ΑΝΑΖΗΤΑ ΠΛΕΟΝ ΤΗ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ
Το Αίγιο θυμάται καλά τους παίκτες που ξεχώρισαν στον Παναιγιάλειο και ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Θόδωρος Ανδριόπουλος, που κέρδιζε τις εντυπώσεις σαν παίκτης και σαν χαρακτήρας.
Ο ίδιος με συνεργασίες στην περιοχή μας σαν παίκτης και προπονητής, αισθάνεται «μισός» Αιγιώτης, μεταβιβάζοντας την αγάπη για την περιοχή μας και στα δυο παιδιά του.
Τον 19χρονο Ανδρέα που σπουδάζει ιστορία – αρχαιολογία και την κόρη του Δήμητρα, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου.
Σαν προπονητής με τα σωματεία που συνεργαζόταν πάντα πάνω από δυο χρόνια, υπηρέτησε: Εράνη Φιλιατρών, Ατρόμητο Λάππα και Ατρόμητο Αχαΐας, Αία Γαστούνης, Ακράτα, Δερβένι, Νίκη Τραγανού.
Τελευταία υπηρετεί τον Αίαντα Γαστούνης, με τον οποίο ανήλθε αήττητος στην Γ΄ Εθνική, όπου συμμετέχει φέτος στον 9ο όμιλο, που σημαίνει ότι θα βρεθεί και αντίπαλος του Παναιγιάλειου.
Είναι κάτοχος διπλώματος UEFA Α΄.
Όλα ξεκίνησαν και κατέληξαν στην Αμαλιάδα
Η ποδοσφαιρική και προπονητική καριέρα του Θόδωρου Ανδριόπουλου ξεκίνησε από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αμαλιάδα, όπου γεννήθηκε το 1965. Μάλιστα στην Αμαλιάδα ο Θόδωρος σαν ποδοσφαιριστής κρέμασε και τα παπούτσια του, όμως άγνωστο παραμένει που θα ολοκληρώσει την προπονητική του καριέρα.
Εχοντας αφοσιωθεί επαγγελματικά στο ποδόσφαιρο, θα προτιμούσε να τον …σκεπάζει ένας πάγκος, που να ανήκει στις μεγάλες Εθνικές κατηγορίες, αφού αγαπάει το άθλημα, το υπερασπίζεται και το λειτουργεί με πάθος και συνείδηση.
Από την Αμαλιάδα στην Παναχαϊκή και στον Παναιγιάλειο
Από τις Ακαδημίες του Εθνικού Αμαλιάδας στην μεγάλη ομάδα του Εθνικού στα 15 του, για να ακολουθήσει το μεγάλο άλμα στην Παναχαϊκή, την οποία υπηρέτησε για 10 συνεχόμενες σεζόν.
Ακολούθησε ο Πανηλειακός, ο Παναιτωλικός και ο Παναιγιάλειος.
Στον Αιγιώτικο Σύλλογο παρέμεινε τρία χρόνια μέχρι να επιστρέψει και να κλείσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Αστέρα Αμαλιάδας.
Από τις Ακαδημίες του Αστέρα ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα ως προπονητής, για να μεταπηδήσει στην μεγάλη ομάδα και από εκεί να αρχίσει μια έντονη προπονητική δράση σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Ο πρώην μελανόλευκος επιθετικός ξετυλίγει στo protionline.gr το κουβάρι της ποδοσφαιρικής και προπονητικής του πορείας:
Τι θέση έπαιζες στον Παναιγιάλειο κι αν αυτή σου ταίριαζε περισσότερο;
Στο Αίγιο έπαιζα αριστερό μπακ – χαφ, είναι η θέση που καθιερώθηκα και στην Παναχαϊκή. Μια θέση στην οποία σκόραρα στην Α΄ Εθνική 8 γκολ με την Παναχαϊκή, ενώ 24 γκολ είχα σημειώσει πριν με τον Εθνικό Αμαλιάδας, γεγονός που κέρδισα τις εντυπώσεις της Παναχαϊκής, του τότε προπονητή Ανδρέα Μιχαλόπουλου.
Τι θυμάσαι περισσότερο από την ποδοσφαιρική σου καριέρα και από τον Παναιγιάλειο;
Υπάρχουν έντονα συναισθήματα, όπως σπουδαίες νίκες απέναντι στις ομάδες του ΠΟΚ.
Άσχημη ανάμνηση ήταν η πρόσκλησή μου στην Εθνική από τον προπονητή Αντώνη Γεωργιάδη, ο οποίος έφυγε για τον Ολυμπιακό και δεν πήρα την ευκαιρία να φορέσω τα γαλανόλευκα.
Ήμουν άτυχος που δεν πήγα σε ομάδα του ΠΟΚ (ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, μετά Ηρακλή, ΟΦΗ) αν και είχα φτάσει πολύ κοντά, αλλά δυστυχώς τότε ήταν μεγάλη και η Παναχαϊκή, αλλά και τα συμβόλαια 5ετή.
Είχα την τύχη να χαρώ πρωτάθληματα με Παναχαϊκή, Πανηλειακό, και με τον Παναιγιάλειο από την Γ΄ Εθνική στην Β ΄. Πολύ ωραίες στιγμές, θυμάμαι και την άνετη άνοδο που είχαμε με τον Παναιγιάλειο, ομάδα που αγάπησα και πλέον είμαι μισός Αιγιώτης.
Απέκτησα πολλούς φίλους στο γήπεδο και έξω από αυτό.
Μετάνιωσες, που ακολούθησες το ποδόσφαιρο επαγγελματικά;
Δύσκολα χρόνια. Εκείνη την εποχή δεν είχαν πέραση οι ποδοσφαιριστές. Είχα βγάλει μια σχολή στα ΤΕΙ, αλλά με είχε κερδίσει το ποδόσφαιρο.
Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου με μια μπάλα στην γειτονιά και στις Ακαδημίες από τα 12.
Είμαι από τους τυχερούς που έκανα το χόμπι μου επάγγελμα και δεν το έχω μετανιώσει ποτέ. Πάντα απολάμβανα το παιχνίδι της Κυριακής, τον φίλαθλο κόσμο και δεν το αλλάζω με τίποτα.
Βελτιώθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις όμως δεν αποδίδει τα ποθούμενα η παραγωγή παικτών, που βλέπαμε τις παλαιότερες εποχές. Πως το εξηγείς αυτό το φαιόμενο;
Είναι μια ερώτηση που θέλει μεγάλη συζήτηση. Πάντα με προβλημάτιζε και με λίγα λόγια θα πω. Έχουμε βελτιώσεις στα γήπεδα, προπονητές στις Ακαδημίες με την ιατρική και ξεχωριστά τους νεαρούς, ανάλογα τις ηλικίες.
Έχουμε όμως ξεχάσει το ταλέντο. Κάποιος με ρώτησε γιατί τώρα δεν σουτάρουν οι παίκτες με το …εξωτερικό;
Λάθος των προπονητών είναι ότι δεν αφήνουν τους παίκτες να αυτοσχεδιάσουν, να εκφράσουν στο γήπεδο την φαντασία τους. Στην χώρα μας δεν έχουμε δώσει έμφαση στην επιθετική ανάπτυξη.
Ο κόσμος στην Ελλάδα θέλει τη νίκη και αυτό μπορεί να επηρεάζει την στρατηγική των προπονητών.
Όλα ξεκινούν από τις Ακαδημίες, που θα πρέπει να δώσουμε ξεχωριστή προσοχή. Να προσφέρουμε στον κόσμο το θέαμα. Θα πρέπει να επιδοτηθούν οι Ακαδημίες από την Πολιτεία και να γίνουν υποχρεωτικά πρωταθλήματα σε όλες τις ηλικίες.
Ακόμα θα πρέπει να υπογραμμίσω την …ξενομανία που υπάρχει στην Ελλάδα, ακόμα και στην Γ΄ Εθνική.
Το μεσογειακό ταπεραμέντο που μας εκφράζει, ζητά από την τεχνική ηγεσία μόνο νίκες. Αισθάνεσαι ότι λειτουργείς εργάζεσαι σε λάθος χώρα;
Δεν θα το έλεγα. Είμαι Έλληνας, προσαρμόζουμαι σε αυτό που χρειάζεται η ομάδα. Η φιλοσοφία μου είναι να ξεκινήσω μια ομάδα από την αρχή της προετοιμασίας, να αναλύω τους αντιπάλους, να παίζουμε όμορφο ποδόσφαιρο να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο.
Η Γ΄ Εθνική είναι ο πνεύμονας του ποδοσφαίρου. στα δικά μου χρόνια παίκτες από αυτή την κατηγορία, έφυγαν στην συνέχεια για μεγάλες ομάδες.
Σίγουρα θα θέλαμε σαν προπονητές να έχουμε γήπεδα, μεγάλο ρόστερ για εναλλακτικές λύσεις, γυμναστές, γιατρούς, μασέρ, να πλησιάσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Τι σημαίνει για σένα και για το ποδόσφαιρο γενικότερα αυτή η συνεχόμενη αγωνιστική απραξία ένεκα πανδημίας;
Σίγουρα είναι λυπηρό. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αόρατο παγκόσμιο εχθρό. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που …απαγορεύει το …καθισιό όπως γίνεται σε μια εταιρεία. Έχουμε μείνει πίσω και θα αργήσουμε να επιστρέψουμε στα πρώην δεδομένα.
Ευχή μου να ξεκινήσουν το συντομότερο τα πρωταθλήματα. Λείπει σε όλους αυτό και το περιμένουμε με αγωνία
Εύχομαι να περάσει γρήγορα, να επιστρέψουν μαζί και τα χαμόγελα στα πικραμένα μας πρόσωπα.
Υγεία σε όλους και Καλές Γιορτές.