background img
banner
banner

Γονείς… άγρυπνοι φρουροί και ενεργοί στους Συλλόγους Γονέων

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τις σχολικές κοινότητες της Αιγιάλειας, αναπτύχθηκαν στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγίου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιαλείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων, σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Αιγιαλείας. Παράλληλα, έγινε ανταλλαγή απόψεων, εκφράστηκαν προβληματισμοί ενώ δεν έλλειψε και ο προγραμματισμός δράσης από την πάντα δραστήρια Ένωση, με στόχο την ενεργοποίηση των γονέων και αλλά και των μαθητών.

Η παραβατικότητα απαιτεί ετοιμότητα

Κατά την ενημέρωση που παρείχε, ο πρόεδρος της Ένωσης Μένιος Κουτρόπουλος, τόνισε: “Είναι μία συνάντηση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και καλό θα ήταν, να επαναλαμβάνεται όλο και πιο πολλές φορές και όλο και πιο συχνά, καθώς η συζήτηση και η συμμετοχή, μας καθιστούν όλους πιο χρήσιμους και πιο αποτελεσματικούς για το καλό των παιδιών μας. Από κοινού μπορούμε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Όλοι είμαστε γονείς και ξέρουμε ότι υπάρχουν κοινωνικές ιδιαιτερότητες. Ζούμε την καθημερινότητα και πρέπει να γινόμαστε συνεχώς πιο δυνατοί και πιο οργανωτικοί, γιατί τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς. Ζούμε σε μία αοριστία και πολλές φορές, τα πάγια πλέον είναι… νέα δεδομένα. Χρειάζεται να παραμείνουμε “άγρυπνοι φρουροί” σε αυτό που θεωρούμε ότι είναι το ιδανικό για εμάς και πρέπει να μαζέψουμε τους γονείς στο σχολείο και να τους αφυπνίσουμε να προφυλαχτούν τα παιδιά μας. Η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα προστασίας και η πρόληψη το δεύτερο και το πιο σημαντικό. Ο βαθμός της παραβατικότητας είναι μεγάλος και χρειάζεται αφύπνιση από όλους”.

Παρουσία των προέδρων των Σχολικών Επιτροπών – Οι γονείς αντιδρούν στην κατάργησή τους

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι πρόεδροι Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Αιγιαλείας Επαμεινώνδας Δούλος, όπως επίσης και η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ, Γιώτα Δαλιάνη.

Ο κ. Κουτρόπουλος έθιξε και το θέμα της επικείμενης κατάργησης της Σχολικών Επιτροπών, σημειώνοντας πως στην αρχή οι γονεϊκές οργανώσεις ήταν επιφυλακτικές, στη συνέχεια αντιλήφθηκαν τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητά τους και τώρα είναι έτοιμες να ενεργοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν γνωρίζοντας ότι είναι απαραίτητες. ΄΄Θεωρώ ότι αν παραμείνουμε μία δυνατή ομάδα θα μπορέσουμε να πιέσουμε παντοιοτρόπως προκειμένου να υπάρξει η διατήρηση των Σχολικών Επιτροπών. Νομίζω ότι είναι αποτελεσματικές για εμάς τους γονείς, αλλά και για όλη τη σχολική κοινότητα΄΄, σχολίασε.

Απαραίτητη η παρουσία στην ημερίδα για το «Σχολείο του μέλλοντος»

Αμέσως μετά ανέφερε το πόσο σημαντική είναι η παρουσία των γονέων στις συγκεντρώσεις ενώ, όπως είπε, τα πράγματα για να πάνε εκεί που πρέπει και για να γίνονται καλύτερα, είναι αναγκαία η δράση κάθε μέλους. ΄΄Ας μην τα βάζουμε όλα στον… αυτόματο πιλότο, χρειάζεται παρουσία, δράση και συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητές. Όλα τα χτίζουμε. Και βέβαια και οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χρειάζονται τον Σύλλογο ενεργό στα σχολεία του. Όλοι οι σύλλογοι να κάνουν εκδηλώσεις στα σχολεία τους, να ενεργοποιήσουν τους γονείς΄΄, επισήμανε.

Ζήτησε δε την παρουσία όλων των γονέων την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, στην Ημερίδα με τίτλο “Χτίζοντας το σχολείο του μέλλοντος” που θα γίνει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αλ. Μέγαρης, στην οποία θα μιλήσουν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κώστας Γιαννόπουλος, ο Καθηγητής του Παιδαγωγικού του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Νικολάου, κατά πάσα πιθανότητα ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας αλλά και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις και θα ακουστούν ενδιαφέρουσες ομιλίες και από μέρους μας.

Η συστέγαση σχολείων στερεί την προοπτική λειτουργίας τους ως πρότυπα

Με αφορμή το θέμα της Ημερίδας, ο κ. Κουτρόπουλος είπε πως ΄΄αν δεν δημιουργήσουμε σήμερα τις υποδομές και το κατάλληλο σχολικό περιβάλλον, πάλι μετά από πέντε με δέκα χρόνια θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Δεν γίνεται τα παιδιά να τρώνε στο ίδιο θρανίο που κάνουν μάθημα όλη την ημέρα, να είναι στο ολοήμερο και να μην μπορούν να αποσυμπιεστούν. Λέμε θέλουμε πρότυπα εξωτερικού αλλά πρέπει να βρούμε τις κατάλληλες υποδομές. Έχουμε σχολεία, όπως είναι το 1ο ΓΕΛ, που έχει τους χώρους και τις προϋποθέσεις, θα μπορούσε να είναι πρότυπο, αλλά συστεγάζουμε τα σχολεία, έφεραν το ΕΝΕΕΓΥΛ διότι περίσσευαν δύο αίθουσες. Αντί να αξιοποιηθούν για το υπάρχον σχολείο. Στο 10ο Δημοτικό Σχολείο επειδή περίσσευαν λίγες αίθουσες, στέγασαν νηπιαγωγείο και ειδικό σχολείο. Θέλουμε τα ειδικά σχολεία αλλά σε δικούς τους χώρους. Αυτό όμως θέλει τη δική μας δυνατή φωνή και την άσκηση πιέσεων΄΄.

΄΄Προσπαθούμε και διεκδικούμε να χτίσουμε το κατάλληλο σχολικό περιβάλλον, για όλους τους μαθητές μας. Ακολουθούμε την ευρωπαϊκή οδηγία, για σχολεία – πρότυπα, αλλά για να το πετύχουμε, χρειάζονται υποδομές, χρειάζονται χώροι, χρειάζεται οργάνωση, θέλουμε γονείς με διάθεση για δράση και αποτελεσματικότητα. Το οφείλουμε στους μικρούς μαθητές και στα παιδιά μας΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης.

Έπειτα αναφέρθηκε στις δυσλειτουργικές αίθουσες και τους μικρούς χώρους που υπάρχουν σε διάφορες σχολικές μονάδες ενώ επισήμανε ότι οι 5.000 συνολικά μαθητές της Αιγιάλειας είναι ένας πυρήνας που μπορεί να διεκδικήσει πολλά πράγματα από τους αρμόδιους φορείς, λέγοντας ότι “η κάθε φωνή για να ακουστεί, πρέπει να είναι καθολική και δυνατή και για αυτό, σας θέλουμε όλους μαζί μας”.

Ο κ. Κουτρόπουλος ζήτησε τη συμβολή όλων γιατί οι κοινωνικές συνθήκες και η σύγχρονη ζωή έχουν υψηλές απαιτήσεις, όπως είπε, ενώ συμπλήρωσε: ΄΄Έχουμε καταφέρει να μας υπολογίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Δημοτική Αρχή, όλοι οι επίσημοι φορείς αλλά και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης. Θέλουμε να συνεχίσουν να μας υπολογίζουν όλοι αυτοί. Ζητάμε το σχολείο του μέλλοντος, ζητάμε τα παιδιά μας να έχουν την αξία που τους αναλογεί και να είναι αξιόμαχοι αυριανοί πολίτες΄΄.

Οι επόμενες δράσεις της Ένωσης – Σχεδιασμός ήδη για το Παιδικό Καρναβάλι

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που προετοιμάζει η Ένωση, ο πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στο Παιδικό Καρναβάλι, σημειώνοντας: ΄΄Κάναμε μία συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Καλογερόπουλο και έγιναν ανταλλαγή απόψεων. Του παραθέσαμε την επιθυμία να μας βοηθήσει σε κάθε τι που θα χρειαστούμε, υποσχέθηκε ότι θα μας συνδράμει τα μέγιστα λέγοντας ότι είναι μία γιορτή για όλη την Αιγιάλεια και όχι ένα απλό παιδικό πάρτι. Του διευκρινίσαμε ότι είναι ένα θεσμός που πρέπει να στηρίζεται με κάθε τρόπο΄΄.

Μάλιστα, ο κ. Κουτρόπουλος ενημέρωσε πως η Ένωση μπορεί να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός άρματος από κάθε Σύλλογο Γονέων ξεχωριστά, ώστε να υπάρξει καλύτερο και πλούσιο αποτέλεσμα στο Καρναβάλι. Αμέσως μετά, κατατέθηκε πρόταση για δημιουργία επταμελούς επιτροπής από γονείς με θέληση και μεράκι για δουλειά, η οποία θα είναι αρμόδια να υποστηρίξει τη δημιουργία κάθε άρματος με ένα σοβαρό πόσο, έτσι ώστε αυτό, να λειτουργήσει σαν κίνητρο, και κάθε σχολείο να έχει τη δική του μοναδική παρουσία!


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr