background img
banner
banner

Ανησυχία, υπομονή και μικρή επιβάρυνση covid στον πληθυσμό

 «ΕΔΕΙΞΕ» Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Μικρή επιδημιολογική επιβάρυνση της περιοχής έδειξαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανοιχτή μαζική δειγματοληψία που διενεργήθηκε από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, το πρωί του Σαββάτου 6/2, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, αφού από τα 394 άτομα που υπεβλήθησαν σε rapid tests μόνο τα έξι βγήκαν θετικά. Ενδεικτικός ωστόσο της μεγάλης ανησυχίας του κόσμου για τον κορωνοϊό, είναι ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που εξέφρασαν ενδιαφέρον να εξεταστούν, καθώς η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει θορυβηθεί από τα τελευταία απανωτά νέα κρούσματα και στην Αιγιάλεια.

Ο έλεγχος έγινε με πρωτοβουλία του δήμου Αιγιαλείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη υγειονομική κατάσταση αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την επιτήρηση και την ιχνηλάτηση της νόσου, με σκοπό την αναχαίτιση της διασποράς του ιού. Όπως ανέφερε στο protionline.gr, ερωτηθείσα σχετικά, η αντιδήμαρχος Διοικητικής Υποστήριξης Μαρία Σταυροπούλου, ΄΄είναι γεγονός ότι, όπως φάνηκε και από τη διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου του Σαββάτου που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αποδοχής του αιτήματός μας από τον ΕΟΔΥ, ο κόσμος έχει ανησυχήσει πολύ και επιθυμεί να εξεταστεί. Επίσης, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι πολίτες είναι πολύ συνεργάσιμοι και δείχνουν μία υπεύθυνη στάση με σκοπό να προφυλαχτούν και να σταματήσουν τη διασπορά του ιού΄΄.

Σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για ελέγχους στην Ανατ. Αιγιάλεια

Αναφορικά με το εάν υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον ΕΟΔΥ στο αίτημα του δήμου Αιγιαλείας για διενέργεια ανοιχτής μαζικής δειγματοληψίας και στις Δ.Ε. Ακράτας και Αιγείρας, με αφορμή τα τελευταία κρούσματα που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα και που ορισμένα εξ αυτών σχετίζονται με σχολεία, η κ. Σταυροπούλου είπε πως δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απάντηση. ΄΄Είχαμε μία επικοινωνία εκφράζοντας το αίτημα και θα την επαναλάβουμε και τη Δευτέρα΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά κρίνοντας επιβεβλημένη τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων για την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και την ενίσχυση της διαδικασίας ιχνηλάτησης, προς το σκοπό περιορισμού της διασπορά τους ιού.

Η ανοιχτή μαζική δειγματοληψία του Σαββάτου πάντως, προσέλκυσε μεγάλο αριθμό πολιτών και ίσως χρειάζεται να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεδομένου ότι διήρκεσε από τις 9.00 έως και μετά τις 3.00 το μεσημέρι ενώ πολλοί ήταν αυτοί που προσήλθαν από τις 2.30 και μετά ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να εξεταστούν διότι το κλιμάκιο θα έπρεπε να παραμείνει ως τις 4.00… Θετική εντύπωση προκάλεσε ακόμη το γεγονός ότι ο κόσμος ήταν πολύ υπομονετικός και σχημάτιζε ουρά, τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, που κάλυπτε όλη την πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Ένδειξη για νήπιο θετικό – Απολύμανση χθες στο σχολείο του και σε ένα ακόμη

Εν τω μεταξύ, θετικό βγήκε το τεστ για πεντάχρονο κοριτσάκι του οποίου εξετάστηκαν τόσο οι γονείς όσο και το αδελφάκι και βγήκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό. Το νήπιο θα υποβληθεί εκ νέου σε μοριακό τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί από έχει προσβληθεί από τον ιό, ενώ δεν φέρει το παραμικρό σύμπτωμα. Όπως έγινε γνωστό στo protionline.gr από τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Δημήτρη Ελευθεριώτη, ΄΄το κοριτσάκι είναι μαθήτρια του 3ου Νηπιαγωγείου Αιγίου και φροντίσαμε το πρωί της Κυριακής για προληπτικούς λόγους να πραγματοποιηθεί απολύμανση στους χώρους του σχολείου. Επίσης, επειδή καθαρίστρια του σχολείου προσφέρει τις υπηρεσίες της και στο 4ο Δημοτικό, διεξήχθη κι εκεί απολύμανση, επίσης για λόγους πρόληψης΄΄. Να σημειωθεί ότι το 3ο Νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει κανονικά σήμερα, με απόφαση της Προϊστάμενης Δ/νσης Δημ. Υγείας & Κοιν/κής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας Σοφίας Συμεωνίδου.

Οι τελευταίες ημέρες ωστόσο αποτελούν ένα… crash test για την Αιγιάλεια που παραμένει στο «κίτρινο» του επιδημιολογικού χάρτη, εν αντιθέσει με τη γειτονική Πάτρα που βρίσκεται εκ νέου στο «κόκκινο» από την περασμένη Παρασκευή. Μάλιστα, η Αιγιάλεια είναι υπό στενή παρακολούθηση και δεν αποκλείεται, εάν παρά τα μέτρα που ισχύουν, παρατηρηθεί αυξητική τάση στα καθημερινά επιβεβαιωμένα και ενεργά κρούσματα να επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά.

Τι ισχύει για την «κίτρινη» Αιγιάλεια

Για την ώρα, στην Αιγιάλεια, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά Γυμνάσια και Λύκεια, συνεχίζει τη λειτουργία του το λιανεμπόριο, ενώ λειτουργούν κανονικά (με τα προβλεπόμενα μέτρα) κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ, πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην ΟΠΑΠ play) και γενικά μέχρι στιγμής δεν αλλάζει τίποτα. Η κυκλοφορία εξακολουθεί να απαγορεύεται από τις 9μ.μ. έως τις 5π.μ. πλην περιπτώσεων εργασίας, έκτακτης ανάγκης υγείας και κοντινής μετακίνησης για συνοδεία κατοικιδίου. Και βέβαια, ισχύει η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι λόγους, εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων. Ακόμη, στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25 τ.μ.

Δήμαρχος Αιγιαλείας: “Ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται, ας δείξουμε ευθύνη”

Την ίδια στιγμή, από το γραφείο του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου, ανακοινώνονται τα εξής: “Πολλοί νιώσαμε ανακούφιση το απόγευμα της Παρασκευής, όταν μάθαμε πως ο Δήμος Αιγιαλείας παραμένει στο “κίτρινο”, δείχνοντας πως η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή μας βρίσκεται ακόμα σε επίπεδα που δεν κρίθηκε απολύτως προς το παρόν αναγκαίο να τεθεί σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και επιπλέον προστατευτικών μέτρων.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ιός παραμένει ιδιαίτερα μεταδοτικός, μετά και τις μεταλλάξεις του που έχουν εμφανιστεί και οι οποίες προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες και στους πολίτες.

Η σημερινή σχετικά καλή επιδημιολογική εικόνα της Αιγιάλειας είναι παράλληλα πολύ εύθραυστη και μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα. Γι’ αυτό το λόγο, οφείλουμε όλοι μας να συνεχίσουμε εντατικά την προσπάθεια, παρ’ όλη την κόπωση που δικαιολογημένα αισθανόμαστε εδώ και 11 μήνες. Ο πόλεμος συνεχίζεται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Η ατομική και η δημόσια υγεία προέχουν. Ας μην γκρεμίσουμε ό,τι με πολύ κόπο έχουμε καταφέρει ως τώρα, θέτοντας σε κίνδυνο εμάς και τους αγαπημένους μας ανθρώπους και εμάς. Ας ακολουθούμε όλοι τις οδηγίες των ειδικών για χρήση μάσκας παντού, συχνό πλύσιμο και απολύμανση χεριών και επιφανειών, αποφυγή συνωστισμών και περιορισμό των κοινωνικών μας επαφών στο ελάχιστο. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ας δείξουμε ευθύνη και ανθρωπιά! Ας βοηθήσουμε τους επιστήμονες, τη κοινωνία μας τηρώντας τους κανόνες και τις προφυλάξεις”.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr