background img
banner
banner

Σχεδιάζουν άμεσες λύσεις για τη θωράκιση

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΜΕΝΗ Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

Οι κατολισθήσεις σε παλαιά και νέα εθνική οδό, ο αποκλεισμός οδικών αρτηριών που συνδέουν τα χωριά και αγροτικών δρόμων που οδηγούν σε οικισμούς και κτήματα, η… απανωτή παύση λειτουργίας του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου και τέλος ο ελλοχεύων κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές και ιδιοκτησίες, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδρανείς Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμο Αιγιαλείας που ήδη, σηκώνουν το βάρος της αποκατάστασης των προβλημάτων όταν αυτά προκύπτουν. Και προκύπτουν συχνά προτού καλά – καλά το φθινόπωρο δείξει τα… δόντια του. Όσο για τον χειμώνα, όλοι εύχονται να αργήσει….

Ο Δήμος Αιγιαλείας παρακολουθεί σε συνεχή βάση τα ζητήματα που προκύπτουν στην καμένη από τον περασμένο Ιούλιο περιοχή, ενώ σπεύδει μέσω της Πολιτικής Προστασίας να αντιμετωπίζει τα θέματα που παρουσιάζονται εξαιτίας των βροχοπτώσεων όχι μόνο στα σημεία δικαιοδοσίας του αλλά και σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο ή να δυσκολεύει τους δημότες του. Την Παρασκευή ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Δ.Ε. Διακοπτού Βασίλης Χριστόπουλος βρέθηκε στα «προβληματικά» σημεία μαζί με τον επικεφαλής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτη Φλωράτο, καθώς επίσης και Γεωλόγο του Πανεπιστημίου Πατρών, τον προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αιγιαλείας Κώστα Διαμαντόπουλο και τεχνικούς – μηχανικούς της Περιφέρειας, όπου διαπίστωσαν το μέγεθος του προβλήματος. Παρόντες ήταν ακόμη εκπρόσωποι του δήμου Καλαβρύτων.

Τα τρωτά σημεία

Όπως έκανε γνωστό στo Protionline.gr ο κ. Χριστόπουλος, ΄΄έχουμε ενημερώσει την Περιφέρεια για τα προβλήματα που προκαλούνται κάθε φορά από τις βροχοπτώσεις μετά τις πυρκαγιές. Τα κυριότερα εξ αυτών παρατηρούνται στην κοινότητα Μαμουσιάς στον δρόμο προς το Δερβενάκι και σε πολλά σημεία μέσα στο Φαράγγι του Βουραϊκού. Προβλήματα δημιουργούνται στη λειτουργία του Οδοντωτού αλλά και στον παράπλευρο δρόμο που ενώνει τα πεδινά με τις ορεινές περιοχές.
Ο όγκος των φερτών υλικών είναι πολύ μεγάλος και είναι αρκετά τα σημεία που πλήττονται.
Σαν δήμος έχουμε παρέμβει όλες τις φορές πάντα σε συνεργασία με την περιφέρεια συνδράμουμε ώστε να καθαρίζουμε τους δρόμους άμεσα για να μην τίθενται σε κίνδυνο οι πολίτες και να μην δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία. Έχουμε προχωρήσει σε καθαρισμούς τόσο στην Παλαιά Εθνική Οδό όσο και στους αγροτικούς δρόμους. Όμως, επειδή έχουμε μπροστά χειμώνα, πρέπει να δοθούν άμεσες και οριστικές λύσεις. Ο Βουραϊκός σε κάποια σημεία, ειδικά στο 3ο χλμ. κλείνει πολλές φορές και το ποτάμι καταλήγει σε αγροτικό δρόμο παράπλευρα΄΄.

Εκπόνηση επείγουσας μελέτης – Συνεργασία φορέων

Όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος, ΄΄η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπονήσει επείγουσα μελέτη για έργα προστασίας τόσο στην γραμμή του Οδοντωτού όσο και σε άλλα σημεία. Θα συμπεριληφθούν πρανή και φρεάτια απορροής των όμβριων υδάτων για να μην ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα. Η αρμοδιότητα τω ποταμών ανήκει στην Περιφέρεια τόσο μέσα όσο και παράπλευρα. Η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο, με εμάς σαν δήμο Αιγιαλείας, με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ θα συνεργαστεί και με άλλους καθηγητές από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε λύσεις για να αποτραπούν τα προβλήματα που υπάρχουν ιδιαίτερα στις γραμμές του Οδοντωτού.
Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε τον Οδοντωτό και γιατί αποτελεί τουριστικό «εργαλείο» για την περιοχή μας αλλά και γιατί πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου για τις ασφαλείς μετακινήσεις του΄΄.

Αργεί ακόμη η αποκατάσταση της γραμμής του Οδοντωτού

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα προέκυψε την περασμένη εβδομάδα στον Οδοντωτό που παύει να λειτουργεί για τρίτη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, από μεγάλους όγκους φερτών υλικών. Μάλιστα, το πρόβλημα παρουσιάζεται στα πρώτα 4 χιλιόμετρα της γραμμής, με τόνους λάσπης και φερτών υλικών να έχουν σκεπάσει τον σιδηρόδρομο, απόρροια των πυρκαγιών του καλοκαιριού και στη συνέχεια των βροχοπτώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 2ο και 4ο χιλιόμετρο έχουν σκεπαστεί και δύο γέφυρες της γραμμής, ενώ δεν είναι γνωστό το πότε θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

Δύο χρηματοδοτήσεις ως τώρα

Ως προς το πώς μπορεί ο δήμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται και κυρίως να κάνει έργα υποδομής στα καμένα, υπενθυμίζεται ότι ως ώρας έχει λάβει δύο χρηματοδοτήσεις ώστε να αποκαταστήσει αγροτικούς δρόμους και προβλήματα στα δίκτυα.
Έμφαση θα δοθεί στις κοινότητες που επλήγησαν περισσότερο και παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες.

Οι χρηματοδοτήσεις ήταν 100.000 ευρώ στα μέσα Αυγούστου μετά από πρόσκληση του υπουργείου Εσωτερικών και κατόπιν συνεργασίας με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για έργα πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Στη συνέχεια στα μέσα Σεπτεμβρίου εγκρίθηκαν 80.000 ευρώ στο πλαίσιο της έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 45 εκατ. ευρώ προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν και να αποκαταστήσουν τις καταστροφές που υπέστησαν.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr