background img
banner
banner

«Κλείδωσε» για 6 Απριλίου η έναρξη του Κτηματολογικού Γραφείου Αιγίου

ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΑΙΓΙΟ – ΑΚΡΑΤΑ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ – ΑΡΟΑΝΙΑ

Τη λειτουργία του με τη νέα του μορφή ξεκινά το Κτηματολογικό Γραφείο Αιγίου στις 6 Απριλίου, εκσυγχρονίζοντας πλήρως τη δομή του και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Η ίδρυσή του με αυτή τη μορφή εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο μη λαμβάνοντας, προφανώς, υπόψη τις προερχόμενες από τα Καλάβρυτα αλλά και από Αχαιούς βουλευτές «φωνές» περί λειτουργίας Υποκαταστήματος του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας, και στα Καλάβρυτα.

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό από τo protionline.gr, οι αλλαγές του «Καλλικράτη» των υποθηκοφυλακείων, λειτούργησαν θετικά για το Αίγιο, δημιουργώντας Κτηματολογικό Γραφείο στην πόλη, ενσωματώνοντας σε αυτό τα Υποθηκοφυλακεία Αιγίου, Ακράτας, Καλαβρύτων, Κλειτορίας και Αροανίας.

Η αλλαγή του «τοπίου» κρίθηκε θετική για την Αιγιάλεια, αφενός γιατί απετράπη η λειτουργία του Γραφείου στα Καλάβρυτα όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί και αφετέρου διότι εκσυγχρονίζει πλήρως τη λειτουργία της υπηρεσίας και αναβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών σε δικηγόρους, μηχανικούς και πολίτες, απλοποιώντας και επισπεύδοντας τις διαδικασίες.

Δικαίωση για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου

Ως γνωστόν, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που αφορά τις αλλαγές στη λειτουργία των εν λόγω υπηρεσιών, είχε τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, προβλέποντας να αλλάξει όλο το τοπίο που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε για τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων.

Την έναρξη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Αιγίου έκανε γνωστή στo protionline.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, δηλώνοντας δικαιωμένος για τους αγώνες του Δικηγορικού Συλλόγου προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είπε, ΄΄η λειτουργία του Γραφείου στο Αίγιο αποτελεί δικαίωση για εμάς, διότι είναι απόρροια του αγώνα που κάναμε και ο οποίος είχε θετικό αποτέλεσμα για την πόλη, δεδομένου ότι η θα επιφέρει αναβάθμιση του Πρωτοδικείου Αιγίου και των δικαστικών υπηρεσιών΄΄.

Στον ίδιο χώρο με το υπάρχον προσωπικό

Να σημειωθεί ότι η υπηρεσία, σε πρώτη φάση, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με τη νέα δομή, στον χώρο που ήδη λειτουργεί το Υποθηκοφυλακείο Αιγίου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ο προσανατολισμός για μίσθωση νέων χώρων στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας και τη στελέχωση, η ΕΚΧΑ ΑΕ μετατρέπεται σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.), με την επωνυμία « Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου». Ο νέος φορέας θα διαθέτει πανελλαδικά 1.957 θέσεις προσωπικού, ώστε να απορροφηθούν οι 238 άμισθοι και οι 257 δικαστικοί υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων, καθώς και οι 368 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Επίσης προβλέπεται να ενισχυθεί με νομικούς και μηχανικούς, ώστε να καλυφθούν τα σημερινά κενά. Δημιουργούνται 17 κτηματολογικά γραφεία με 184 υποκαταστήματα.

Είναι έτσι βέβαιο ότι το νέο καθεστώς διασφαλίζει και τους υπαλλήλους, οι οποίοι πλέον θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με πλήρη απασχόληση και όχι με το καθεστώς της ημιαπασχόλησης, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ψηφιοποίηση όλων των αρχείων

Κάπως έτσι θα πάρει… «σάρκα και οστά» το έμμισθο Κτηματολογικό Γραφείο στο Αίγιο αντικαθιστώντας το άμισθο Υποθηκοφυλακείο Αιγίου, καθώς επίσης και τα Υποθηκοφυλακεία Ακράτας, Καλαβρύτων, Κλειτορίας και Αροανίας. Ιδιαιτέρως σημαντικό, κρίνεται το γεγονός ότι επιτυγχάνεται η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων και σε χρονικό ορίζοντα 2-3 ετών, θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου μέσω του διαδικτύου, χωρίς να χρειάζεται καν να μεταβαίνει κανείς στο Κτηματολογικό Γραφείο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr