background img
banner
banner

«Στο Αίγιο εκτελούνται εξειδικευμένες επεμβάσεις που δεν πραγματοποιούνται σε άλλα νοσοκομεία»

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR

Από πολλούς θεωρείται το πρόσωπο των ημερών με αφορμή την υποβάθμιση των χειρουργείων του Νοσοκομείου Αιγίου εξαιτίας της αποδυνάμωσης του Αναισθησιολογικού Τμήματος. Στην ομιλία του στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο θέμα, έδωσε την πραγματική διάσταση του προβλήματος καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος σε κάθε τομέα.

Πρόσωπο που έχει ταυτίσει την πορεία του με το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας Αιγίου, μιας και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυτό 23 χρόνια, ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής Δημήτρης Κανελλόπουλος, μιλά σήμερα στo protionline.gr όχι μόνο για τη λειτουργία της κλινικής αλλά και για τις προοπτικές της.

Η προσφορά και μόνο του κ. Κανελλόπουλου σε εκατοντάδες Αιγιαλείς που χρειάστηκε να παρακολουθήσει ή και να χειρουργήσει τόσα χρόνια, είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία της κλινικής και αποτελεί από μόνη της… απάντηση σε όσους, προφανώς από άγνοια, υποβάθμισαν τη λειτουργία των χειρουργείων. Στην πραγματικότητα, η τοπική κοινωνία γνωρίζει τις δυνατότητες και γι’ αυτό επιθυμεί τα καλύτερα…

Ο κ. Κανελλόπουλος εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο “οραματιστής” της επόμενης μέρας για το Γ. Ν. Αιγίου, καθώς η ανάγκη του να εξελιχθεί και ο ίδιος και το τμήμα της Ορθοπεδικής Κλινικής, δεν ησύχασε και θα εφησυχάζει ποτέ! Τα επόμενά του βήματα, αφορούν βέβαια και την προσωπική του ¨δημιουργία¨ και γνώση ως ιατρός, αλλά και ¨κοιτώντας¨ όλο το τμήμα και σαν έμψυχο δυναμικό. Η ορθοπεδική, στις πρώτες κιόλας ημέρες του νέου χρόνου, δείχνει σιγά – σιγά να πλαισιώνεται με νέα εξελικτικά μηχανήματα της σύγχρονης χειρουργικής τεχνικής, ό,τι πιο ελπιδοφόρο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Αιγιάλειας.

Πόσα χρόνια υπηρετείτε τον χώρο της δημόσιας υγείας και για πόσο καιρό είσαστε Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γ.Ν.Α.Α; Ποια ήταν τα στάδια αναρρίχησης της καριέρας σας;
Είμαι διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής από το 2007 και έπειτα. Εργάζομαι σε αυτήν όμως, από το 1998. Είχε προηγηθεί η εκπαίδευσή μου σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εργάστηκα και εκπαιδεύτηκα στη Γερμανία, σε νοσοκομείο τραυματολογίας αποκλειστικά όταν… η εξειδίκευση αυτή ήταν στα ¨σπάργανα¨ εδώ στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, πήρα μία υποτροφία σε ανάλογη κλινική στο Houston των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία περίπτωση ήταν και η κλινική αναφοράς της ομάδας των Houston Rockets. Εν συνεχεία, πήρα δύο υποτροφίες στην Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική της Βασιλείας στην Ελβετία και ακολούθησε η εκπαίδευσή μου στο παγκοσμίως γνωστό νοσοκομείο της Ρωσίας G.A. Ilizarov. Έπειτα, είχα μια σειρά εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε διάφορα κέντρα σε όλη την Ελλάδα, πριν αναλάβω εδώ.

Πόσοι ιατροί και νοσηλευτές προσφέρουν υπηρεσίες στην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου;
Στην κλινική μας, εκτελείται όλο το φάσμα της ορθοπεδικής χειρουργικής και επιμένουμε κατά κύριο λόγο στην ατραυματικότερη χειρουργική, με αποτέλεσμα τον μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο του κάθε ασθενούς και σαφώς τη λιγότερη παραμονή του στο νοσοκομείο. Επίσης, στοχεύουμε στην πρωιμότερη κινητική ανεξαρτησία των ασθενών. Λόγω της τακτικής εκπαίδευσης σε εξειδικευμένα νοσοκομεία του εξωτερικού, στην κλινική μας εφαρμόζεται η ορθοπεδική του σήμερα. Οι προοπτικές αναβάθμισης στο τμήμα της Ορθοπεδικής Κλινικής, αφορoύν αποκλειστικά το έμψυχο δυναμικό της και το προσωπικό. Όσον αφορά την υποδομή και τα μηχανήματα, η διοίκηση έχει φροντίσει να μην λείπει κανένα απολύτως μηχάνημα υποστήριξης των χειρουργών μας. Ο διοικητής κ. Γεωργάκης είναι ένας άνθρωπος που μας βοηθά πολύ σε ό,τι χρειαστούμε. Και όχι μόνο αυτό…. αλλά είναι διαθέσιμος να μας εξυπηρετήσει πλήρως, σε προσεχείς μας ανάγκες. Το παν είναι να υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και στην περίπτωσή μας… υπάρχει!”.

Κατά πόσο προτιμούν να χειρουργηθούν στο Αίγιο ασθενείς και από άλλες περιοχές;
Τα χειρουργεία μας λειτουργούν πλήρως επί καθημερινής βάσης εκτός Τρίτης, μέχρι τις απογευματινές ώρες. Εάν είχαμε δυνατότητα και… περισσότερου ¨χειρουργικού χρόνου¨ δεν θα είχαν προκύψει ποτέ καθυστερήσεις ασθενών που πρέπει άμεσα να μπουν στο χειρουργείο. Δεν εξυπηρετούμε βεβαίως μονάχα την Αιγιάλεια! Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι άνθρωποι που έρχονται από άλλους νομούς και από όλη την Ελλάδα!

Ποιες προοπτικές αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας της Ορθοπεδικής Κλινικής υπάρχουν με τα υπάρχοντα δεδομένα και μηχανήματα; Προβλέπεται η προμήθεια καινούριων;
Λόγω της τακτικής εκπαίδευσης σε εξειδικευμένα νοσοκομεία του εξωτερικού, στην κλινική μας σήμερα εφαρμόζεται πολύ εξελιγμένη ορθοπεδική. Είναι γνωστό πλέον, ότι στο Αίγιο εκτελούνται επεμβάσεις που δεν εφαρμόζονται και ούτε μπορούν να εφαρμοστούν σε άλλα μεγάλα Περιφερειακά Νοσοκομεία, όχι μόνο στην Αχαΐα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παραδείγματος χάριν, η ολική αρθοπλαστική του ισχίου (AMIS) που τυγχάνει να είναι και η πιο εξελιγμένη παγκοσμίως αυτή την στιγμή, με συγκριτικά ατραυματικής προσπέλασης όπου η ανάγκη λήψης αίματος μετεγχειρητικά είναι σχεδόν μηδαμινή και ο ασθενής άμεσα αυτοεξαρτείται. Κάνουμε επίσης, αρθροσκοπήσεις στα ισχία που έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία και απαιτείται άψογη τεχνική κατάρτιση. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι θεραπεύονται γρήγορα, ενώ άλλοι καθυστερούν μια μελλοντική αρθροπλαστική. Τα πράγματα εξελίσσονται ραγδαία στην σύγχρονη χειρουργική και σαφώς, όχι μόνο τα παρακολουθούμε αλλά και εφαρμόζουμε αυτές τις καινούριες τεχνικές.

Υπάρχουν νέοι γιατροί που έχουν τα φόντα να εξελιχθούν σε κορυφαίοι στο μέλλον; Γιατί πολλοί από αυτούς προτιμούν τελικά… το εξωτερικό;
Είμαι απόλυτα αισιόδοξος για αυτό το κομμάτι. Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος που οι νέοι ιατροί στην κλινική μας, είναι τόσο εξελίξιμοι. Με έχουν εκπλήξει με την αγάπη και το πάθος που έχουν και δείχνουν για την εργασία τους και είναι απολύτως συνεργάσιμοι. Το επίπεδό τους σε θεωρητικές γνώσεις είναι πάρα πολύ καλό και η χειρουργική τους προσέγγιση, είναι ασφαλέστατη.
Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι δεν χάνουν καμία ευκαιρία να μαθαίνουν ακόμα πιο πολλά από την συνεργασία μας, να εκπαιδεύονται σε νέες τεχνικές και για αυτόν τον λόγο δεν έχουν εκφράσει την επιθυμία να εργαστούν στο εξωτερικό, μέχρι στιγμής. Αλλά βεβαίως γενικά… όντως είναι πολλά τα παιδιά που φεύγουν τα τελευταία χρόνια. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι οι νέοι συνάδελφοι μου στο τμήμα, θα συνεχίζουν αυξητικά το επίπεδο της Ορθοπεδικής Κλινικής Αιγίου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr