background img
banner
banner

Φόβοι για «μπούμερανγκ» από τις μεγάλες εκπτώσεις

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Ο φόβος μήπως εξαιτίας της μεγάλης έκπτωσης που έχει δοθεί, από την τεχνική εταιρεία που μειοδότησε στον πρόσφατο διαγωνισμό και δεν μπορέσει να εκτελέσει το έργο της ανάπλασης των δύο πλατειών του κέντρου του Αιγίου και των δρόμων πέριξ αυτών, πλανάται πάνω από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας.

Άλλωστε, το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κάτι τέτοιο και το τελευταίο που όλοι επιθυμούν είναι να… σκαφτούν τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και να παραμείνουν ημιτελή…

Τα «χτυπούν» ελλείψει έργων

Όπως αποδεικνύεται στην πράξη πολλά από τα έργα που έχουν ανατεθεί με μεγάλες εκπτώσεις συχνά επαναπροκηρύσονται λόγω της αδυναμίας των αναδόχων. Το αποτέλεσμα είναι, τελικά, πολύ υψηλότερο κόστος για την αρχή που το αναθέτει. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών), κατά την περίοδο 2009-2014, η μέση έκπτωση που δινόταν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων διαμορφώθηκε στο 40%, αλλά το σχετικό ποσοστό έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, δεδομένης και της έλλειψης νέων έργων. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2018, η μέση έκπτωση άγγιξε το 56%, σε μια απέλπιδα προσπάθεια ορισμένων κατασκευαστών να διατηρηθούν ενεργοί και να εξασφαλίσουν κάποιες ροές εσόδων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΑΤΕ, το βασικό αποτέλεσμα της ανυπαρξίας νέων έργων είναι η επικράτηση έντονου και οξύτατου ανταγωνισμού στις ελάχιστες δημοπρατήσεις έργων, με συνέπεια αυτά να κατακυρώνονται από 10% έως 25% κάτω του κόστους, δηλαδή με ζημία για τις εταιρείες, με αποτέλεσμα χρονοβόρες διαδικασίες αποπεράτωσης και αμφιλεγόμενη ποιότητα κατασκευής των έργων, χρήση φθηνών εισαγόμενων υλικών κι εξοπλισμού.

Τα παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υψηλών εκπτώσεων που δόθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων, είναι η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Αιγίου όπου η έκπτωση που είχε δώσει ο ανάδοχος ήταν στο 40% με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές καθυστερήσεις και το έργο ακόμη δεν έχει επίσημα παραδοθεί.
Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, εύκολα διαισθάνεται κανείς τον κίνδυνο που υπάρχει το έργο της ανάπλασης του εμπορικού κέντρου, των πλατειών Αγ. Λαύρας και Τρίγωνης Πλατείας και των περιμετρικών αυτών οδών, αξίας 3.215.815,25 €. εκατ. ευρώ (βάσει αρχικού προϋπολογισμού), να μην προχωρήσει εντός του συμβατικού χρόνου, από τη στιγμή που έκπτωση που έχει δοθεί από την μειοδότρια εταιρεία «Α.Γ.Τ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ AGT CONSTRUCTIONS A.T.E.» είναι στο 54,99 %! Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 13 εταιρείες είχαν καταθέσει προσφορά και η συγκεκριμένη κρίθηκε η πιο συμφέρουσα.

Θα ζητήσει τα εχέγγυα…

Από εκεί και πέρα, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου που θα επιβλέπει το έργο, προκειμένου να διασφαλίσει το χρόνο παράδοσής του, γνωρίζοντας ότι ούτως ή άλλως θα επιβαρύνει το κέντρο, την κυκλοφορία και την κίνηση της αγοράς, προτίθεται να ζητήσει τεκμηρίωση της προσφοράς, ούτως ώστε η εταιρεία να αποδεικνύει πως με τα χρήματα που ζητά να λάβει μπορεί να αντεπεξέλθει και θα παραδώσει εγκαίρως το έργο.

Όμως η Τεχνική Υπηρεσία σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, τεκμηρίωση των προσφορών σε όλους τους εργολάβους που έδωσαν προσφορά άνω του 40%, σε μια προσπάθεια να βρει ποιος μπορεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη κατασκευή του έργου της ανάπλασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έκπτωση κοντά στο 44% έχουν δώσει δύο Αγιώτικες εταιρίες με βαρύ βιογραφικό, η ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ και η ΑΝΤΑΙΟΣ ΑΤΕ
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι βούληση και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να περιοριστεί ο άκρατος ανταγωνισμός, που δεν δίνει ποιότητα ούτε στις μελέτες, ούτε στα έργα.

Ήδη έχει προωθεί εγκύκλιο ώστε να προχωρήσει στη νομοθέτηση του τρόπου ερμηνείας των πολύ μεγάλων εκπτώσεων ή των πολύ χαμηλών προσφορών όπως ορίζεται στην Οδηγία, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, έργα ζωτικής σημασίας να μένουν στη μέση…
Τα εχέγγυα που θα ζητήσει ο δήμος, όπως είναι φυσικό, θα καθυστερήσουν κι άλλο την υπογραφή της σύμβασης και κατ’ επέκταση την έναρξη των εργασιών που αρχικά είχε προσδιοριστεί το φθινόπωρο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr