background img
banner
banner

Εκδήλωση… θερμή αγκαλιά για τους ηλικιωμένους

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ -ΤΗ ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ΚΑΙ ΤΟ ΝΠΔΔ

Ηχηρή υπενθύμιση απέναντι στο χρέος των νεότερων προς τους ηλικιωμένους, αποτέλεσε η πολύ ξεχωριστή και γεμάτη ευαισθησία εκδήλωση, που διοργανώθηκε την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, το απόγευμα, στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων. Κατάφερε δε να συγκινήσει και να ενεργοποιήσει τους πιο νέους στο να κατανοήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας και κυρίως στο να μην τους εγκαταλείπουν.

Η επιτυχημένη εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση του Τμήματος Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αιγιαλείας, της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και του ΝΠΔΔ και όπως φαίνεται πέτυχε απόλυτα τον στόχο της: Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας για ζητήματα που αφορούν τους ηλικιωμένους. Σημειωτέον ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990 για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Η Τρίτη Ηλικία είναι μία προτεραιότητα για μας και οι δομές μας»

Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος από το βήμα της εκδήλωσης, ικανοποιημένος από τη συμμετοχή του κόσμου, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Το παν είναι να είμαστε άνθρωποι. Και ναι, είμαστε και καλοί άνθρωποι, γιατί δίνουμε πάντα ιδιαίτερη προσοχή σε τέτοιες κοινωνικές ομάδες, στοχεύοντας το καλύτερο για αυτούς. Οι ηλικιωμένοι, είναι η ανθρώπινη εξέλιξη της ζωής. Το έργο που έχει συντελέσει η Δημοτική Αρχή είναι πολύ σημαντικό και νιώθω προσωπική ικανοποίηση για αυτό. Παραλάβαμε το 2019 με ένα Δήμο με πολλά προβλήματα, που είχαν σχέση με την καθημερινότητα των δημοτών και την ποιότητα της ζωής τους. Σηκώσαμε ένα βάρος απίστευτο σε κάθε τομέα. Δώσαμε σημασία στην κοινωνική πρόνοια, στον άνθρωπο και λειτουργήσαμε σύμφωνα με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Σήμερα βρισκόμαστε σε μία άριστη κατάσταση, βοηθάμε κάθε δημότη με μεγάλη διακριτικότητα και έχουμε σε προτεραιότητα κάθε ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Είμαστε αρωγοί και για εμάς, αυτές οι ομάδες είναι και θα είναι ένα σημείο πολιτισμού”.

Επίσης, σημείωσε: “Σημασία έχει το ότι βοηθάμε το συνάνθρωπό μας, τον ευάλωτο δημότη που έχει ανάγκη σε κάθε επίπεδο. Η Τρίτη Ηλικία είναι μία προτεραιότητα για μας και οι δομές, τις πιο οργανωμένες και λειτουργικές από πότε. Η μετεστέγαση του ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ και το Κέντρο Διανυκτέρευσης και Διημέρευσης, είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της σοβαρής και αποτελεσματικής δουλειάς που κάναμε και είμαι πολύ ευτυχής”.

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στη μελέτη για τη δομή του Κέντρου Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στην Ακράτα, λέγοντας ότι ήταν ένα ημιτελές κτίριο και τώρα διαμορφώνεται σε έναν σύγχρονο ξενώνα υψηλού επιπέδου, με υπηρεσίες που θα διασφαλίζουν τις κοινωνικές και ιατρικές φροντίδες όσων επωφελούνται, αλλά πρωτίστως την αναψυχή και την ψυχική τους υγεία. Τέλος αναφέρθηκε στον Κώστα Βίλλιο έναν ιδιώτη ο οποίος λειτουργεί μία νέα μονάδα κοινωνικής και ανθρώπινης υποστήριξης, λέγοντας ότι τα επόμενα βήματα στο έργο της Δημοτικής Αρχής θα είναι η δημιουργία διασφαλισμένων δομών μονιμότητας.

Δ. Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη: ΄΄Κανένας ηλικιωμένος μόνος του πια, “θωρακίζουμε” την Τρίτη Ηλικία΄΄

Η πρωτεργάτρια της εκδήλωσης, Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας και πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Διαμάντω Βασιλακόπουλου- Καρτσωνάκη, επισήμανε για το ιδιαίτερο νόημα της συγκεκριμένης δράσης αλλά και την προσπάθειας της αντιδημαρχίας να βρεθεί κοντά στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας: ΄΄Δείχνουμε τον σεβασμό και την αγάπη μας για την Τρίτη Ηλικία, διοργανώνοντας αυτή την εκδήλωση που αποτελεί μία συνεχή “υπενθύμιση” σε όλους μας, για όλους μας, το ότι πρέπει να κατανοούμε τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ηλικιωμένων. Εκτιμούμε πολύ κάθε εκπρόσωπο αυτής της ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας και τους συμπαραστεκόμαστε έμπρακτα. Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε, είναι το ελάχιστο που μπορούμε. Τα μέλη των ΚΑΠΗ μας, αξίζουν κάθε προσοχή και φροντίδα. Η Πρόνοια, το Πρόγραμμα του «Βοήθεια στο σπίτι» ή οι άνθρωποι στο Κέντρο Κοινότητας, συμπαραστέκονται με κάθε είδους κοινωνικές βοήθειες από την πρώτη ημέρα. Το απόλυτο μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης, είναι “κανένας ηλικιωμένος μόνος του”. Παλεύουμε να το πετύχουμε αυτό και θα συνεχίσουμε με κάθε ζήλο΄΄.

«Πρέπει να ξέρουν ότι είναι μέρος της ζωής μας»

Ενδιαφέρουσα ήταν η προσέγγιση της Γεωργίας Λαλιώτη η οποία είναι Κοινωνική Λειτουργός στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αιγιαλείας, η οποία ανέπτυξε ο θέμα «Ολιστική κάλυψη των αναγκών των ηλικιωμένων από τον Δήμο Αιγιαλείας», η οποία τόνισε πως «οι ηλικιωμένοι πρέπει να ξέρουν και να νιώθουν ότι είναι μέρος της ζωής μας και ότι από τη θέση τους μπορούν να συμβάλουν. Να τους παροτρύνουμε να έχουν παρέες, να βγουν από το σπίτι. Κάθε μέρα που κλείνονται μέσα βάζουν έναν λίθο στον αποκλεισμό, στην απομόνωση ακόμη και στην κατάθλιψη».

Για το έργο του ΚΑΠΗ Αιγιαλείας μίλησε η συνταξιούχος Ιατρός – Μικροβιολόγος Θεοδώρα Σάττα – Μεντζελοπούλου, η οποία είναι και μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου. Το θέμα «Διασύνδεση του Κέντρου Ημέρας Ατόμων με Άνοια με το ΚΑΠΗ του Δήμου Αιγιαλείας» ανέπτυξε ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός, Διευθυντής Κοινωφελούς Σωματείου «Φροντίζω» ενώ η Δρ. Μαρία Ζαφειροπούλου, Νομικός Γεροντολόγος, Ιδρύτρια του Co2gether, μίλησε για τις επισκέψεις ζωής του Co2gether που, ως γνωστόν, πραγματοποιούνται στην Αιγιάλεια σε συνεργασία με το Τμήμα Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας του δήμου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε εργαστήρι από το Co2gether, με θέμα «Νιώθεις ασφαλής στο σπίτι σου;», ενώ την παρουσίαση είχε ο Δημήτρης Ζωιτσούδης. Η βραδιά έκλεισε μελωδικά και νοσταλγικά με τραγούδια από τη Χορωδία ΚΑΠΗ και τη Λαϊκή Χορωδία Δήμου Αιγιαλείας υπό τη διεύθυνση της Μπέσσυς Νάσση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr