background img
banner
banner

Η οικογένεια και οι κώδικες επικοινωνίας

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Η οικογένεια είναι μια ομάδα που μας χαρακτηρίζει και μας καθορίζει. Διακρίνεται για τους κώδικες συμπεριφοράς της, τους ρόλους των μελών της, τις αξίες και το σκοπό της. Τα μέλη της αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται. Η επικοινωνία και η αυτοεκτίμηση αποτελούν θεμέλια του οικογενειακού συστήματος.

Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από την ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα την επικοινωνία στην οικογένεια που διοργάνωσε χθες το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις» και την Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης «Διέξοδος» Αιγίου, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέκος Μέγαρης».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με το Κέντρο Πρόληψης «Καλλίπολις», με στόχο την ενημέρωση του κοινού για θέματα που αφορούν την οικογένεια και ήταν η δεύτερη σε σειρά εκδήλωση ύστερα από την πρώτη, με τίτλο «Το Διαδίκτυο στη Ζωή Μας», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Δεκέμβριο.

Ουσιαστικά, η εκδήλωση περιελάμβανε δύο σκέλη τα οποία στο τέλος ενώθηκαν με μία… έκπληξη. Συγκεκριμένα, περιελάμβανε ομιλία – συζήτηση με ενήλικες ενώ ταυτόχρονα, στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου λάμβαναν χώρα δράσεις για παιδιά δημοτικού (9 έως 12 ετών).

Στη δράση για τους ενήλικες, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ρόλο της επικοινωνίας στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, για τους τρόπους που μπορούν να ενισχύσουν τη θετική επικοινωνία στο χώρο της οικογένειας ώστε να αναπτύξουν μία λειτουργική σχέση με τα παιδιά τους, αλλά και να τα βοηθήσουν να νιώσουν αγαπητά, σημαντικά και άξια σεβασμού. Η ομιλία και ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από την Γιάννα Ζορμπά, Κοινωνική Λειτουργό, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας «Καλλίπολις» με την υποστήριξη εκπαιδευμένων εθελοντών της ομάδας πρόληψης «Διέξοδος» Αιγίου. Το θέμα προσεγγίστηκε μέσα από ομιλία-συζήτηση, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και πρακτικά παραδείγματα από την καθημερινότητα με τα παιδιά, ενώ οι γονείς είχαν την δυνατότητα να θέσουν και δικά τους ερωτήματα.

Το βιωματικό εργαστήριο για τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών έγινε από τους εθελοντές της ομάδας πρόληψης «Διέξοδος» Αιγίου με την εποπτεία και στήριξη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης.
Στο τέλος της εκδήλωσης μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε μία κοινή δραστηριότητα- σε ανάμνηση της συνάντησης! Χρησιμοποιώντας μία από τις όμορφες κατασκευές των εθελοντών (αντιστοιχούσε μία σε κάθε οικογένεια) παιδιά και γονείς κατέγραψαν τους κώδικες επικοινωνίας της οικογένειας, ερχόμενοι ακόμα πιο κοντά!

Η άποψη μιας μητέρας

Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την εκδήλωση ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμα, δημιουργώντας όμορφες εντυπώσεις στους παριστάμενους. Χαρακτηριστική είναι η άποψη της συμβούλου της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου και υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τον συνδυασμό «Ποιοτική Αιγιάλεια» Ελισσάβετ Πίκουλα – Μπομποτσιάρη η οποία ήταν παρούσα και τοποθετήθηκε στην «Π» ως εξής:
“Η παρουσίαση, χθες στο πολιτιστικό κέντρο με θέμα την επικοινωνία γονιών και παιδιών, ήταν εξαιρετική. Μέσα από βιωματικά παιχνίδια, τα παιδιά ανακάλυψαν νέους τρόπους επικοινωνίας, ενώ οι μεγάλοι έβγαλαν χρήσιμα συμπεράσματα από τη συζήτηση με την κ. Ζορμπά.  Κατανοήσαμε σε βάθος, την ανθρώπινη επικοινωνία, λεκτική και μη λεκτική και μάθαμε πως τα σημαντικότερο βήμα για μια ουσιαστικότερη επικοινωνία με τα παιδιά μας, είναι να τους αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο, ώστε να κατανοήσουμε πώς σκέφτονται και πώς νιώθουν. Η αναποτελεσματική επικοινωνία με τα παιδιά μας, οδηγεί στην απόγνωση και στην απομόνωση, κάνοντάς τα να νιώθουν αδύναμα και αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.”

 

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr