background img
banner
banner

Επί ποδός η Πολιτική Προστασία λόγω… «Σοφίας»

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΠΑΓΕΤΟ…

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αιγιαλείας προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση προκύψει εξαιτίας του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει και την περιοχή. Το φαινόμενο «Σοφία» καταφθάνει και στην Αιγιάλεια από σήμερα τα ξημερώματα, ωστόσο, όπως φαίνεται, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι ο παγετός, με την ευχή να μην δημιουργήσει προβλήματα και να μην πλήξει τις καλλιέργειες.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ, που ισχύει από χθες Τετάρτη 2 Ιανουαρίου το βράδυ, μέχρι και σήμερα Πέμπτη 3 του μήνα και δημοσιοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει νέα επιδείνωση του καιρού και από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες – κυρίως – περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. Η αρχική πρόγνωση για χιονόπτωση ακόμη και μέσα στο Αίγιο φαίνεται πως αλλάζει, αφού θα περιοριστεί στο χιονόνερο αλλά και στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

΄΄Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, υπό το μηδέν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αποφύγουμε τον παγετό. Το ζητούμενο είναι να έχει τις όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές συνέπειες στις καλλιέργειες και βέβαια να μην δημιουργήσει προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών. Σε αυτό θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και οι ίδιοι΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, που είναι και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δ.Ε. Αιγίου. Παράλληλα, σημείωσε: ΄΄Σαν Πολιτική Προστασία είμαστε σε ετοιμότητα, ήδη από την παραμονή Πρωτοχρονιάς όπου χρειάστηκε, λόγω χιονόπτωσης, κυρίως στα ορεινά της Ανατολικής Αιγιάλειας, δεδομένου ότι δυτικά δεν είχαμε τόσα προβλήματα, τα μηχανήματα του δήμου προχώρησαν σε καθαρισμό δρόμων έτσι ώστε η κυκλοφορία να διεξάγεται με ασφάλεια΄΄. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση παγετού έχει προγραμματιστεί η ρίψη αλατιού για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.

Βέβαιο πάντως θεωρείται ότι θα υπάρξουν χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και ημιορεινά του δήμου Αιγιαλείας όπου οι θερμοκρασίες αναμένονται… πολικές αν αναλογιστεί κανείς ότι για αύριο Παρασκευή η θερμοκρασία μέσα στο Αίγιο δεν θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς.

70 πόντοι χιόνι στην ορεινή Ανατολική Αιγιάλεια!

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε από το Σαββατοκύριακο στην ορεινή Ανατολική Αιγιάλεια με δρόμους και χωριά να έχουν καλυφθεί από πυκνό μανδύα χιονιού. Άμεση ήταν η αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας του δήμου που και με την βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κατάφερε να ανοίξει τους δρόμους, ώστε η κυκλοφορία να διεξάγεται κανονικά. Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στo Protionline.gr  ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Ακράτας – Αιγείρας Γιώργος Γιοβάς, ΄΄στα ορεινά έχουμε από 50 έως και 70 πόντους χιόνι. Καταβάλλαμε μεγάλες προσπάθειες έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις μετακινήσεις δημοτών και επισκεπτών και κυρίως στο να μην υπάρχει επικινδυνότητα. Έτσι, με μηχανήματα του δήμου (τέσσερα στην Δ.Ε. Ακράτας και 2 στην Δ.Ε. Αιγείρας) καθώς και με δύο μηχανήματα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που επιχείρησαν στην ορεινή Ακράτα, καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτό τον δρόμο προς Χιονοδρομικό αλλά και όλο το κύριο οδικό δίκτυο΄΄. Χθες Τετάρτη, μικρά μηχανήματα επρόκειτο να επιχειρήσουν σε μικρότερους δρόμους ώστε να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα προβλήματα.

Έγγραφο προς Δήμο – Περιφέρεια

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφό της η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρει σχετικά: «Παρακαλούνται οι υπηρεσίες, που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους».

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, συνιστά στους πολίτες: Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Τι να προσέξουν σε περίπτωση παγετού

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού: Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο: Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα. Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ. Αν μετακινούνται πεζή: Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας. Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού).


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr