background img
banner
banner

Εξαιρετικά επιτυχημένη η έκθεση ‘’Αλυκή Αιγίου – Επαναπροσεγγίζοντας ένα πολύτιμο οικοσύστημα’’ | ΦΩΤΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης ‘’Αλυκή Αιγίου-Επαναπροσεγγίζοντας ένα πολύτιμο οικοσύστημα’’ την περασμένη Παρασκευή στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, η οποία έχει σκοπό να αναδείξει τα σπάνια είδη ζωής που φιλοξενεί ο υδροβιότοπος της Αλυκής Αιγίου.

Σε μία πρωτοβουλία ενημέρωσης του κοινού για το μοναδικό αυτό οικοσύστημα, η ΔΗΚΕΠΑ σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδας, τον Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αλυκής Αιγίου «Ο Άγιος Νικόλαος» διοργάνωσε αυτήν την ενδιαφέρουσα έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Απριλίου.

Μάλιστα το πρωί της Κυριακής διοργανώθηκε δράση καθαρισμού της παραλίας του Αιγίου με εθελοντική συμμετοχή του κοινού. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο σπουδαίος φωτογράφος Χρήστος Βλάχος, ο οποίος «μύησε» τους εθελοντές στα μυστικά της φωτογραφίας φύσης.

Ανάδειξη του περιβαλλοντολογικού πλούτου της Αλυκής

Πριν την έναρξη μιας επιμορφωτικής και ευχάριστης βραδιάς, η Μαρία Παπαχριστοπούλου, πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και γνωστοποίησε λεπτομέρειες για την προκείμενη δράση, η οποία στοχεύσει εκτός από την ευαισθητοποίηση του κοινού και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. ‘’Μέσα από την έκθεση θέλουμε ο επισκέπτης να γνωρίσει την Αλυκή και την πολύτιμη βιοποικιλότητά της, να αναδείξουμε το πολύτιμο οικοσύστημα που βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και είναι ενταγμένο στον αστικό ιστό της. Ο υδροβιότοπος με την μοναδική ομορφιά του και το υψηλό οικολογικό ενδιαφέρον θα πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο και να προσελκύσει επισκέπτες με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και ήπιες μορφές τουρισμού’’ , ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά.

Με την σειρά του ο Θοδωρής Πανουτσόπουλος, περιβαλλοντολόγος και συνεργάτης της ΔΗΚΕΠΑ, σημείωσε την αναγκαιότητα προστασίας της φυσικής ομορφιάς αυτού του ‘’ζωντανού μουσείου’’: ‘’Σε αντιπαραβολή με τις καλαίσθητες φωτογραφίες, είναι γεγονός πως δεν είναι όλα τέλεια στον υδροβιότοπο και είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας να γίνουν κάποιες ήπιες αλλά καίριες παρεμβάσεις στον χώρο.’’

Ενεργή συμμετοχή μαθητών στις δράσεις της ΔΗΚΕΠΑ

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Ιωάννα Παπαϊωάννου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η Μαρία Πανίτσα Επίκουρη Καθηγήτρια τους τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνοντας την βαρύτητα που έχει η συμμετοχή των μαθητών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, έτσι ώστε να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να φροντίσουν τον υδροβιότοπο της Αλυκής.
Η κ. Παπαϊωάννου, μάλιστα, ανέφερε ότι μαθητές από την όλη την Αιγιάλεια αλλά και την Αχαΐα θα συμμετέχουν στην έκθεση, ελπίζοντας ότι σε επόμενες δράσεις να συνεισφέρουν με δικές τους φωτογραφίες ή ζωγραφιές.

Τον λόγο πήρε και ο δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, αποκαλύπτοντας τις πρωτοβουλίες του δήμου για περαιτέρω ανάπτυξη και προστασία του υδροβιότοπου. ‘’Σε ένα μήνα θα ανοίξει αντίστοιχο πρόγραμμα στην Αχαΐα με θέμα την αλιεία και ως παραλιακός δήμος μας δίνεται η δυνατότητα, κατά προτεραιότητα, να υποβάλλουμε αίτηση για την αξιοποίηση και προστασία της περιοχής με προτάσεις που θα γίνουν από ειδικούς. Εμείς θα το κυνηγήσουμε μέχρι τέλους, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για την κατάθεση της πρότασης μέχρι τον Αύγουστο που θα έχει κλείσει η πρόσκληση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος.

Εντυπωσιακό το φωτογραφικό υλικό

Μετά τους χαιρετισμούς προβλήθηκε ένα τρίλεπτο βίντεο που ανέδειξε έμπρακτα τον περιβαλλοντολογικό πλούτο της Αλυκής και στην συνέχεια οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν την εντυπωσιακή έκθεση. Μέσω φωτογραφιών εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, οι επισκέπτες μπόρεσαν να δουν με διαφορετικό τρόπο τον υδροβιότοπο της παραλίας Αιγίου και να ανακαλύψουν μία ασύλληπτη φυσική ομορφιά που μέχρι στιγμής ήταν άγνωστη.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Κώστα Παπακωνσταντίνου, δημοτικό σύμβουλο και περιβαλλοντολόγο, αυτός ήταν ο κύριος σκοπό της έκθεσης: “Πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να δούμε την περιοχή με ‘’άλλη ματιά’’. Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ο υδροβιότοπος της Αλυκής όχι μόνο είναι από τα πιο καλά προστατευόμενα μέρη, αλλά έχει ακόμα μία μεγάλη ποικιλία από άγρια ζωή. Έχουμε 255 είδη πουλιών σε 180 στρέμματα και την μεγαλύτερη πυκνότητα σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να καταλάβουμε ακόμα ότι η φωτογράφηση φύσης απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον τουρισμό και την ανάπτυξη της περιοχής”, όπως ανέφερε ο ίδιος στο “protionline.gr”

Μεγάλη η προσέλευση του κοινού

Η έκθεση ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη και κέντρισε στο έπακρο την προσοχή των επισκεπτών. Ο Νίκος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Περιβαλλοντικoύ και Πολιτιστικού Συλλόγου Αλυκής Αιγίου «Ο Άγιος Νικόλαος» δήλωσε ευχαριστημένος με την θετική ανταπόκριση των επισκεπτών στα εγκαίνια της έκθεσης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του στο “protionline.gr”, ‘’ Είναι πολύ ευχάριστο που υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία αντίστοιχη εκδήλωση και δίνεται η ευκαιρία σε μαθητές και δημότες να δουν μέσω φωτογραφιών τι κρύβει ο υδροβιότοπος της Αλυκής Αιγίου. Δεν ξέρουν ότι αυτός ο τόπος φιλοξενεί ένα θησαυρό για την πόλη μας. Ο σύλλογός μας φέτος κλείνει τα 20 χρόνια δράσης με διαρκή παρουσία σ’ αυτό το κομμάτι της παραλίας, οπότε χαιρόμαστε για την θετική ανταπόκριση του κόσμου.’’

Εκτός από την αξιοσημείωτη προσέλευση του κοινού, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους δημοτικοί παράγοντες της περιοχής. Συγκεκριμένα, παρέστησαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αιγιαλείας Χρήστος Γούτος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Μπούνιας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Περικλής Παπαγιαννακόπουλος. Ακόμα παραβρέθηκαν ο Στράτος Βαρδάκης, πρώην πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Αιγιαλείας, η Θεώνη Σταθοπούλου νομαρχιακή σύμβουλος Αχαΐας, η Ντία Παναγοπούλου γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας, η Ευαγγελία Γιαννοπούλου, αντιπρόεδρος της Ε.Γ.Ε Αιγίου, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Άγγελος Ματθαίος, ο Σωκράτης Μαυρίδης και ο Γιώργος Γκιώνης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr