background img
banner
banner

Τα «ανοιχτά μέτωπα» της Αιγιάλειας

-Της Γιούλης Μαμμή, υποψήφιας βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ-

ΑΓΡΟΤΙΚΟ – ΚΤΗΝΟΝΤΡΟΦΙΑ

Η Αιγιάλεια, μέσα στα πλαίσια της αγροτικής Ελλάδας, δημιούργησε μία κορυφαία αγροτική παραγωγή. Ταυτόχρονα, η Αχαΐα είναι ο τρίτος νομός της χώρας σε παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος με πρωτοπόρα τα Καλάβρυτα, ενώ η ορεινή Αιγιάλεια διατηρεί ένα δυναμικό 80 περίπου κτηνοτρόφων.

Την τελευταία τετραετία ο αγροτικός κόσμος και οι κτηνοτρόφοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της ακρίβειας, χωρίς να υπάρξει κυβερνητική στήριξη για την προστασία της παραγωγής τους. Το αποτέλεσμα ήταν ο πρωτογενής τομέας να φθάσει σε οικονομικά αδιέξοδα, η αγροτιά και οι κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και η ύπαιθρος να τείνει σε οικονομικό μαρασμό.

#Οι καθυστερημένες και προβληματικές καταβολές αποζημιώσεων σε συνδυασμό με την χειρότερη πληρωμή όλων των εποχών, σε ό,τι αφορά την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης,
Η ανικανότητα λήψης μέτρων για το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας σε ηλεκτρικό ρεύμα, αγροτικό πετρέλαιο, ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροεφόδια,

#Η στοχοποίηση όλων των αγροτών με οριζόντιες περικοπές, το ελλειμματικό και προβληματικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ αποτελούν μερικούς από τους λόγους που έχουν οδηγήσει αυτόν τον κλάδο σε αδιέξοδα και απόγνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα με μέτρα όπως:

#Να επαναφέρει την επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, σε ΟΛΟΥΣ τους παραγωγούς.
# Ειδική Ενίσχυση για την αγορά Ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους.
# Να μηδενίσει την ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα.
# Να ρυθμίσει τα χρέη με βιώσιμο τρόπο.
# Να βάλει τάξη και να αποκαταστήσει δικαιοσύνη και διαφάνεια στις πληρωμές.
# Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα και Αλλαγή του κανονισμού.
# Κατάργηση όλων των αντιεργατικών νόμων της ΝΔ για τις Λαϊκές και τους Συνεταιρισμούς.

ΕΒΟ

Το Αίγιο είναι η μοναδική πόλη – έδρα με μονάδα παραγωγής Ελληνικών  Αμυντικών Συστημάτων.
Η ΕΒΟ (νυν ΕΑΣ) είναι μία απόλυτα παραγωγική μονάδα, όπως στο παρελθόν έχει αποδείξει και όπως υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι.

Μετά τον φονικό σεισμό του 1995 και λόγο της στατικής ακαταλληλότητας το κτιρίου, το εργοστάσιο «έκλεισε» για να επισκευαστεί, χωρίς όμως μέχρι σήμερα (!!) να έχουν αποκατασταθεί οι «βλάβες» ή να ανοικοδομηθεί.

Οι χρονικές ταλαντεύσεις για την λειτουργία της, διαρκούν μέχρι σήμερα, δηλαδή περίπου 25 χρόνια, όπου την περίοδο αυτή υπήρξαν παλινδρομήσεις με διαστήματα μη παραγωγικά λόγω «στατικών» προβλημάτων, εθελοντικής («εθελουσία») απομάκρυνσης υπαλλήλων (2013), μετακινήσεις υπαλλήλων στην Αθήνα (2014), ουσιαστικά «εκφοβισμός» για να κλείσει (2013-2014), ενώ ταυτόχρονα είχε γίνει επενδυτικό πρόγραμμα 15 εκατ. σε εξοπλισμό – μηχανήματα (2006).

Σε όλο αυτό το διάστημα και παρά τα αναφερόμενα προβλήματα, κατάφερε να έχει θετικούς ισολογισμούς για την περίοδο 2017 – 2019.  Το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, διορίστηκαν νέα παιδιά που απέκτησαν εμπειρία και η μονάδα μέχρι το 2021 παρήγαγε λόγω υποδομής και τεχνογνωσίας, κατηγορίες όπλων που δεν μπορούσαν να παραχθούν στην Αθήνα.

Τότε, η ΕΒΟ αριθμούσε 150 υπαλλήλους και το 2023 έχει μόνο 70. Το 2021 έκλεισε οριστικά αφήνοντας «χωρίς αντικείμενο εργασίας» τους υπαλλήλους, οι οποίοι απελπισμένα προσέφυγαν στη Διοίκηση και στο Υπουργείο, εκλιπαρώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι δεν έχουν προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δόθηκαν 15δις στην Αμυντική Βιομηχανία, χωρίς καμία ενίσχυση στην ΕΑΣ!!!

Οι εργαζόμενοι απαιτούν :
α) Έγκριση του ποσού για την επίλυση του κτιριακού,
β) Άμεση ανάθεση για την υλοποίηση παραγγελίας όπλων 1.000 Μίνιμι και 500 ΤΑΚ που έχει ζητηθεί από ΥΠΕΘΑ στα ΕΑΣ.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε μεγάλη οικονομική ενίσχυση, αλλά αυτή η «μεταχρονισμένη», και χωρίς συνέχεια (Γενική Συνέλευση των μετόχων που δεν συμπεριέλαβε την έγκριση του συγκεκριμένου ποσού) αν συνδυαστεί με την προεκλογική περίοδο που βρισκόμαστε, δεν αφήνει περιθώρια ούτε για ερωτήματα και σηματοδοτεί  «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

# Επιβάλλεται ενίσχυση των  κοινωνικών δομών (βρεφονηπιακοί σταθμοί, δομές αστέγων, επιμέλεια αδέσποτων, ΚΑΠΗ κ.λπ).

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

# Αποτελεί ισχυρή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  η ολοκλήρωση της κατασκευής και η προέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου, όπως ακριβώς έγινε και με την παράδοση της Εθνικής Οδού.
#  Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να επανέλθουν στο Αίγιο τα πρώην ΤΕΙ και να εφαρμοστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ώστε να γίνει η πόλη μας Κέντρο 4ετών τμημάτων σπουδών.
# Πρέπει να υπάρξουν εμπεριστατωμένες μελέτες για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για το νέο λιμάνι του Αιγίου για πλήρη αξιοποίηση και η ανάδειξή του σε σύγχρονο σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

#  Ο νομός μας διαθέτει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και πολλά μνημεία φυσικού κάλλους, τα οποία όμως δεν έτυχαν ανάλογης προβολής και αξιοποίησης. Δέσμευσή μας η ουσιαστική ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr