background img
banner
banner

Άγνωστη η… επόμενη μέρα για το Παράρτημα του ΤΕΙ στο Αίγιο

ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Ρευστή παραμένει η κατάσταση σε ό,τι αφορά την προωθούμενη, από το υπουργείο Παιδείας, συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, γεγονός που έχει δημιουργήσει νέα αναταραχή στις τάξεις του Παραρτήματος Αιγίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας δεδομένου ότι ουδείς γνωρίζει υπό ποια μορφή και ποιο καθεστώς θα συνεχίσουν την λειτουργία τους τα Τμήμα Φυσικοθεραπείας και Οπτικής και Οπτομετρίας και εάν θα εξακολουθήσουν να έχουν έδρα στο Αίγιο.

Η συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη καθώς αποτελεί βούληση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, κάτι που κατέστη σαφές και στην συνάντηση της περασμένης Πέμπτης με την Πρύτανη και τους Κοσμήτορες του Πανεπιστημίου Πατρών, εκεί όπου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση το προσεχές Σάββατο εκεί όπου θα οριστικοποιηθεί η απορρόφηση του ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου διατυπώθηκαν από συγκλητικούς διαφωνίες σε σημεία του Σχεδίου του υπουργού Παιδείας, το οποίο προβλέπει τα εξής ίδρυση Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών (1 Τμήμα) Έδρα: Πάτρα -Λειτουργία κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2020-21. Λειτουργία 8 σχολών με 37 τμήματα. Τα 28 τμήματα στην Πάτρα, 1 στον Πύργο, 2 στο Αίγιο, 3 στο Αγρίνιο, 3 στο Μεσολόγγι, 1 στην Αμαλιάδα.

Καλύτερη λύση η ένταξη στην νέα Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Την περασμένη Τετάρτη συνήλθε η Προσωρινή Συνέλευση του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας / Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με θέμα: «Συζήτηση για το μέλλον του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας μετά την ανακοίνωση από το ΥΠΠΕΘ του σχεδίου συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο Πατρών». Τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος ομόφωνα αποφάσισαν πως θεωρούν ότι η μόνη ακαδημαϊκά ορθή και μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση είναι η ένταξη του Τμήματος Οπτικής & Οπτομετρίας στην νέα Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στην απόφαση αυτή προχώρησαν αφού έλαβαν υπόψη τους το Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας , όπως και αντίστοιχο Τμήμα του πρώην ΤΕΙ Αθηνών, ανήκει στην Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και είναι τα μοναδικά Τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που εκπαιδεύουν πτυχιούχους, με αντικείμενο επαγγελματικής δραστηριότητας οπτικός –οπτομέτρης και λειτουργία καταστήματος οπτικών ειδών, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία καθώς και το γεγονός ότι το Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας είναι υψηλής ζήτησης και με υψηλή βάση εισαγωγής.

Οι πτυχιούχοι γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές και υπάρχει υψηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας, ότι το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος περιλαμβάνει 13 μαθήματα ειδικότητας στο γνωστικό αντικείμενο της Οπτομετρίας και 20% των μαθημάτων στο γνωστικό πεδίο της Ιατρικής επιστήμης, πως η επιστήμη της Οπτικής & Οπτομετρίας εντάσσεται στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στις επιστημονικά αναπτυγμένες χώρες (Ευρωπαϊκές χώρες , Αυστραλία και ΗΠΑ ) και σε Σχολές Επιστημών Υγείας, ότι το Τμήμα είναι και πλήρως οργανωμένο σε υποδομές και υπηρετούν 2 μόνιμα μέλη ΔΕΠ, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 3 νέων μελών ΔΕΠ.

Φοβούνται για τα επαγγελματικά δικαιώματα του οπτομέτρη

Ανάστατοι είναι και οι φοιτητές διαπιστώνοντας πως, με βάση το σχέδιο Γαβρόγλου και τα νέα δεδομένα στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, προβλέπεται μεν η λειτουργία δύο Τμημάτων ΤΕΙ στο Αίγιο, πλην όμως δεν προσμετρώνται στον πίνακα που αναγράφονται οι σχολές…

Οι φοιτητές του Τμήματος Οπτικής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως το σχέδιο προχωρά σε νέες καταργήσεις ΤΕΙ και συγχωνεύσεις με ΑΕΙ, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την σωστή λειτουργία ενός ακαδημαϊκού τμήματος και κυριότερα, χωρίς την μέριμνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα κυρίως του οπτομέτρη.

Αυτό που επιθυμούν στην Οπτική είναι να παραμείνει ως Τμήμα Αποκατάστασης Υγείας καθώς στο νέο τμήμα Βιοτεχνολογίας, όπως επισημαίνουν, δεν κατοχυρώνονται τα δικαιώματά τους.

Θέμα αυτονομίας

΄΄Τα πάντα είναι ρευστά καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος και εξετάζεται το κατά πόσο όλες οι Σχολές Επιστημών Υγείας θα μπουν στην σκέπη της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και εάν θα λέγονται παραϊατρικά επαγγέλματα λειτουργούντα υπό ένα τμήμα, το ενιαίο τμήμα παραϊατρικών επαγγελμάτων, ως κατευθύνσεις. Τίθεται δηλαδή θέμα αυτονομίας. Το θέμα είναι ποιο ρόλο θα έχουν τα Τμήματα την επόμενη μέρα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως αναβαθμίζονται εφόσον γίνονται πανεπιστημιακά. Τον κύριο λόγο, όπως φαίνεται πως θα έχει το Πανεπιστήμιο. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι εάν το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να λειτουργεί συγκεντρωτικά οδηγώντας όλα τα τμήματα στην Πάτρα ή θα αφήσει τα λειτουργούντα στις περιφερειακές ενότητες΄΄, επισήμανε στo “protionline.gr” ο καθηγητής της Οπτικής, δημοτικός σύμβουλος Αιγιαλείας Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, ερωτηθείς σχετικά.
Τόνισε ακόμη πως το ζητούμενο είναι το Παράρτημα Αιγίου να γίνει κάθετο και να υπάρχει συνεργασία του δήμου με το Πανεπιστήμιο και την νέα διοικητική αρχή που θα διαμορφωθεί. ΄΄Στόχος μας πρέπει να είναι να ενδυναμώσουμε το Παράρτημα στο Αίγιο και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις είναι θεσμοθετημένος πανεπιστημιακός χώρος, καθώς αυτές αποτελούν το «δυνατό χαρτί» του Παραρτήματος για διατήρησή του στο Αίγιο΄΄, κατέληξε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr