background img
banner
banner

Τα αποτελέσματα των ερευνών καταδεικνύουν την ανάγκη συνέχισής τους…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ 30 ΧΡΟΝΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΙΚΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η πανηγυρική γιορτή λήξης του επετειακού έτους 2018- Έτος Αρχαίας Ελίκης, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου τιμώντας τα 30 χρόνια έρευνας και μελετών για τον εντοπισμό της χαμένης πολιτείας.

Μπροστά από τα μάτια των παρευρισκόμενων πέρασε αυτή η αξιοθαύμαστη τριαντάχρονη πορεία τής ερευνητικής ομάδας τής Αρχαιολόγου – προέδρου της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης, Ντόρας Κατσωνοπούλου, παρότι κάποιοι τόσο άδικα και αναίτια έχουν βάλει «φρένο» στις έρευνες.

Την εκδήλωση συντόνιζε η γενική γραμματέας της ΕΦΑΕΛ Αρχαιολόγος Μαρία Καρβέλα, με τον αντιπρόεδρο Κώστα Κλάγκο να προλογίζει την κεντρική ομιλήτρια, Ντόρα Κατσωνοπούλου, κάνοντας τις δικές του τοποθετήσεις. Μάλιστα, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην μη αδειοδότηση των ερευνών, ο κ. Κλάγκος ανέφερε ότι «η μάστιγα του έθνους είναι πανταχού παρούσα», τονίζοντας ότι ΄΄δεν σεβάστηκαν ούτε την ιστορία και τα ευρήματα ούτε τους ανθρώπους που επί σειρά ετών έψαχναν μέσα στις λάσπες΄΄. Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννης Κουκουβέλας, στον χαιρετισμό του, ξεκαθάρισε ότι το Πανεπιστήμιο στηρίζει την προσπάθεια της ΕΦΑΕΛ, επισημαίνοντας πως ΄΄έχουμε καθήκον να αναδείξουμε αυτά που υπάρχουν΄΄, κάνοντας γνωστό πως το Πανεπιστήμιο έχει δώσει τουλάχιστον δύο επιστημονικές διατριβές πάνω στην Αρχαία Ελίκη καθώς και μεταπτυχιακές. Σημείωσε ακόμη πως ΄΄θέλουμε να έρθουν νέα αποτελέσματα στην επιφάνεια και οφείλουμε όλοι να πιέσουμε για την συνέχιση του ερευνητικού έργου που σταμάτησε για γραφειοκρατικούς λόγους΄΄.

Πώς λύθηκε το… αίνιγμα

Με την διαπίστωση ότι ΄΄η έρευνα έχει λύσει ένα αίνιγμα΄΄, ξεκίνησε την ομιλία της η κ. Κατσωνοπούλου, με τίτλο «Αρχαία Ελίκη: Η λύση ενός επιστημονικού αινίγματος – 30 Χρόνια ερευνητικού έργου και ανακαλύψεων». Η «ψυχή» των ερευνών, διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος Αρχαίας Ελίκης, παρουσίασε έναν εκ βαθέων απολογισμό, την πορεία και τα επιτεύγματα του ερευνητικού έργου που οδήγησαν στον εντοπισμό της Αρχαίας Ελίκης, λύνοντας ουσιαστικά ένα αρχαιολογικό επιστημονικό αίνιγμα που παρέμενε άλυτο για περισσότερο από έναν αιώνα. Η παρουσίαση έγινε με την προβολή power point, και πλαισιώθηκε από έκθεση poster της ΕΦΑΕΛ και του Πανεπιστημίου Πατρών με φωτογραφικό υλικό και συνοδευτικά κείμενα από όλες τις σημαντικές ανακαλύψεις στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης.

Η κ. Κατσωνοπούλου αναφέρθηκε στο έναυσμα που δόθηκε την δεκαετία του ’60 από τον αρχαιολόγο Σπυρίδωνα Μαρινάτο που ασχολήθηκε για μία εικοσαετία με την Αρχαία Ελίκη, χαρακτηρίζοντας τότε τον εντοπισμό της ως θέμα υψίστης σημασίας για την Ελλάδα. Μάλιστα, ανέφερε πως η επιστημονική της ομάδα εκ των υστέρων ανακάλυψε την διαπίστωση του Σπυρίδωνα Μαρινάτου ότι η Αρχαία Ελίκη χωροθετείται στην ξηρά και όχι στη θάλασσα. Αυτό διαπίστωσε η ίδια ξεκινώντας το 1988, πραγματοποιώντας έρευνες από τα Διγελιώτικα μέχρι τα Ζαχλωρίτικα. Όπως είπε, μετά το 1991 έγινε στροφή των ερευνών προς την ξηρά και το 1993 όταν ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις και έτσι άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια οι πρώτες ενδείξεις με θραύσματα κεραμικών. Συνολικά οι γεωτρήσεις έφτασαν τις εκατό στην πεδιάδα της Ελίκης μεταξύ Τέμενης και Ζαχλωριτίκων, ενώ στις περισσότερες από τις μισές υπήρξαν ενδείξεις για αρχαία κατοίκηση. Ακολούθησαν οι γεωφυσικές έρευνες που σε συνδυασμό με τις γεωτρήσεις έφεραν στην επιφάνεια σημαντικά ευρήματα, διαψεύδοντας αυτούς που έλεγαν ότι η Ντόρα Κατσωνοπούλου, με τις τομές θα βρει νερό… «Σταθμό» αποτέλεσε μετά το 2000, ο εντοπισμός ενός οικισμού με επιμέρους κτίσματα, προηγμένου για την εποχή του (χαλικόστρωτα δάπεδα), αν αναλογιστεί κανείς ότι χτίστηκε 5 αιώνες πριν… Αναφορά έγινε ακόμη στο πώς ο διεθνής Τύπος εστίασε στα σημαντικά ευρήματα, παρομοιάζοντας την Αρχαία Ελίκη με την Πομπηία, ενώ παρουσιάστηκαν λιγοστά μόνο (όλα θα ήταν αδύνατον) ευρήματα βαρύνουσας σημασίας.
Συμπερασματικά, τα ευρήματα αποτελούν «θησαυρούς» για επιστημονικούς και αναπτυξιακούς λόγους και από μόνα τους καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επανέναρξης των ερευνών.

Την εκδήλωση τιμής στο 30χρονο ερευνητικό έργο στην Αρχαία Ελίκη, πλαισίωσαν με μουσικό αφιέρωμα, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης (Δ΄ τάξη σχολικού έτους 2012-13) και του 3ου Γυμνασίου Αιγίου.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr