background img
banner
banner

Σε κλίμα συγκίνησης η εξόδιος ακολουθία του Ιωάννη Παρασκευαΐδη

ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 

Σε κλίμα οδύνης και βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου η εξόδιος ακολουθία τού Ιωάννη Παρασκευαΐδη, αδελφού τού μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 94 ετών…

Στην εξόδιο ακολουθία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, πλαισιωθέντων από πλειάδα Αρχιμανδριτών και ιερέων τόσο από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις.

Εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος μετέφερε τις ευχές και τις προσευχές τους για την ανάπαυση της μακαρίας ψυχής τού Ιωάννη Παρασκευαΐδη, τον οποίο χαρακτήρισε ως ταπεινό, σεμνό, απλό και γαλήνιο, ως άνθρωπο της προσευχής, της νηστείας, της πνευματικής και Μυστηριακής ζωής, ως άνθρωπο του Θεού. «Για τον Ιωάννη ισχύει αυτό που λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ότι δηλαδή ΄΄Θάνατος τοις ορθώς βεβιωκόσι, μετάστασίς εστιν επί τα βελτίω, και αποδημία προς τα αμείνω, και δρόμος επί τους στεφάνους΄΄. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι ο μακαριστός πολυσέβαστος Ιωάννης αγάλλεται και χαίρεται πλέον εις τον ουρανό», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών.

Για έναν άνθρωπο που τηρούσε τις παραδόσεις με ακρίβεια και θρησκευτική ευλάβεια έκανε λόγο ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητρο-πολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, προσθέτοντας ότι ο εκλιπών, μπορεί να έζησε δίπλα σε έναν μεγάλο θρησκευτικό ηγέτη, αλλά έζησε στη σκιά του, μη εκμεταλλευόμενος τίποτε αλλά και χωρίς ποτέ να ζητήσει κάτι για τον εαυτό του!

«Ιωάννη, πίστευες στην Ανάσταση του Κυρίου μας! Και καθένας που πιστεύει στην Ανάσταση ζει την αιωνιότητα. Αυτό το ΄΄Χριστός Ανέστη΄΄ που ποθούσες και για το οποίο ζούσες, το συναντάς σήμερα στα πρόθυρα του Παραδείσου, τον οποίο κέρδισες με την ενάρετη ζωή σου. Εκεί που πας τώρα είμαι σίγουρος ότι θα συναντήσεις τον αδελφό σου. Για αυτό και σου ζητώ να του πεις να συνεχίσει να προσεύχεται, διότι έχουμε ανάγκη την πνευματική του παρουσία, έχουμε ανάγκη τις ευχές και τις προσευχές του προς τον Κύριό μας», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος αναφέρθηκε στις τελευταίες ημέρες της ζωής τού Ιωάννη Παρασκευαΐδη, ο οποίος, ως γνωστόν, από την επομένη της εκδημίας του μακαριστού Χριστοδούλου, δηλαδή πριν από 11 χρόνια, ήλθε στο Αίγιο, θέτοντας τον εαυτό του υπό την προστασία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, εγκατασταθείς στον Οίκο Ευγηρίας «Ο Άγιος Χαράλαμπος», όπου διήγε ήρεμο βίο.

«Ο Ιωάννης Παρασκευαΐδης ήταν μια ταπεινή ψυχή. Διετέλεσε Τμηματάρχης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Ήταν άνθρωπος προσευχής. Αγαπούσε τον Θεό! Παρά το γεγονός ότι ο αδελφός του, ο μακαριστός Χριστόδουλος, είχε μεγάλη ακτινοβολία και πολύ μεγάλη αίγλη στην ελληνική κοινωνία, ο Ιωάννης με την θέλησή του έμενε στην αφάνεια!», σημείωσε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας.

Και εμφανώς συγκινημένος κατέληξε ως εξής: «Ο Ιωάννης έφυγε πλήρης ημερών. Ήταν 94 ετών. Την 30ή Ιανουαρίου, κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών, ήταν η τελευταία φορά όπου μετέβη στον Ιερό Ναό και εκκλησιάστηκε. Δηλ. έφυγε όρθιος! Η ευλογημένη αυτή ψυχή είχε μακάριο τέλος! Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου αισθάνθηκε κάποια ατονία και εισήχθη αμέσως στο Νοσοκομείο Αιγίου, του οποίου οι παράγοντες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Τελικώς, προχθές Κυριακή, περί τις 13.30΄  παρέδωσε το πνεύμα του εις τον Κύριον! Μία ώρα νωρίτερα είχε περιέλθει σε κώμα, παύοντας την επικοινωνία με το περιβάλλον του! Ξαφνικά, όμως, ύψωσε το δεξί του χέρι, έκαμε τρεις φορές το σημείο τού Σταυρού και αμέσως εξέπνευσε… Άγιοι Άγγελοι παρέλαβαν την μακαρία ψυχή του!».

Ακολούθησε η ταφή του στο Κοιμητήριο Αιγίου, όπου πλήθος κόσμου συνόδευσε τον Ιωάννη Παρασκευαΐδη στην τελευταία του κατοικία…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr