background img
banner
banner

Και γιατί να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ;

-Tου ΚΩΣΤΑ ΣΠΑΡΤΙΝΟY, υπ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, πρ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Αχαΐας-

Στις εκλογές αυτές συγκρούονται δύο ιδεολογίες με σαφή και διακριτά χαρακτηριστικά. Θα εστιάσω σε 4 κομβικούς τομείς στους οποίους οι διαφορές μας είναι καθοριστικές: την υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά δικαιώματα.

Θέλουμε και έχουμε βάλει τις βάσεις για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους. Χωρίς περιορισμούς. Με Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργικό και αποτελεσματικό. Με ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Με νοσοκομεία χωρίς ελλείμματα και χωρίς ελλείψεις.

Δεν επιζητούμε ένα σύστημα υγείας βασισμένο στον ιδιωτικό τομέα και στην ιδιωτική ασφάλιση, με αντίτιμο εισαγωγής στα δημόσια νοσοκομεία και εστιασμένο στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών ομίλων υγείας.

Θέλουμε και έχουμε βάλει τις βάσεις για μια ανοιχτή, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Με προσωπικό σε όλες τις κατηγορίες της εκπαίδευσης, με δασκάλους, καθηγητές και βιβλία στην ώρα τους. Με σχολεία που αναπτύσσουν την ελεύθερη έκφραση και την ουσιαστική εκμάθηση, με ελεύθερο χρόνο για την ανάπλαση της προσωπικότητας των παιδιών. Με περιορισμό της παραπαιδείας και άνοιγμα της ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Δεν θέλουμε μια παιδεία για τους λίγους, για τους έχοντες, για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Μια παιδεία καθρέφτη των ταξικών ανισοτήτων που ορίζουν ότι το παιδί από το Περιστέρι δεν επιτρέπεται να ονειρεύεται γίνει τίποτα παραπάνω από τεχνικός μέσης σχολής.

Θέλουμε και έχουμε βάλει τις βάσεις ώστε το κοινωνικό κράτος να αποτελέσει βασική έκφραση του ανθρωπισμού και της στήριξης του πολίτη από την πολιτεία. Η ύπαρξη ενός ενισχυμένου πλέγματος προστασίας βρίσκεται στον πυρήνα της Αριστεράς, τόσο με τη μορφή επιδομάτων (για την στήριξη κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων και ιδιαίτερα όσο η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα) όσο και με την ενίσχυση των δημόσιων δομών.

Δεν επιδιώκουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό και τα αντανακλαστικά που ενεργοποιεί, ούτε επιθυμούμε μια κοινωνία «ζούγκλας» όπου οι κοινωνικές ανισότητες θα θεωρούνται ότι ανήκουν στη φύση των ανθρώπων.

Θέλουμε και έχουμε βάλει τις βάσεις για να υπάρχει νομιμότητα στους χώρους δουλειάς. Μια κανονικότητα όπου οι μισθοί θα αυξάνονται μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων και διεκδικήσεων, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων θα πληρώνονται, οι υπερωρίες θα δηλώνονται και τα ωράρια θα τηρούνται. Δεν «κλείνουμε το μάτι» σε αυτούς που βασίζουν την αύξηση των κερδών τους στην καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας. Δεν πιστεύουμε ότι η «ανάπτυξη» που αδιαφορεί για την ποιότητα και την αμοιβή της εργασίας έχει προοπτική.
Τα δεδομένα εδώ είναι συγκεκριμένα και ξεκάθαρα: Η Ν.Δ. παλεύει για την ιδιωτικοποίηση σε υγεία και παιδεία, τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους, τον κοινωνικό αυτοματισμό και δουλειές χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Αυτή τη στιγμή οφείλουμε να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε πιο μέλλον θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας.
Ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μέλλον για τους πολλούς ή ένα μέλλον ανασφάλειας για τους πολλούς και ασυδοσίας για τους λίγους;


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr