background img
banner
banner

Η αγωνία των παραγωγών και τα παράπονα των εμπόρων

ΜΕ… ΦΕΙΔΩ ΚΥΛΗΣΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΙΓΙΟΥ

Αρκετά συγκρατημένος ¨βρέθηκε¨ ο μέσος καταναλωτής για μια ακόμα μέρα στην υπαίθρια λαϊκή αγορά του Αιγίου, το Σάββατο. Οι Αιγιαλείς έκαναν την εμφάνισή τους μετά τις… 10 το πρωί δειλά – δειλά, καθώς η πρωινή ξαφνική μπόρα δεν τους ¨κράτησε¨ μακριά τελικά, από τις αγορές και τα καταστήματα για τον ανεφοδιασμό των αγαθών. Οι καταναλωτές στάθηκαν για ακόμα μια φορά πολύ… συνετοί και τυπικοί στα υποχρεωτικά υγειονομικά μέτρα, φορώντας κατά το 98% μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Εντονη ήταν η ανησυχία των επαγγελματιών, έχει να κάνει κυρίως με την μηδαμινή οικονομική στήριξη του κράτους για τις ανάγκες και τον τρόπο λειτουργίας τους, παρά με τα μέτρα κατά τον κορωνοϊό και την επικινδυνότητά του. Το protionline.gr βρέθηκε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στην λαϊκή αγορά και κατέγραψε τον ¨παλμό¨ της… υποτονικής αγοράς, αλλά και την αγωνία των εμπόρων για το αύριο.

«Κραυγή αγωνίας» από τους εμπόρους βιομηχανικών ειδών

Η πρόεδρος του ¨Σωματείου Βιομηχανικών Προϊόντων Υπαίθριων Αγορών – Ο Άγιος Ανδρέας¨ Αναστασία Καλούδη, μιλώντας στo protionline.gr για την κατάσταση που επικρατεί κάθε Σάββατο στην λαϊκή αγορά του Αιγίου, τονίζει: «Σήμερα λειτουργούμε με το 50% του συνολικού δυναμικού των καταστημάτων της υπαίθριας αγοράς. Λόγω των υγειονομικών μέτρων, οι αποστάσεις ανάμεσα στους πάγκους και η απόλυτη προσοχή μας, δεν κρίθηκε “ικανή” από την κυβέρνηση και έτσι… αναγκαστικά δουλεύουμε οι μισοί μόνο πια, κάθε Σάββατο. Και σήμερα είναι σε λειτουργία μόνο 13 πάγκοι. Επιπλέον, ήμασταν εκτός λειτουργίας επί τρεις μήνες σχεδόν, από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες. Ο καθένας νομίζω, ότι μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει οικονομικά αυτό για τους εμπόρους των βιομηχανικών προϊόντων. Η κατάσταση είναι αφόρητη. Οι υποχρεώσεις δεν σταματούν ποτέ, αλλά εμείς… σταματήσαμε! Θεωρώ ότι όσα ισχύουν για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, θα έπρεπε να ισχύουν και για εμάς. Όλοι οι συνάδελφοι είναι πολύ τυπικοί και προσεκτικοί με τον τρόπο που δουλεύουν και στήνουν τον πάγκο τους. Δεν νομίζω ότι υπήρχε λόγος να μας σταματήσουν έτσι απλά… και να κρίνει το κράτος ότι είμαστε ένα ¨σημείο¨ υγειονομικής επικινδυνότητας».

Καλούδη: «Η επιβίωση είναι αυτοσκοπός»

Σε άλλη ερώτηση τoυ protionline.gr για το αν υπήρξε οικονομική ενίσχυση από το κράτος για τις ημέρες… ¨χασούρας¨ η πρόεδρος των καταστηματαρχών, αναφέρει: «Τα υπόλοιπα στατιστικά καταστήματα της πόλης όλο αυτό το διάστημα, λειτουργούσαν με τις υπηρεσίες “Click Away”, ενώ εμείς όχι. Και δεν ξέρω κατά πόσο ήταν ένα δίκαιο μέτρο αυτό. Δεν μας άφησαν ούτε καν περιθώριο να παλέψουμε για τα τις ανάγκες μας και τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Δεν αποζημιώθηκε κανένας μας. Για αυτό και υπήρξαν συνάδελφοι που έφτασαν σε οριακό σημείο για να τα βγάλουν πέρα. Για τα υπαίθρια καταστήματα της λαϊκής, αυτή η περίοδος είναι αυτό που λέμε “off season”. Η εποχή μετά τις γιορτές για εμάς, είναι πάντοτε μια “νεκρή” περίοδος και παρ’ όλα αυτά… το παλεύουμε όσο και όπως μπορούμε. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε οικογενειακές επιχειρήσεις και δεν έχουμε άλλα έσοδα ή άλλους πόρους. Η επιβίωση για τους επαγγελματίες των βιομηχανικών προϊόντων, είναι αυτοσκοπός και το μεγάλο μας προσωπικό “στοίχημα”» καταλήγει να πει η κ. Καλούδη.

Μαντζουράνης: «Είναι πολύ πιεσμένος ο πελάτης σε κάθε επίπεδο»

Από την πλευρά του, μιλώντας στo protionline.gr ο επί σειρά ετών γνωστός έμπορος και παραγωγός της λαϊκής αγοράς στο Αίγιο, πρώην πρόεδρος των επαγγελματιών οπωροκηπευτικών Θεόδωρος Μαντζουράνης, δήλωσε για την εικόνα που παρουσίασε η υπαίθρια αγορά, προχθές Σάββατο 30 Ιανουαρίου: «Ο κόσμος είχε αρκετή διάθεση να ψωνίσει σήμερα, όμως η πρωινή μπόρα δυσκόλεψε πολύ τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι οι αγοραστές, που το έχουν αποδείξει και συνεχίζουν να το αποδεικνύουν αυτό: Προτιμούν και στηρίζουν την υπαίθρια αγορά του Αιγίου. Όλοι οι παραγωγοί μας, είναι κορυφαίοι και στην ποιότητα των προϊόντων τους και στην συμπεριφορά τους απέναντι στον κόσμο. Και ο κόσμος… ξέρετε; Δεν διανύει και την καλύτερη δυνατή του “φάση”! Είναι πολύ πιεσμένος ο πελάτης σε κάθε επίπεδο» τονίζει ο… παλαίμαχος παραγωγός, ο οποίος δεν τελεί πια χρέη προέδρου, από τις αρχές του έτους. Και καταλήγει: «Είμαστε στις επάλξεις και θα συνεχίζουμε όσο μπορούμε. Τα πράγματα είναι δύσκολα για όλο τον κόσμο και αυτό είναι απολύτως κατανοητό και από τους εργαζόμενους και από τους ίδιους τους έμπορους της λαϊκής αγοράς».

Κανένας παραγωγός δεν έχει πάρει ούτε μια κρατική αποζημίωση

Οι λειτουργικοί πάγκοι των παραγωγών των οπωροκηπευτικών ήταν στο σύνολο τους 27, επί συνόλου 39 αδειών, καθώς ισχύει η “κυλιόμενη” παρουσία όλων των επιχειρήσεων, που ρητά αναφέρει ότι υποχρεωτικά ο καθένας παραγωγός θα “λείπει” μια φορά τον μήνα, προκειμένου να διατηρούνται οι σωστές αποστάσεις στους πάγκους και να μην συναντάται το θέμα του συγχρωτισμού. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά, περίπου το 65% των παραγωγών μπορεί να έχει παρουσία, ενώ για τους πάγκους των βιομηχανικών προϊόντων, ισχύει το 50% και αυτό διότι η κυβέρνηση κρίνει ότι ενδέχεται να υπάρχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα συνωστισμού σε καταστήματα ένδυσης ή λοιπών προϊόντων. Αυτό βεβαίως, μπορεί να λειτουργεί ως μια “σωτηρία” κοινωνική και υγειονομική λύση για τον covid-19 κατά το υπουργείο, όμως στον αντίποδα, λειτουργεί ταυτόχρονα εντελώς αρνητικά στους ιδιοκτήτες πάγκων και παραγωγών της περιοχής σε σημείο… ανυπόφορο. Οι παραγωγοί, δηλώνουν ότι δεν έχουν πάρει ούτε μια κρατική αποζημίωση για τα μεροκάματα που χάνονται αυτό το διάστημα, αφού η “κυλιόμενη” παρουσία τους δεν πρόκειται να αλλάξει για το επόμενο διάστημα, βάσει των εξαγγελιών του υπουργείου. Το «κρατικό» βοήθημα του περασμένου Μαρτίου στους επιχειρηματίες, στο ισχύον lock down δεν… μπόρεσε να εγκριθεί τελικά, φέρνοντας σε απόγνωση τους καταστηματάρχες και τους εργαζόμενους.

Παρούσα και η Δημοτική Αστυνομία

Τέλος, να σημειωθεί πως έντονη εξακολουθεί να είναι η παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας κάθε Σάββατο στην λαϊκή αγορά, προσπαθώντας με «συμβουλευτικό» κυρίως τρόπο να βοηθά τους καταναλωτές και τους εμπόρους στην ομαλή διεξαγωγή της λειτουργίας της αγοράς και προσέχοντας πρωτίστως τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ του κόσμου αλλά και την ατομική χρήση της μάσκας. Στο ¨πλευρό¨ της υπαίθριας αγοράς, βρέθηκε για άλλη μια φορά ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής Γιώργος Φραγκονικολοπουλος, ο οποίος μαζί με τον… Πέτρο και τον Έκτορα, τα δύο αγαπημένα του σκυλιά, παρέμεινε στον υπαίθριο χώρο για αρκετή ώρα, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία της αγοράς με… τις ευλογίες του δήμου, δηλώνοντας: «Όλα λειτουργούν ομαλά για ακόμα μια φορά. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Τηρούνται επιμελώς τα υγειονομικά μέτρα και από ό,τι φαίνεται… η πρωινή βροχή δεν χάλασε στον κόσμο τα ¨σχέδια¨ για ψώνια και ανεφοδιασμό».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr