background img
banner
banner

Κοινό «μέτωπο» με ισχυρά επιχειρήματα για την παραμονή της Φυσικοθεραπείας

ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα αναλάβει σε πρώτη φάση να συντάξει το υπόμνημα – κοινό ψήφισμα το οποίο θα επιχειρηματολογεί υπέρ του αιτήματος της τοπικής κοινωνίας για διατήρηση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Παραρτήματος Αιγίου του Πανεπιστημίου Πατρών, προχώρησε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Το υπόμνημα πρόκειται να σταλεί στο υπουργείο Παιδείας ενώ θα προωθηθεί και στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στα μέσα του επόμενου μήνα, με την… ελπίδα ότι θα ληφθούν υπόψη οι θετικές ιδιαιτερότητες του τοπικού Παραρτήματος και θα συνεχίσει να αποτελεί ακαδημαϊκό, επιστημονικό και οικονομικό «πνεύμονα» για την Αιγιάλεια.

Ουσιαστικά, με τις τοποθετήσεις τους, οι συμμετέχοντες στη χθεσινή συνεδρίαση, μέλη του Συμβουλίου και μη, πήραν θέση για το πώς πρέπει να προωθηθεί το αίτημα της Αιγιάλειας ώστε να αντικρουστεί η πρόταση της Επιτροπής για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, που περιλαμβάνει τη μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, από το Αίγιο που εδρεύει από το 2003, στην Πάτρα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο συμμετείχαν και οι βουλευτές Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσονας Φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, όπως επίσης και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος και ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Κώστας Φουσέκης. Αντιθέτως, δεν παρέστη αν και εκλήθη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, κάτι που άλλωστε είχε καταστήσει γνωστό στον δήμαρχο.

Τεχνοκρατική η εισήγηση, πολιτική η απόφαση…

Η συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη δεδομένου ότι οι χειρισμοί της δημοτικής αρχής που συνεπικουρείται από την περιφερειακή αρχή, όπως φάνηκε και από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί του θέματος, ενδέχεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης «διατήρηση Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο». Κι αυτό γιατί και παλιότερα είχε υπάρξει… διάθεση μετακόμισης στην Πάτρα, ουδέποτε όμως είχε διατυπωθεί τόσο ξεκάθαρα η βούληση της αρμόδιας επιτροπής. Πλην όμως, μέχρι να υιοθετηθεί η εισήγηση των τεχνοκρατών προηγείται η τελική απόφαση που ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, άρα και εκεί ο ρόλος των βουλευτών του νομού είναι αυτός που θα κρίνει πολλά.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι υπήρξε απόλυτη ταύτιση της άποψης ότι το Παράρτημα του Πανεπιστημίου στο Αίγιο πρέπει να παραμείνει ζωντανό με μία διαφοροποίηση ως προς το ποια επιχειρήματα θα πρέπει να προτάξουν αυτοί που θα αναλάβουν να… τρέξουν το ζήτημα, αλλά και ως προς τη διατύπωση του αιτήματος. Για παράδειγμα, ενώ έγινε γνωστό πως ο ίδιος ο πρύτανης έχει εκφραστεί θετικά για τη δημιουργία στο Αίγιο Γεωργικής Σχολής Οίνου και Αμπέλου, κάτι που ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος έκρινε πως δεν πρέπει να υποβληθεί ως αίτημα τώρα, με την επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη να τονίζει πως μαζί με το αίτημα διατήρησης του Τμήματος Φυσικοθεραπείας θα πρέπει να εκφραστεί και αυτό της δημιουργίας αυτής της νέας Σχολής, με τον δήμαρχο να συμφωνεί μαζί της.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Ο αγώνας θα είναι πολύ έντονος»

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, ο δήμαρχος υπενθύμισε πως τη δεκαετία του 2000 ο δήμος Αιγίου προσέφερε γη και ύδωρ για να λειτουργήσουν τέσσερα τμήματα του ΤΕΙ στο Αίγιο. ΄΄Δυστυχώς η υπόσχεση της Πολιτείας δεν υλοποιήθηκε ποτέ εις το όλον, παρά μόνο ως προς τα δύο τμήματα. Μάλιστα έχει αποψιλωθεί και το 2ο τμήμα με αποτέλεσμα να λειτουργεί ένα τμήμα σήμερα και ό,τι έχει απομένει από τους φοιτητές της Οπτικής. Η τοπική κοινωνία έχει δώσει πάρα πολλά και όχι μόνο δημοτική περιουσία. Το τελευταίο πριν ένα χρόνο που απαιτήθηκαν έργα με χρήματα των δημοτών δεδομένου ότι θέλουμε το Παράρτημα να παραμείνει εδώ. Σήμερα υπάρχει η κατ’ επανάληψη εξέλιξη, να μεταφερθεί το τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα. Δεν καταλαβαίνω την τάση να υπερσυγκεντρωθούν τα παραρτήματα στο Πανεπιστήμιο. Θεωρώ ότι είναι άδικο, αντιαναπτυξιακό και ότι δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία που έχει αγκαλιάσει το Πανεπιστήμιο. Η Φυσικοθεραπεία είναι μία ιδιαίτερα σημαντική επιστήμη που ήδη αναπτύσσεται σε πολλούς τομείς. Σημειωτέον ότι γνωρίζω πως η πρόταση αυτή αφορά μόνο το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Δυτική Ελλάδα. Επιβεβαιώθηκε σήμερα ότι δεν αφορά άλλες περιοχές άρα δεν είναι εντολή του υπουργείου. Είναι μία πρόταση που αφορά μόνο τη Δυτική Ελλάδα τη θεωρώ πλήρως αρνητική εξέλιξη ιδίως για την Αιγιάλεια που έχει δώσει τα κτίρια και τις υποδομές και περιμένει πολλά. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί ώστε να παραμείνει η Φυσικοθεραπεία στο Αίγιο αλλά και ταυχροτρόχνως να αποκτήσει η κοινωνία αυτό που δικαιούται όχι μόνο την ενίσχυση αλλά και της παρελθούσας δέσμευσης για λειτουργία Πανεπιστημίου στην πόλη του Αιγίου΄΄, σημείωσε ο κ. Καλογερόπουλος. Ακόμη είπε: ΄΄Περιμένουμε την κυβέρνηση όχι μόνο να διατηρήσει το Πανεπιστήμιο εδώ αλλά και να το ενισχύσει ΄΄.

Το υπουργείο δεν θα ασχοληθεί προς το παρόν

Ο κ. Τσιγκρής στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο πώς διατυπώνεται η πρόταση της Επιτροπής περί μεταφοράς του Τμήματος στην Πανεπιστημιούπολη στην Πάτρα, κάνοντας γνωστό πως ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου απ’ όπου του έγινε γνωστό πως στην παρούσα φάση δεν θα εξεταστεί από το υπουργείο.

Η κ. Αναγνωστοπούλου είπε ότι συμφωνεί απολύτως με την εισήγηση του δημάρχου, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ίδια ήταν αναπλ. υπουργός Παιδείας είχε καταργήσει το σχέδιο «Αθηνά» που περιελάμβανε το κλείσιμο του Τμήματος στο Αίγιο.

΄΄Δυστυχώς η περιοχή μας έχασε ένα ίδρυμα΄΄, είπε ο κ. Κατσανιώτης, αναφερόμενος στην κατάργηση των ΤΕΙ και τη συγχώνευση και λειτουργία τους υπό τα Πανεπιστήμια. Τόνισε ακόμη πως είχε συνάντηση για το θέμα με τον αρμόδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υφυπουργό Παιδείας απ’ όπου του μεταφέρθηκε ότι δεν υπάρχει πολιτική απόφαση για μεταφορά του Τμήματος στην Πάτρα. Συνέτεινε ακόμη στην άποψη της Περιφέρειας και των δημάρχων «σε περίπτωση που δεν υπάρξουν οι προθέσεις για διακτινωμένα τμήματα να είμαστε πρωτοπόροι και να ιδρύσει η Περιφέρειά μας ένα πανεπιστήμιο», σημείωσε μεταξύ άλλων.

΄΄ Έχουμε βρει μία κοινή συνισταμένη τόσο για την παραμονή όσο και για την ενδυνάμωση, δεσμευόμαστε με μία φωνή να κάνουμε ό,τι μπορούμε είτε σε ό,τι αφορά την εισήγηση της πρυτανικής αρχής είτε σε επίπεδο υπουργείου. Ενώνω τη φωνή μου μαζί σας΄΄, δήλωσε ο κ. Φωτήλας.

Η κ. Αλεξοπούλου και με την ιδιότητα της γραμματέως της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων έκανε γνωστό πως μίλησε με την κ. Κεραμέως πριν τη συνεδρίαση του Π.Σ. και της κατέστη σαφές πως δεν είχε τέτοια πρόταση. ΄΄Γίνονται προτάσεις στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης επιστημονικοί κρίνουν, εξορθολογίζουν. Στο πλαίσιο αυτό κάθε πρόταση κρίνεται από αυτούς. Εμείς έχουμε πολιτικά επιχειρήματα ακράδαντα. Μιλάμε για μικρές αποστάσεις άρα κανείς δεν δυσκολεύεται να έχει την ποιότητα σπουδών που χρειάζεται΄΄, τόνισε η Αχαιή βουλευτής.

΄΄ Είναι διαφορετικό να συζητάμε για περιφερειακά πανεπιστήμια το 2021 και μάλιστα ένα χρόνο μετά από την πανδημία που τα δίκτυα πήραν ένα νέο ρόλο και διαφορετικό σε σχέση με πριν είκοσι χρόνια όπου σε απομακρυσμένη περιοχή τα ακαδημαϊκά κριτήρια δεν καλύπτονταν. Η επικοινωνία και η πληροφόρηση τώρα βρίσκονται στο ζενίθ΄΄, σημείωσε ο κ. Μάρκου, ο οποίος διδάσκει στη Σχολή Ιατρικής της Πάτρας, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχουν οι εγκαταστάσεις να μεταφερθούν τα εργαστήρια της Φυσικοθεραπείας

Η… τονωτική ένεση της Περιφέρειας στο Πανεπιστήμιο Πατρών με την προϋπόθεση λειτουργίας ισχυρών παραρτημάτων

Ο κ. Μπονάνος τόνισε ότι η Περιφέρεια συνταυτίζεται με αυτά που είπε ο δήμαρχος και πως η σημερινή περιφερειακή αρχή έχει αποδείξει ότι καμία επένδυση στην εκπαίδευση και έρευνα δεν αποτελεί χαμένη επένδυση. ΄΄Γι’ αυτό φροντίσαμε από την αρχή να υλοποιήσουμε με επιταχυνόμενους ρυθμούς όλα τα έργα για το Πανεπιστήμιο και να εντάξουμε και νέες δράσεις τόσο για τις σχολές όσο και τα περιφερειακά τμήματα. Είμαστε πιστοί στην πεποίθηση ότι ένα πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει όλες τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας θα είναι ένα ισχυρό πανεπιστήμιο. Είναι σαφές ότι η Περιφέρεια σαν μεγάλη στέγη των τριών περιφερειακών ενοτήτων θα συνεχίσει να στηρίζει ένα μεγάλο και εξακριβωμένο πανεπιστήμιο Πατρών. Αυτό που θα συμβαίνει στον πυρήνα θα πηγαίνει και στην περιφέρεια θα γίνεται διάχυση της γνώσης. Ήδη έχουν διατεθεί 17,5 ευρώ από τους πόρους της Περιφέρειας στο Πανεπιστήμιο, ενώ άλλα 2,8 έχουν ενταχθεί στο Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας για ένταξη νέων έργων΄΄, σημείωσε.

Τμήμα υψηλού επιπέδου, με επάρκεια επιστημονικού προσωπικού, 700 φοιτητές και τέσσερα προγράμματα

Παρουσίαση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας διεξοδικά έκανε ο πρόεδρός του Κώστας Φουσέκης τονίζοντας πως έχει ιδιαίτερη δυναμική, συγκαταλέγεται στα καλύτερα της Ελλάδας, «τρέχει» 4 προγράμματα μεταπτυχιακά και διδακτορικά με 30 άτομα στο κάθε πρόγραμμα και με μεγάλη ζήτηση γι’ αυτά (100 αιτήσεις για το καθένα). Έχει 9 μέλη ΔΕΠ και τώρα θα έρθουν άλλα τρία. Η δυναμική του τμήματος κατά τον κ. Φουσέκη φαίνεται και στις βάσεις. Εκπροσωπώντας όλους τους καθηγητές είπε: ΄΄Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το περιβάλλον εργασίας και τις συνθήκες που παρέχει το κτίριο στο Αίγιο. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε δείξει αυτή την πρόοδο. Τέτοια κτίρια και τέτοια εργαστήρια δεν υπάρχουν στην Πάτρα, να είσαστε βέβαιοι ότι η πρόταση της Επιτροπής που θα περάσει από τη Σύγκλητο, δεν καθορίζει Ρίο ή Κουκούλι το αφήνει ανοιχτό. Η απόσταση είναι η ίδια ίσως και μικρότερη. Η απόσταση σαν λόγος δεν στέκει. Η επιστημονικότητα και διεπιστημονική συνεργασία που αναφέρει η πρόταση, σαν επιχείρημα στέκει αφού πρέπει τα τμήματα να είναι κοντά. Αλλά να είμαστε κοντά στην ιατρική δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της λειτουργίας του Τμήματος αφού δεν υπάρχουν δομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τμήματα στο Ρίο στεγάζονται σε κοντέινερ και προκατασκευασμένα κτίρια.΄΄.

Αναφέρθηκε ακόμη στη στήριξη από τις δημοτικές αρχές, λέγοντας: ΄΄Ειδικά τα τελευταία χρόνια στηριζόμαστε από τους τοπικούς άρχοντες υπάρχει καλή συνεργασία και θα το αναφέρω και στη Σύγκλητο. Έχουμε 700 ενεργούς φοιτητές και για να τους εκπαιδεύσουμε χρειάζονται εγκαταστάσεις για να εκπαιδευτούν΄΄.

Η εισήγηση του θέματος έγινε από τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο ο οποίος ζήτησε, μεταξύ άλλων, ΄΄όλοι οι φορείς και οι εκπρόσωποι και όλες οι δημοτικές παρατάξεις να είμαστε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και να θέσουμε σωστά τα επιχειρήματα που θα κρατήσουν το Πανεπιστήμιο στο Αίγιο΄΄.

Οι θέσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος καταλόγισε ευθύνες στη δημοτική αρχή ότι άργησε να ενεργοποιηθεί για το θέμα παρότι ο ίδιος ρωτούσε από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου γι’ αυτό, ζητώντας τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου και την επίσκεψη στην υπουργό Παιδείας, ακόμη και στον πρωθυπουργό. ΄΄Θα παρακαλούσα όλους τους βουλευτές του νομού να πάμε όλοι μαζί. Αλλιώς θα κάνουμε μνημόσυνο. Πρέπει να σηκωθούμε από τις καρέκλες μας. Σαν θεσμικός εκφραστής της Αιγιάλειας μην χρεωθείτε αυτή την αποτυχία. Ίσως το κάνατε από αμέλεια. Αν δεν μπορείτε να εκπροσωπήσετε την πόλη μην κάνετε ζημιά σε αυτή΄΄, σημείωσε ο κ. Γούτος.

Η επικεφαλής της ‘’Ποιοτικής Αιγιάλειας’’ κ. Ψυχράμη ανέφερε πως η πρόταση προβλέπει μείωση του προϋπολογισμού στην παιδεία κατά 20% για το 2021. ΄΄Το να μειώνουν τα χρήματα και να μένουν τα τμήματα δεν γίνεται. Περικοπές να γίνονται από περιττές δαπάνες και όχι από αυτή. Το 22,3% των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας είναι κάτω από τη βάση ως εκ τούτου είναι λογικό να ανησυχεί η πρυτανεία ότι του χρόνου θα έχει αντίστοιχα λιγότερους φοιτητές. Το Τμήμα μας κάθε χρόνο γίνεται πιο ισχυρό υπάρχουν οι καθηγητές που το αγάπησαν και κάνουν πολύ καλή δουλειά και προσελκύουν μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλη τη χώρα και διδάκτορες. Βεβαίως ποιος δεν θα ήθελε να το έχει ως σχολή;΄΄ αναρωτήθηκε. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ξεχωριστού Πανεπιστημίου αφού δεν υπάρχει διάθεση συνεργασία από τον κ. Μπούρα αλλά και υπέρ της διεκδίκησης Σχολής Γεωργικής Ανάπτυξης παράλληλα με τη διατήρηση της Φυσικοθεραπείας, δεδομένου ότι η περιοχή διαθέτει και τις επιχειρήσεις και τις εγκαταστάσεις για πρακτική άσκηση. Τόνισε ακόμη πως άπαντες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για το θέμα.
Το γεγονός ότι δεν ισχύει αυτό που είπε ο δήμαρχος ότι δεν συμβαίνει αλλού στην Ελλάδα, αφού υπάρχουν κι αλλού συνενώσεις, επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και πως έχει να κάνει όχι με προσωπικές επιλογές αλλά με την άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών, τονίζοντας πως διαπίστωσε μία… επιδερμική αντιμετώπιση από πλευράς του δημάρχου που έκρινε πως είναι λάθος. ΄΄Βαφτίσαμε τα ΤΕΙ Πανεπιστήμια όμως υπήρξε και η ανάλογη χρηματοδότηση; Στην ουσία δεν αναβαθμίστηκε τίποτα αφού υπάρχει υποχρηματοδότηση΄΄, σημείωσε ακόμη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επιστολή της (απουσίαζε η κ. Κουρή) εξέφρασε την αντίθεσή της με το στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου της Πάτρας και με τις αναδιαρθρώσεις που προσπαθούν να κάνουν στις Σχολές, καλώντας τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες τους συνταξιούχους, το φοιτητικό κίνημα, να παλέψουν για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών τους και των επιστημονικών δυνατοτήτων του 21ου αιώνα.

Ποιοι αποτελούν την Επιτροπή

Την Επιτροπή που θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες υπέρ της παραμονής του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, αποτελούν οι εξής: Μαρία Γιδά εκ μέρους της δημοτικής αρχής, Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος με αναπληρωτή τον Χρ. Γούτο από την «Αιγιάλεια Αύριο», Β. Ψυχράμη από την «Ποιοτική Αιγιάλεια», Τ. Παπακωνσταντινόπουλο (ΜΠΡΟΣΤΑ), Γρ .Τριανταφυλλόπουλο (Αιγιαλέων Πόλις) και Αγγελική Κουρή (Λαϊκή Συσπείρωση).


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr