background img
banner
banner

«Χορεύοντας» με τα ρίχτερ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ Ή ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΤΑΝ ΩΣ ΧΘΕΣ Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ

Το αποκορύφωμα (ως τώρα τουλάχιστον…) της σεισμικής ακολουθίας των τελευταίων ημερών ήταν το δυνατό «ξύπνημα» των Αιγιαλέων στις 00:09 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 13/1, όταν μια ισχυρή δόνηση ¨χόρεψε¨ για τα καλά την περιοχή. Σύμφωνα με το ¨Γεωδυναμικό Ινστιτούτο¨ και το ¨Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών¨ ο σεισμός είχε μέγεθος 4,7 βαθμών και το επίκεντρο εντοπίστηκε λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου, ενώ το εστιακό βάθος του προσδιορίστηκε στα 4,3 χιλιόμετρα. Η δραστηριότητα συνεχίστηκε όλη τη νύχτα αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς σημειώθηκαν δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις. Όλοι δε, όσοι σημειώθηκαν ήταν επιφανειακοί.

Αναμενόμενο το φαινόμενο στον Κορινθιακό Κόλπο

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα εδώ και δύο μήνες στην περιοχή και όχι μόνο τα… τελευταία ¨εκρηκτικά¨ εικοσιτετράωρα, έχει γίνει ούτως ή άλλως βίωμα στους Αιγιαλείς. Είναι γνωστό ότι ο τόπος, λόγω της γεωφυσικής του θέσης, φέρνει… συχνούς σεισμούς και πολλές αλλαγές θέσεων των τεκτονικών πλακών κάτω από την γη. Σύμφωνα με το αρμόδιο “Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών” και το “Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών” αυτή η δραστηριότητα, είναι αναμενόμενη στην Αχαΐα αλλά και στον Κορινθιακό Κόλπο σε όλο του το εύρος. Δεκάδες δίκτυα σεισμογράφων και διάφορα πανεπιστήμια ή ιδιωτικές εταιρίες καταγράφουν τα σεισμικά αυτά φαινόμενα, όμως ο επίσημος κρατικός φορέας είναι ο Ο.Α.Σ.Π ο οποίος προτείνεται και έως ο πιο έγκυρος φορέας ως προς την ορθή ενημέρωση.

Στεφανίδης: «Το φαινόμενο ήταν πιο έντονο στην Δυτική Αιγιάλεια»

Μιλώντας στο protionline.gr ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αιγιαλείας Χαράλαμπος Στεφανίδης, αναφέρει για τη συνεχόμενη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται: «Ήμουν συνεχώς στην ύπαιθρο, την ώρα εκείνη της έξαρσης των σεισμών και έχω πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς έγινε και τι συνέβη στις περιοχές, χθες το βράδυ. Μόνο στην περιοχή Καλλιθέα, αλλά και στο κέντρο του Αιγίου, υπήρξε κόσμος που βγήκε όντως έξω… ανήσυχος. Επιφύλαξη βεβαίως… υπήρξε σε όλη την Αιγιάλεια και υπήρξαν και κάποιοι που κοιμήθηκαν ακόμα και στα αυτοκίνητά τους, αλλά μιλάμε μόνο για ελάχιστους, ένας πολύ – πολύ μικρός αριθμός. Μονό στην περιοχή της Καλλιθέας, στο κέντρο της πόλης και τους γύρω δρόμους, υπήρξε έντονη ανησυχία. Το φαινόμενο ήταν σαφώς πιο έντονο στην Δυτική Αιγιάλεια. Υπήρξαν περιοχές ή χωριά της Ανατολικής Αιγιάλειας που δεν κατάλαβαν σχεδόν τίποτα. Επίσης, ιδιαίτερα αισθητοί έγιναν και στην περιοχή Ερινεού και τα γύρω χωριά, όπως αναφέρθηκε. Οι σεισμοί δεν έγιναν αισθητοί με την ίδια ένταση σε όλες τις περιοχές».

«Ο γενικός, ο ειδικός σχεδιασμός και οι φορείς είναι άπαντες σε εγρήγορση»

Ερωτώμενος ο κ. Στεφανίδης για το αν έχουν αναφερθεί ζημιές, αν υπήρξαν κτίρια που υπέστησαν φθορές λόγω του φαινομένου, αλλά και πώς χειρίζεται το θέμα η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, τονίζει: «Δεν έχει αναφερθεί επισήμως κάποια ζημιά σε οποιοδήποτε παλαιό κτίσμα, περιοχή ή κτίριο. Ούτε έχει διαπιστωθεί ότι υπήρξε κάποια αναφορά πολίτη για επικίνδυνη κατάσταση ή πιθανούς κινδύνους. Συνεργαζόμαστε με “Γεωδυναμικό Ινστιτούτο “ και βρισκόμαστε σε συνεχή, άμεση επαφή. Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, καταγράφεται οποιαδήποτε δραστηριότητα που συμβαίνει, ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει κρατικός σχεδιασμός για το πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και όλες οι υπηρεσίες, αστυνομία, πυροσβεστική, πολιτική προστασία, ξέρουν ακριβώς πώς να χειριστούν κάθε ζήτημα, αν προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο. Υπάρχει ο γενικός σχεδιασμός, υπάρχει το σχέδιο “Ξενοκράτης”, υπάρχει και ο ειδικός σχεδιασμός ανά φορέα. Η Αιγιάλεια έχει “μάθει” να ζει με τους σεισμούς και οι κάτοικοι νομίζω, είναι πολύ έμπειροι στο τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις” καταλήγει.

Θεολόγη: «Υπήρχαν αυτοκίνητα με κόσμο που κοιμόνταν μέσα σε αυτά»

Η Ελένη Θεολόγη, γνωστή επιχειρηματίας της πόλης του Αιγίου, περιγράφει στo protionline.gr τι έζησε την στιγμή των συνεχόμενων και παρατεταμένων σεισμών: «Μένω στο παρκάκι, κοντά στο Επισκοπείο του Αιγίου. Βγαίνοντας από το σπίτι αμέσως μετά τον πρώτο σεισμό, είδα κόσμο με μαξιλάρια και κουβέρτες, που έφευγαν από το σπίτι τους ανήσυχοι. Πέρασα από την κεντρική πλατεία και υπήρχε συνωστισμός. Ανεβαίνοντας την οδό Μητροπόλεως, έφτασα στα ¨Ψηλά Αλώνια¨ και υπήρχαν ήδη αυτοκίνητα με κόσμο που κοιμόταν μέσα σε αυτά. Λίγη ώρα μετά τον σεισμό, ήρθε ένα κλιμάκιο ιερωμένων να δουν αν είναι καλά ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, ο οποίος βγήκε στον δρόμο και μας χαιρέτησε. Υπήρξε έντονη ανησυχία στην γειτονιά μου. Η πόλη έχει βαρύ ιστορικό και αυτό αποτελεί έναν λόγο παραπάνω να φοβάται ο κόσμος. Η αστυνομία, αν και είχε έντονη παρουσία στην περιοχή… δεν μας ενόχλησε καθόλου και μπράβο της. Έδειξε κατανόηση στον φόβο του κόσμου παρά το επιβαλλόμενο lock down των ημερών».

Τσελέντης: «Όλα θα εξελιχθούν φυσιολογικά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Ο διευθυντής του ¨Γεωδυναμικού Ινστιτούτου¨ Άκης Τσελέντης, με ανάλογη ανάρτησή του στα social media, για την περίπτωση αυτής της συνεχόμενης ενεργειακής ακολουθίας, ανακοίνωσε: «Η μετασεισμική ακολουθία κρίνεται ικανοποιητική. Τώρα που βλέπω μεγάλη πληθώρα μετασεισμών έχω ησυχάσει, δεν υπάρχει μετατόπιση των επικέντρων σε άλλες περιοχές. Δεν έχουμε μετατόπιση ούτε προς την περιοχή του ρήγματος του Αιγίου, των Αλκυονίδων ή και ανατολικότερα. Η σεισμική ακολουθία έγινε κοντά στον Μαραθιά και η περιοχή ήταν από καιρό διεγερμένη. Αναμέναμε να μας δώσει κάποιο σεισμό, πιστεύω όλα θα εξελιχθούν φυσιολογικά. Το φαινόμενο θα συνεχίσει για αρκετές ημέρες ευτυχώς με ίδιας τάξης μεγέθους και έντασης».

Τέλος να επισημανθεί πως μέχρι χθες το απόγευμα είχαν καταγραφεί πάνω από 70 σεισμικές δονήσεις που… έφεραν και φέρνουν αναστάτωση και ανησυχία στους Αιγιαλείς.

Να αναφερθεί τέλος, ότι παρακολουθείται από δεκάδες φορείς αυτή η έντονη δραστηριότητα του Εγκέλαδου των τελευταίων ημερών και καταγράφεται λεπτομερώς η πλήρης ακολουθία του. Όμως ο σεισμός, είναι ένα απροσδόκητο φυσικό γεγονός και αυτό από μόνο του, τρομάζει ή ανησυχεί όσο να ‘ναι… Και σαφώς δεν μπορεί να ελεγχθεί. Για αυτό, καλό θα είναι… όλοι οι Αιγιαλείς να παραμένουν ψύχραιμοι και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις του, γιατί η σωστή ενημέρωση είναι ο ¨μισός¨ δρόμος της σιγουριάς!


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr