background img
banner
banner

Τα “χρίσματα” βρήκαν “τοίχο” στις συνενώσεις των δήμων

ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ “ΒΛΕΠΟΥΝ” ΤΣΙΓΚΡΗ, ΑΛΛΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 1998, δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές για το διευρυμένο δήμο Αιγίου, που έφερε το νομοσχέδιο “Καποδίστριας”. Ο τότε δήμαρχος, Λεωνίδας Σιαβελής, ετοιμάζεται να μιλήσει στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Λαύρας, έχοντας πάρει το “χρίσμα” της Νέας Δημοκρατίας και έχοντας δίπλα του Έβερτ, Δήμα και Κεφαλογιάννη.

Τις προηγούμενες ημέρες όμως, είχαν μιλήσει από την ίδια πλατεία, τρία πρώην στελέχη της δημοτικής του αρχής, που διαφώνησαν μαζί του στην πορεία, έφτιαξαν δικά τους ψηφοδέλτια και αγνόησαν την στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, στο πρόσωπο του Σιαβελή, παρ’ ότι ανήκουν πολιτικά στον χώρο αυτό.

Ο Αποστόλης Καραφωτιάς, ο Μανώλης Καραΐσκος και ο Τάκης Καλαμιώτης, είδαν το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του δήμου, ως ευκαιρία για κάτι καινούριο. Ο Σιαβελής, παρά τη διάσπαση επικράτησε, πέρασε στο β’ γύρο των εκλογών και έχασε με λίγες ψήφους, από τον αιώνιο αντίπαλό του Αλέκο Μέγαρη.

Την κομματική στήριξη πολλοί εμίσησαν…

Από τους τρεις διεκδικητές, μόνο ο Αποστόλης Καραφωτιάς, κατάφερε το 2006 μα εκλεγεί δήμαρχος Αιγίου. Είκοσι χρόνια μετά, η ιστορία για την τοπική Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνεται με ένα άλλο νομοσχέδιο “Κλεισθένης”, που δίνει την ευκαιρία σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν καλύτερα να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν, με την απλή αναλογική, την ώρα που το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιμένει να δώσει στήριξη σιωπηρή και όχι “χρίσμα” αυτή τη φορά.

Πρωταγωνιστές, αυτή τη φορά στο νέο σίριαλ, είναι πρόσωπα που “ανάθρεψε” η δημοτική πολιτική σκηνή, τα οποία από τη μία “ξορκίζουν τη στήριξη, από την άλλη προσπάθησαν και προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να την αποσπάσουν.
Πρώτος ήταν ο επικεφαλής της παράταξης “Αιγιαλέων Πόλις”, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, που προσπάθησε να πλησιάσει τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, χωρίς μεγάλη επιτυχία, έτσι αποφάσισε ότι η Νέα Δημοκρατία, είναι καλύτερα να μη δώσει στήριξη στην Αιγιάλεια.

Ακολούθησε ο δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Γούτος, που συναντήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάνη και έλαβε υποσχετική για σιωπηρή στήριξη, αλλά άκουσε τον Νικήτα Κακλαμάνη να του δικαιολογείται πως αν έρθει εντολή από το γραφείο Μητσοτάκη, δε μπορεί να την παρακούσει.

Εκεί, απευθύνθηκε ο πολιτευτής Άγγελος Τσιγκρής, κατευθείαν στην πηγή, εξηγώντας με το δικό του τρόπο πως μπορεί να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία στην Αιγιάλεια, έτσι έλαβε εντολή για διερευνητικές επαφές.
“Κόπηκε από πολιτευτής, αφού έβαλε τρεις φορές και δεν εκλέχθηκε, έτσι τον έστειλαν για δήμαρχο στην Αιγιάλεια”, λένε οι κακές γλώσσες για τον Τσιγκρή που όμως έχει πάρει την απόφασή του.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στήριξη ζήτησαν και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και ένας πρώην δήμαρχος, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις τους, με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.

Η παρέμβαση Παναγόπουλου για “χρίσμα”

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας , παρενέβη στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για τα χρίσματα, με αφορμή την κουβέντα που άνοιξε ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος. Ο Θανάσης Παναγόπουλος που στηρίζεται κυρίως από ομάδα νεοδημοκρατών τόνισε “για να γίνει κάποιος δήμαρχος, δε χρειάζεται χρίσμα. Όποιος πάει με χρίσμα, είναι “κουτσό άλογο”. Τί είναι ο κόσμος, πρόβατα; Τα χρίσματα δεν υπάρχουν, αυτά ξεπεράστηκαν από τις κοινωνίες”.

Αυτό μάλλον σκέφτηκε και ο Χρήστος Γούτος που ζήτησε τη στήριξη, αλλά ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Αιγιαλείας την περασμένη Δευτέρα, για να προλάβει από τη μία τον Τσιγκρή και από την άλλη να δείξει ότι είναι αποφασισμένος με στήριξη ή χωρίς.
Τώρα, όλοι περιμένουν τον πολιτευτή να ανακοινώσει τις προθέσεις του, αν και το κόμμα ενημερώθηκε,  ότι δεν είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα στην Αιγιάλεια όπως παρουσιάστηκαν.

Ένας φεύγει, άλλος έρχεται

Ο Άγγελος Τσιγκρής, την υποψηφιότητα του οποίου φαίνεται ότι στηρίζουν και άλλες δυνάμεις πέραν της Νέας Δημοκρατίας, που θα ήθελαν αλλαγή σκηνικού στα δημοτικά , αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του μέχρι το τέλος του μήνα, έχοντας και κάποιο μεγαλοστέλεχος του κόμματος στο πλευρό του, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Υπάρχει βεβαίως και ο Θεοδωρακόπουλος που το 2002 ήθελε το χρίσμα αλλά το έχασε από τον Καραφωτιά, έτσι δήμαρχος έγινε ο Περπής που ήθελε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Μέγαρη που το πήρε.

Ο Στάθης έγινε δήμαρχος το 2010 κερδίζοντας τις εκλογές με έναν άλλο νόμο, τον “Καλλικράτη” που έκανε την Αιγιάλεια ενιαία και απέναντι στον τότε “χρισμένο” από τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο. Η ιστορία διδάσκει, αλλά τώρα ο πρώην δήμαρχος αν και δέχεται πιέσεις να ξαναπροσπαθήσει, μάλλον λέει αρκετά με χρίσματα και επιχρίσματα.

Για στήριξη ψάχνουν στην τοπική Αριστερά και Κεντροαριστερά

Το δράμα της Νέας Δημοκρατίας στην Αιγιάλεια με τη στήριξη, δεν είναι το μοναδικό που εκτυλίσσεται στην περιοχή, αφού και στο Αριστερό μέτωπο τα ίδια και χειρότερα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πήγαν στον Παπακωνσταντινόπουλο και αυτός αρνήθηκε, αφού αυτοπροτάθηκε ο Μπερούκας και αυτόν τον αρνήθηκαν, αφού αρνήθηκαν στην Μαρία Τσουκαλά και στον Δημήτρη Καλογερόπουλο, αφού δε θέλουν πάλι τον Παπακωνσταντίνου, αλλά δε βγαίνει και στον Άκη Μουρίκη, τελικά στήριξη θα πάει με κρύα καρδιά, σε αυτόν που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί, και αυτός δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Καλογερόπουλο.

Στο ΚΙΝΑΛ τώρα, έχουν εντολή να δώσουν στήριξη, αλλά ο Θανάσης Παναγόπουλος που προέρχεται από αυτό, βλέποντας το μπέρδεμα με τη Νέα Δημοκρατία το “ξόρκισε” , οπότε μπορεί να το δώσουν αλλού, αν χρειαστεί.

Στη Λαϊκή Ενότητα πήγαν να ανοίξουν κουβέντα στον Παπακωνσταντινόπουλο, αλλά την “έκλεισε” η Δώρα Μαστραπά από την “ΑΝΤΑΡΣΥΑ” που θα είναι μαζί του. Ο επικεφαλής της νέας παράταξης που θα αποκτήσει όνομα και διακήρυξη αρχών την ερχόμενη Κυριακή το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο, έγινε δέκτης προσφοράς ενός άλλου “χρίσματος”, από την Ανατολική Αιγιάλεια, αλλά και αυτό το “χρίσμα” είχε δέσμευση και αυτός το αρνήθηκε.

Βεβαίως οι μόνοι που δεν ανησυχούν για το “χρίσμα” είναι στο ΚΚΕ, που εκεί δεν “ντρέπονται” για να το βαπτίσουν “σιωπηρή στήριξη”.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ · ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr