background img
banner
banner

Βαρύς ο πέλεκυς για όσους δεν πληρώνουν Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

ΣΕ ΔΥΣΧΕΡΗ ΘΕΣΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ…

Σε δυσχερή θέση έχουν περιέλθει αρκετοί Αιγιαλείς οι οποίοι αγνοούν το γεγονός ότι ακόμη και για λινά ή μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οφείλουν να προσέλθουν στον δήμο και να καταβάλουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Σε περίπτωση που δεν το έχουν πράξει, τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που ο νόμος ορίζει… Ως γνωστόν, το ΤΑΠ πληρώνεται από όλους τους πολίτες μέσω του ρεύματος και του αντίστοιχου λογαριασμού. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να το καταβάλουν και για ακίνητα που δεν έχουν ρεύμα.

Κάποιοι δεν το γνωρίζουν και όταν χρειαστεί να το μεταβιβάσουν, να το ηλεκτροδοτήσουν, ή να το νομιμοποιήσουν, τότε επιβαρύνονται με υπέρογκα πρόστιμα ενώ το τέλος έχει αναδρομικότητα… ΄΄Το ΤΑΠ εισπράττεται από τον δήμο μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. εφόσον το ακίνητο ρευματοδοτείται. Αν το ακίνητο δεν είναι ρευματοδοτούμενο ή είναι οικόπεδο ο ΤΑΠ επιβάλλεται κανονικά, πλην όμως ο ιδιοκτήτης πρέπει να προσέρχεται, χωρίς ειδοποίηση, και να τον καταβάλλει κάθε χρόνο στην οικονομική υπηρεσία του δήμου΄΄, επισήμανε στο “protionline.gr” ερωτηθείς σχετικά, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας.

Δημ. Καλαμίδας: ‘‘Να προσέλθουν στον δήμο για να δηλώσουν τα ακριβή τετραγωνικά’’

΄΄Είναι κάτι σαν τον ΕΝΦΙΑ και όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να το πληρώνουμε΄΄, σημείωσε ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας πως ΄΄όλοι έχουμε κάνει λάθη, άλλοι ηθελημένα κι άλλοι όχι με τα τετραγωνικά που έχουμε δηλώσει για τις ιδιοκτησίες μας. Το καλύτερο είναι να προσέλθουμε στον δήμο για να κάνουμε τις απαιτούμενες διορθώσεις΄΄.

Σημειώνεται ότι το ύψος του ΤΑΠ καθορίζεται παγίως από τον εξής τύπο υπολογισμού: Ετήσιο Ποσό Τέλους = Εμβαδόν Ακινήτου x Τιμή Ζώνης x Συντελ. Παλαιότητας x Συντελ.ΤΑΠ 0,35ο/οο. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας δεν απαλλάσσεται με το νόμο 4555/2018 και θα καταβληθεί αναδρομικά από τότε που έπαυσε να πληρώνεται και κατά κανόνα τουλάχιστον για μια πενταετία, με προσαύξηση 200% ως αδήλωτο!

΄΄Το ύψος του ΤΑΠ είναι συγκεκριμένο, προσδιορίζεται ανάλογα την ζώνη που βρίσκεται το ακίνητο και τα τετραγωνικά του και δεν καθορίζεται από τον δήμο΄΄, ξεκαθάρισε ο κ. Καλαμίδας, τονίζοντας ότι σε περίπτωση αύξησης των αντικειμενικών αξιών, μοιραία θα αυξηθεί και το Τέλος.

Εάν σε οικόπεδο εντός σχεδίου υπάρχει κτίσμα που όμως δεν εξαντλεί τον συντελεστή δόμησης τότε ο ΤΑΠ υπολογίζεται ξεχωριστά για το κτίσμα (σύμφωνα με τον παραπάνω τύπο) και ξεχωριστά για το οικόπεδο από το εμβαδόν του οποίου όμως αφαιρείται το διπλάσιο του εμβαδού του κτίσματος. Επισημαίνεται ότι ο ΤΑΠ επιβάλλεται καταρχήν μόνο σε ακίνητα που βρίσκονται εντός του σχεδίου πόλης του εκάστοτε Ο.Τ.Α. Αν ωστόσο σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα τότε ο ΤΑΠ υπολογίζεται στο διπλάσιο του εμβαδού του κτίσματος ανεξάρτητα από το εμβαδόν του αγροτεμαχίου.

Πώς θα γλιτώσουν την προσαύξηση

Σε περίπτωση ύπαρξης αδήλωτων μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων απαιτείται δήλωσή τους στην οικονομική υπηρεσία του οικείου Δήμου, συνοδευόμενη από τίτλο ιδιοκτησίας και σχεδιάγραμμα. Για την διαδικασία έχει δοθεί παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Μέχρι τότε, όσοι δεν το έχουν πράξει ήδη, οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση στους οικείους δήμους περί της μη χρήσης των ακινήτων, στα οποία είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση, προκειμένου να απαλλαγούν από τα αναλογούντα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Κι αυτό για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με χρεώσεις δημοτικών τελών πολίτες, οι οποίοι είτε δεν ενημερώθηκαν εντός της εξάμηνης προθεσμίας για την υποχρέωση υποβολής δήλωσης είτε δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στον οικείο ΟΤΑ.

Αν η δήλωση γίνει μέχρι την προκαθορισμένη ημερομηνία, ο οικείος Ο.Τ.Α. θα επιβάλλει το τρέχον τέλος (ΤΑΠ) χωρίς προσαύξηση, αλλά θα χρεώσει τον ιδιοκτήτη αναδρομικά με το τέλος της προηγούμενης πενταετίας και τη νόμιμη προσαύξηση για αδήλωτα ακίνητα, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 200%! Ορισμένοι δήμοι δέχονται μείωση του ποσοστού αυτού με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής τους, αν ο ιδιοκτήτης εξηγήσει επαρκώς γιατί το ακίνητό του ήταν αδήλωτο.

Αναδρομικά πέντε ετών θα καταβάλουν όσοι προβούν σε νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Αναδρομικά πέντε ετών θα κληθούν να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νομιμοποίησαν αυθαίρετα και ημιυπαίθριους και δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, είτε γενικότερα κάποιοι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τ.μ. των ακινήτων στον δήμο.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι αυξημένα κατά 145 εκατ. ευρώ λόγω ενίσχυσής τους από τις διασταυρώσεις και επαληθεύσεις των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων για τον ορθό υπολογισμό των τελών καθώς και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Eκτός, όμως, από τα αναδρομικά τέλη ακινήτων και τα νέα τέλη από την αύξηση του εμβαδού ακινήτων, οι ιδιοκτήτες θα βρεθούν αντιμέτωποι το 2020 και από νέα προσαύξηση του ΤΑΠ. Και αυτό, καθώς το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, κάτι που σημαίνει ότι θα τροποποιηθούν οι τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αναπροσαρμογή των τελών από τους δήμους, εκτός και εάν οι τελευταίοι αποφασίσουν να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα το ΤΑΠ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr