background img
banner
banner

Σειρά επαφών για το διυλιστήριο νερού

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟ ΥΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ 20 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Εντωμεταξύ μετά τα καλά νέα στο μέτωπο της αποχέτευσης, συνεχίζονται οι επαφές του δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου με το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της διασφάλισης της ένταξης σε χρηματοδοτικό εργαλείο, του έργου της κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και κεντρικών αγωγών μεταφοράς νερού Δήμου Αιγιαλείας.

Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία του διυλιστηρίου στον ποταμό Σελινούντα, ένα έργο που δικαίως έχει χαρακτηριστεί «εμβληματικό» και που θα λύσει με ορθολογικό και συνάμα ωφέλιμο τρόπο το ζήτημα της υδροδότησης της πόλης του Αιγίου αλλά και των οικισμών ανατολικά και δυτικά της Αιγιαλείας, αποφέροντας παράλληλα και ένα σημαντικό οικονομικό όφελος για τη ΔΕΥΑ από τη μέχρι σήμερα δαπάνη των γεωτρήσεων, που ουσιαστικά θα επιφέρει και τη σταδιακή μείωση του τιμολογίου νερού σε όλους τους κατοίκους.

Μετά και από την εξασφάλιση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου, πλέον υπάρχει θετική προοπτική για οριστική ένταξη του έργου στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠΕΣ για την Αυτοδιοίκηση.

Λίγα λόγια για το έργο

Το διυλιστήριο του Σελινούντα «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» είναι ένα έργο εφάμιλλο του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού Αιγίου. Από την υλοποίηση και λειτουργία του συνολικού έργου, θα εξασφαλιστεί όχι μόνο η επαρκής ποσότητα αλλά και ποιότητα νερού για τον καταναλωτή αλλά και επιπλέον θα επιλυθεί κατά ορθολογικό τρόπο η διαχείριση και η προστασία του υδατικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής, με την καλύτερη εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων του Σελινούντα για τη σημερινή και για τις επόμενες γενιές.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 20.658.295 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Αρχικά είχε ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» και υπάρχει δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου για υλοποίηση μέσα από διαφορετικό πρόγραμμα, μιας και πρόκειται για έργο ώριμο από κάθε άποψη.
Το διυλιστήριο θα κατασκευαστεί κοντά στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών, σε μια έκταση 10 στρεμμάτων που έχει εκμισθώσει για πενήντα χρόνια η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας από την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών και θα διυλίζει 900 κυβικά την ώρα.

Οι περιοχές που θα υδροδοτηθούν είναι οι εξής:

  1. Δημοτική ενότητα Αιγίου: η πόλη του Αιγίου και οι τοπικές κοινότητες Βαλιμιτίκων, Τεμένης, Διγελιωτίκων και Κουλούρας.
  2. Δημοτική ενότητα Διακοπτού: Διακοπτό, Νικολέϊκα, Ριζόμυλος, Ελαιώνας, Ελίκη, Τράπεζα και Πούντα.
  3. Δημοτική ενότητα Συμπολιτείας: Ροδοδάφνη, Άκολη, Άβυθος, Πανόραμα, Σελιανίτικα και Λόγγος.
  4. Δημοτική ενότητα Ερινεού: Ν. Ερινεός, Καμάρες, Ζήρια και Λαμπίρι.

Τα έργα μεταφοράς περιλαμβάνουν σωληνωτό δίκτυο αγωγών και πιο συγκεκριμένα:

  • Αγωγός μεταφοράς συνολικού μήκους 10.500 m περίπου, από την δεξαμενή αποθήκευσης νερού πλησίον του διυλιστηρίου έως την υφιστάμενη κεντρική δεξαμενή της πόλης του Αιγίου (θέση Ρούβαλη) που έχει όγκο 1.500 κυβικά.
  • Ανατολικός αγωγός μεταφοράς συνολικού μήκους 17.400 m περίπου, έως τη δεξαμενή του οικισμού Τράπεζα.
  • Δυτικός αγωγός μεταφοράς συνολικού μήκους 12.000 m περίπου έως την δεξαμενή του οικισμού Ζήρια.

Επιπλέον το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών μέσω 6.000 ασυρμάτων-μετρητικών διατάξεων κατανάλωσης των δικτύων ύδρευσης για τη δραστική μείωση των διαρροών σε ζώνες υδροδότησης των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης με Σταθμούς Ελέγχου Κατανάλωσης στις τοπικές κοινότητες Διακοπτού, Ελαιώνα, Σελιανίτικα, Λόγγου και Καμαρών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.