background img
banner
banner

Το Αίγιο τίμησε την 28η Οκτωβρίου με εθνική υπερηφάνεια!

ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Με λαμπρότητα, συγκίνηση κι ελπίδα ότι το Έπος του ’40 θα γίνει φάρος ώστε να ανατείλουν καλύτερες μέρες για την Ελλάδα, το Αίγιο γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Κορύφωση της εορτής, η μαθητική παρέλαση όπου τα νιάτα του Αιγίου παρέλασαν με λεβεντιά και χάρη στέλνοντας μήνυμα ότι κάτι νέο κι ελπιδοφόρο γεννιέται γι’ αυτό τον τρόπο!

Ο καλός καιρός γέμισε κόσμο τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και η οδός Μητροπόλεως από τις 11.00 και μετά κατακλύστηκε από κόσμο. Στις 10.30 τελέσθηκε η Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, με πάσα επισημότητα. Μετά τη Δοξολογία και προηγούμενης της Φιλαρμονικής, έγινε μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Συνδέσμων, Σωματείων κ.λπ. με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους, στο Μνημείο Ηρώων (Υψηλά Αιώνια) όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο, συνοδεία ιερέων. Παρών στις εκδηλώσεις, εκπροσωπώντας το ελληνικό κοινοβούλιο, ήταν ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής. Επίσης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος. Παρέστησαν ακόμη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος, εκπρόσωποι του δήμου, των σωμάτων ασφαλείας και των φορέων της πόλης.

Ιστορικά στοιχεία και εικόνα του Αιγίου της Κατοχής στον πανηγυρικό της ημέρας!

Στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την Αδαμαντία Κοκοτή, Εκπαιδευτικό του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αίγιου. Με λόγο μεστό και άμεσο, η κ. Κοκοτή έδωσε το στίγμα της λαμπρής ημέρας, παρουσιάζοντας ιστορικά στοιχεία για το πώς… γιγαντώθηκε το «Όχι» δίνοντας αυτό το σπουδαίο ραντεβού με την ιστορία. Ανέφερε το πώς ο ελληνικός στρατός πολέμησε μία ολόκληρη ιταλική αυτοκρατορία και πώς σαν υψωμένη γροθιά κατάφερε να την κάνει να καταρρεύσει, γράφοντας μία χρυσή σελίδα ηρωισμού και αυταπάρνησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η περιγραφή της σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατούσε στο Αίγιο κατά την διάρκεια της Κατοχής. Μεταξύ άλλων είπε: ΄΄Στις αρχές Μαΐου 1941 ήρθαν και στο Αίγιο οι μηχανοκίνητες μονάδες των Γερμανών, μπήκαν την πόλη από την Παλαιά Εθνική Οδό. Ο κόσμος δεν γονάτισε, δεν προσκύνησε και δεν λύγισε μπροστά στον κατακτητή. Η πιο δύσκολη περίοδος ήταν ο χειμώνας 1941-42. Οι κάτοικοι του Αιγίου προσπαθούν να βρουν τρόφιμα στα χωριά της Αιγιάλειας δίνοντας ανταλλάγματα ολόκληρες περιουσίες, ενώ η θνησιμότητα ηλικιωμένων και παιδιών αυξανόταν δραματικά. Οι γιατροί της πόλης, το νοσοκομείο και ο Ερυθρός Σταυρός δίνουν το δικό τους αγώνα. Οι αντιστασιακές οργανώσεις δειλά – δειλά συγκροτούνταν και εδώ από τις αρχές του 1942. Ακολούθησαν συμπλοκές και μάχες με τους Ιταλούς και Γερμανούς, έξω από την Τέμενη, στο Κακό Χωριό, την Ακράτα, την Αράχωβα και αλλού περιορίζοντας τον κατακτητή. Το δέντρο της λευτεριάς ποτίζεται με πολύ αίμα και πόνο. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν πλήρως την κατοχή του Αιγίου μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών στις 8 Σεπτέμβρη 1943. Υποχρεώνουν σε καταναγκαστικά έργα τους άνδρες Αιγιώτες. Σε καθημερινή βάση, 50 νέοι με αλφαβητική σειρά από το δημοτολόγιο, καλούνται για αγγαρείες. Επίσης, συγκεντρώνουν όλο τον ιταλικό οπλισμό στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου. Στις 28 Οκτωβρίου 1943 οι Γερμανοί με τον Τέρνερ επιχειρούν μπλόκο στο κέντρο της πόλης του Αιγίου, συλλαμβάνουν 60 άνδρες και εκτελούν έναν. Από το Αίγιο ξεκίνησε και η μία από τις τρεις ομάδες Γερμανών για να πραγματοποιήσουν το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων το Δεκέμβρη του 1943. Οι Γερμανοί φεύγουν από το Αίγιο στις 17 Σεπτέμβρη 1943 παίρνοντας ό,τι μπορούσαν μαζί τους από το λιμάνι του Αιγίου΄΄.

΄΄Η ιαχή «Αέρας», το «Ίτε Παίδες Ελλήνων» και το «Ελευθερία ή Θάνατος» αντηχούσαν στα αυτιά των Γερμανών. Το Ρούπελ και η Κρήτη έκαναν την Ευρώπη να αναθαρρήσει και απέδειξαν πως η αήττητη γερμανική μηχανή είναι τρωτή. Οι Έλληνες και πάλι αντιστάθηκαν με το ίδιο αδάμαστο πάθος για την Ελευθερία!΄΄, ανέφερε ακόμη η εκπαιδευτικός του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, τονίζοντας πως το «Όχι» μπορεί να γίνει φάρος που θα φωτίσει τις επόμενες γενιές…

Κατάθεση στεφάνων και παρέλαση

Μετά το πέρας της ομιλίας κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο Ηρώων, από τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο, τις Αρχές και τους φορείς της πόλης. Στην συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Αιγίου.

Μετά το τέλος της κατάθεσης των στεφάνων ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές μετέβησαν στην πλατεία Φανερωμένης εκεί όπου παρακολούθησαν την παρέλαση, από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Περίπου στις 11.30 έγινε η εκκίνηση της παρέλασης, προηγούμενης της Φιλαρμονικής, η οποία μόλις έφτασε στο ύψος των Επισήμων παρατάχθηκε στο χώρο απέναντι από αυτούς, ως είθισται.

Με την αρμόζουσα σοβαρότητα και χάρη, οι μαθητές των σχολείων του Αιγίου και των δύο βαθμίδων έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, κάνοντας τους πάντες υπερήφανους! Και του χρόνου!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου

Βίντεο από τη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr