background img
banner
banner

Πρωτάθλημα ανακύκλωσης και αίτημα για παράταση της έκτακτης ανάγκης

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ

Με τη σημαντική παρουσία του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκου, ο νέος δήμαρχος Αιγιαλείας, παρουσίασε το πρόγραμμά του για τη διαχείριση του μείζονος προβλήματος των απορριμμάτων, προσπαθώντας να “βάλει στο παιχνίδι” της νέας προσπάθειας όλους τους δημότες, με πρώτους και καλύτερους τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, είχε φροντίσει το προηγούμενο διάστημα να συναντηθεί με όλους τους προέδρους της περιφέρειας του δήμου, εκκρεμεί συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Δ.Κ. Αιγίου Γιώργο Γκιώνη, προκειμένου να τους ενημερώσει και να αποσπάσει την δέσμευσή τους ότι θα στηρίξουν την ανακύκλωση.

 

Άμεση έναρξη της διαλογής στην πηγή και πρωτάθλημα ανακύκλωσης τα σχολεία

΄΄Καθιερώνουμε την ανακύκλωση που δεν έχει ξαναγίνει με αυτό τον τρόπο στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο πιο γρήγορα αποτελεσματικός τρόπος αφού βεβαίως τον υιοθέτησαν και όλοι οι πρόεδροι για να πετύχει αυτό το σύστημα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Για τη νέα γενιά καθιερώνουμε πρωτάθλημα ανακύκλωσης για να εκτιμήσουν το περιβαλλοντικό όφελος, να αναγνωρίσουν τα ανακυκλώσιμα να κερδίσουν τα σχολεία τους. Το 2020 η ανακύκλωση πρέπει να φτάσει στο 50%. Θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση΄΄, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι θα εξαφανιστούν οι μπλε κάδοι λέγοντας πως η κουλτούρα της ανακύκλωσης έχει χαλάσει.

Έκανε γνωστό πως θα εφαρμόσει μία ρηξικέλευθη πρόταση: Πολύ γρήγορα θα ανακοινωθούν σημεία σε κάθε Δημοτική Ενότητα θα παραλαμβάνει ο δήμος τα ανακυκλώσιμα με συγκεκριμένη μέτρηση σε συγκεκριμένο χρόνο. Θα υπάρχει αποδοχή παραλαβή των σκουπιδιών που ανακυκλώνονται. Αν καταφέρουμε άμεσα να μην στέλνουμε τα ανακυκλώσιμα στην Κοζάνη τότε ο δήμος μας θα γλιτώσει την οικονομική αιμορραγία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, αλλά στο εργοστάσιο της Πάτρας. Μίλησε για την συνεργασία με τους άλλους δήμους στο πλαίσιο του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης καθώς και για το τοπικό σχέδιο που ήδη έχει εκπονήσει. ΄΄Θέλουμε να αλλάξουμε φιλοσοφία, αργότερα να βάλουμε τα τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης στο σπίτι. Αναλαμβάνω προσωπικά με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας το θέμα. Ξέρω ότι πέφτουμε από τον τρίτο όροφο, ρισκάρουμε, αλλά θα επιτύχουμε. Αν δεν καταφέρουμε τότε υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας΄΄.

Ζήτησε 2 εκ. ευρώ από τα υπουργεία

Ο κ. Καλογερόπουλος μίλησε για τις επόμενες πρώτες κινήσεις του και τις επισκέψεις στα υπουργεία που σχεδιάζει, ζητώντας και τους βουλευτές στο πλευρό του, ώστε να ζητήσει οικονομική ενίσχυση του δήμου. Ζήτησε ακόμη από τον Περιφερειάρχη χρηματοδότηση για τα νέα απορριμματοφόρα καθώς σε ικανοποιητική λειτουργία βρίσκονται μόλις τέσσερα… από τα είκοσι εννέα που διαθέτει ο δήμος. Ο δήμαρχος αποκάλυψε ότι το προηγούμενο διάστημα είχε συναντηθεί τόσο με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, που του ζήτησε χρηματοδότηση 2 εκ. ευρώ για την άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών, όπως και τον υφυπουργό Υγείας Σπύρο Κοντοζαμάνη για τον ίδιο θέμα. Του ζήτησαν να παρουσιάσει το σχέδιό του και έπεται νέο ραντεβού.
Από τον παριστάμενο Γενικό Γραμματέα, Μανώλη Γραφάκο, “που κατάλαβε το πρόβλημα αμέσως” όπως είπε, ζήτησε την παράταση της έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται ο δήμος Αιγιάλειας και λήγει στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να υπογράψουν κιόλας συνεισφέροντας σε αυτή τη νέα προσπάθεια της δημοτικής αρχής, να υπογράψει σε ειδικό βιβλίο που υπήρχε στην έξοδο. Διαβεβαίωσε δε τους παριστάμενους ότι ποτέ δεν θα πει πως ευθύνεται άλλος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών του και τονίζοντας πως θα προσπαθήσει να αλλάξει την εικόνα του δήμου προς τα έξω.

Ωστόσο, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος δε δίστασε να πει πως, αν αποτύχουν οι προσπάθειες, τότε η αύξηση των δημοτικών τελών θα είναι αναπόφευκτη, με δεδομένη την αδυναμία του ταμείου να ανταποκριθεί στις συμβάσεις μεταφοράς και εναπόθεσης των απορριμμάτων.

Εντωμεταξύ πρόσκληση στους εννέα βουλευτές του νομού έχει απευθύνει ο δήμαρχος, προκειμένου να βρίσκονται σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του, ώστε και αυτοί με το θεσμικό τους ρόλο να βοηθήσουν στην κοινή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr