background img
banner
banner

Ελπίζουν στη διάσπαση οι ανατολικοί

ΔΥΟ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ “ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΙΚΕΣ” ΤΑΣΕΙΣ

Η πρώτη απόπειρα αυτοδιοικητικών παραγόντων της Ανατολικής Αιγιάλειας, να πείσουν την κυβέρνηση για δημιουργία νέου δήμου από το Διακοπτό μέχρι την Αιγείρα,έγινε επί πρωθυπουργίας Σαμαρά το 2012.

Τότε, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Δένδιας, με παρέμβαση του τότε βουλευτή Αχαΐας, Θανάση Νταβλούρου, είχε δεχθεί στο γραφείο του αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών του Διακοπτού, της Ακράτας και της Αιγείρας. Σε εκείνη τη συνάντηση, αλλά και σε αυτή που ακολούθησε λίγο αργότερα, με καλαβρυτινούς παράγοντες, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι κανένα αίτημα απόσχισης δεν μπορεί να γίνει δεκτό, γιατί όλη η Ελλάδα θα ζητάει το ίδιο.

Μετά τις εκλογές του 2015 και την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δια στόματος του σημερινού προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση άφηνε να εννοηθεί πως είναι εφικτή η αλλαγή του χωροταξικού των δήμων και οι 325 δήμοι που προέκυψαν από τις συνενώσεις μικρότερων το 2010 με το νομοσχέδιο “Καλλικράτης”, μπορούσαν να γίνουν 380.

5 δήμοι μέχρι ώρας στο σχέδιο

Το ηθικό των ανατολικών αναπτερώθηκε, νέες συναντήσεις έγιναν, ωστόσο κανένας δήμος δεν άλλαξε μορφή μέχρι σήμερα.
Τώρα η Κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει αυτή τη συζήτηση προεκλογικά, με τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση να προσπαθεί να βάλει “φρένο” στις όποιες επιδιώξεις, θέτοντας ζητήματα συνταγματικότητας. Σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής”, στο νέο πολυνομοσχέδιο, που τελεί υπό επεξεργασία στη Βουλή, τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο:

α) Στο πρώτο, όλες οι διασπάσεις δήμων παραπέμπονται για το χρόνο μετά τις εκλογές

β) Στο δεύτερο, περιορίζονται σε ελάχιστους δήμους, που δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα ενός χεριού. Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λέσβος, Κως και Κοζάνη περιλαμβάνονται στο σχέδιο αυτό.

Στην Ανατολική Αιγιάλεια πάντως επικρατεί αισιοδοξία, με την Ανεξάρτητη Ανοιχτή Κίνηση Ανατολικών Αιγιαλείας να έχει θέσει την απόσχιση ως στόχο πρώτης γραμμής. Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους, από την Ακράτα με δήλωσή του στήριζε τη νέα προσπάθεια, όπως έκανε και προχθές με επίσημη ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ και ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Γούτος.
Από την πλευρά της υποψήφιας δημάρχου Αιγιαλείας Βάσως Ψυχράμη δήλωση έκανε ο Άγγελος Ρούβαλης, τονίζοντας ότι είναι στρατηγικό λάθος η διαίρεση της Αιγιάλειας, βάζοντας θέμα ανταγωνιστικότητας.

Αλλαγές στον “Κλεισθένη”

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ίδιο πολυνομοσχέδιο έχουν κλειδώσει οι 100 δόσεις για την εξόφληση οφειλών στους δήμους, αλλά και άλλες διατάξεις που αφορούν στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξει τροπολογία στον “Κλεισθένη”, ώστε το 30% των υποψήφιων συμβούλων πάνω από τον αριθμό των εδρών να γίνει 50%. Δηλαδή στην περίπτωση της Αιγιάλειας, με τις 33 έδρες στο δημοτικό της συμβούλιο, κάθε υποψήφιος δήμαρχος πρέπει να έχει στο ψηφοδέλτιό του από 33 έως 50 συμβούλους. Ακόμη η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια από 30% ανεβαίνει στο 40% τουλάχιστον.
Επίσης θα υπάρξει και αλλαγή στον τρόπο εκλογής στις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους, που πλέον κάθε συνδυασμός δε θα έχει επικεφαλής, όπως ισχύει σήμερα και επικεφαλής θα γίνεται ο πρώτος σε ψήφους. Αυτή η αλλαγή η διευκολύνει τις δημοτικές παρατάξεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στις κοινότητες, αφού δυσκολότερα κάποιος υποψήφιος κοινοτάρχης θα επιχειρήσει να φτιάξει συνδυασμό, όταν δεν γνωρίζει εξ΄ αρχής ότι θα είναι αυτός επικεφαλής.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr