2.030, ενώ τα αιτήματα έχουν φτάσει τα 4.724 και οι επισκέψεις 4.300 δεδομένου ότι ένας πολίτης μπορεί να επισκεφθεί το Κέντρο για περισσότερα από ένα αιτήματα. Π.χ. μπορεί να πάει για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ή για συμβουλευτική υποστήριξη από τον Ψυχολόγο. Χαρακτηριστικό της ανταπόκρισης που έχει τύχει το Κέντρο Κοινότητας από την τοπική κοινωνία είναι το ότι το πρώτο τρίμηνο οι επισκέψεις ήταν 766 όταν ο στόχος ήταν για 1.000 άτομα για ένα έτος έχοντας επιτύχει 300% τον αρχικό στόχο, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο τόπος το Κέντρο Κοινότητας. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως σήμερα έχουν προσέλθει 3.124 άτομα!

Ιδιαίτερα δε, οι επισκέπτες στάθηκαν στο έργο που προσφέρει ο Ψυχολόγος του Κ.Κ. ο οποίος έδωσε σημαντικά στοιχεία, μέσα από τα οποία εξάγει κανείς σημαντικά συμπεράσματα για την κατάσταση των ανθρώπων και της κοινωνίας, σε συνάρτηση με την ανεργία και τα σύγχρονα προβλήματα. Για την παροχή των υπηρεσιών του σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για την παροχή ψυχολογικής βοήθειας σε άτομα που το έχουν ανάγκη, σε ψυχικά ασθενείς που παραπέμπονται αναλόγως κ.ά. Μάλιστα, από τον Περιφερειάρχη κατατέθηκε η πρόταση να πραγματοποιηθεί μία ημερίδα από την οποία με την παρουσίαση αυτών των στοιχείων θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα.

Επίσης, ενημερώθηκαν και για την λειτουργία κινητής μονάδας, εξασφαλίζοντας την παρουσία του Κέντρου στις τοπικές κοινότητες του δήμου, έτσι ώστε οι δημότες των πιο απομακρυσμένων περιοχών να μην χρειάζεται να μετακινούνται στην έδρα του δήμου.

Αναβάθμιση λειτουργικότητας και αισθητικής της πόλης

Ακολούθως, οι φορείς της Περιφέρειας και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκαν το έργο της ολοκληρωμένης παρέμβασης αστικής ανάπλασης στην παραλιακή ζώνη του Αιγίου. Στο τμήμα που επισκέφθηκαν τους ξενάγησαν η αντιδήμαρχος Βάσω Ψυχράμη και ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αιγιαλείας, Ανδρέας Τσιγκρής.

΄΄Πρόκειται για δυο παρεμβάσεις αιχμής. Η αστική ανάπλαση αναβαθμίζει την λειτουργικότητα και την αισθητική της πόλης του Αιγίου, το δε Κέντρο Κοινότητας ενισχύει την δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών, με προτεραιότητα στα μέλη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, σε υπηρεσίες στήριξης και κοινωνικής ένταξης΄΄, ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Κατσιφάρας. ΄΄Σε ό,τι αφορά την παραλιακή ζώνη που επισκέφθηκαν, διαπίστωσαν ότι η αστική ανάπλαση, με δαπάνη 2.953.000 ευρώ, άλλαξε την εικόνα της παραλιακής ζώνης του Αιγίου, από την περιοχή του λιμανιού έως την περιοχή του παλιού Λιμεναρχείου και από την οδό Ζωοδόχου Πηγής έως τη θάλασσα, καθώς και τον συνδέσεων με την άνω πόλη. Πιστεύω ότι έφυγαν με πολύ καλές εντυπώσεις΄΄, μετέφερε στο Protionline.gr  η κ. Ψυχράμη. Για την λειτουργικότητα του έργου αλλά για τα οφέλη που επέφερε στην καθημερινότητα των πολιτών ενημέρωσε τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Τσιγκρής. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι ήδη δρομολογείται νέα, μεγάλης έκτασης αστική ανάπλαση στο εμπορικό κέντρο του Αιγίου, στις πλατείες Αγίας Λαύρας και Βαλφούρ και στις περιμετρικές τους οδούς, με προϋπολογισμό ύψους 3.215.000 ευρώ. ΄΄Οι αναπλάσεις, πέραν όλων των άλλων ωφελειών τους, συμβάλλουν στην ανάδειξη αστικών περιοχών, κάνουν περισσότερο ανθρώπινες τις πόλεις και ενισχύουν την επιχειρηματικότητα΄΄, σημείωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr