background img
banner
banner

Η κακοκαιρία «ΠΙ» πέρασε… ξώφαλτσα από τα πυρόπληκτα της Δ.Ε. Διακοπτού

Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ – ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΦΟΒΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

Ομαλά εξελίχθηκε η κατάσταση στη Δ.Ε. Διακοπτού καθώς οι καιρικές συνθήκες το Σάββατο δεν παρουσίασαν τη σφοδρότητα προηγούμενων ημερών, παρά την αντίστοιχη πρόγνωση της Ε.Μ.Υ.

Πολιτική Προστασία και Αρχές ήταν επί ποδός για να προλάβουν οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση. Για προληπτικούς λόγους, το τμήμα της Π.Ε.Ο. που σημειώνονται κατολισθήσεις παρέμενε κλειστό, ενώ εκκενώθηκε το πρωί του Σαββάτου ο οικισμός Βιλιβινιώτικα Ροδιάς που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα». 17 άτομα, κυρίως μεγάλης ηλικίας, μεταφέρθηκαν είτε σε ξενοδοχείο της περιοχής είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα για ορισμένες ώρες. Η αγωνία ωστόσο παραμένει καθώς μπορεί η κακοκαιρία «ΠΙ» να απομακρύνθηκε, ο χειμώνας όμως είναι κοντά…

Λίγο μετά τις νέες κατολισθήσεις που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα κατά τόπους στην πληγείσα περιοχή και κυρίως στην Παλαιά Εθνική Οδό εκεί όπου αυτοκίνητα καλύφθηκαν από λάσπη, συνεκλήθη συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αιγιαλείας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο πρώην δημαρχείο Συμπολιτείας εκεί όπου εκτιμήθηκε η κατάσταση και εν όψει της κακοκαιρίας που αναμενόταν για το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα έγινε και ο σχεδιασμός και προγραμματισμός δράσεων των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση τυχόν κινδύνων.

Τι αποφάσισε το Συντονιστικό

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του Δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου και παρουσία του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Αχαΐας Πυράρχου Αργύρη Φαλίδα. Κατόπιν διαλογικής συζήτησης και με στόχο την προστασία, πάνω απ’ όλα, της ζωής και σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, αποφασίστηκε ομόφωνα:
1. Η μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων έργου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών
2. Η προληπτική μερική απομάκρυνση 17 πολιτών, κατοίκων του οικισμού Βιλιβινιωτίκων Δημοτικής Κοινότητας Ροδιάς, Δ.Ε. Διακοπτού Δήμου Αιγιαλείας και η μεταφορά τους σε ξενοδοχείο, εφόσον κριθεί αναγκαίο
3. Η διακοπή κυκλοφορίας της Επαρχιακής Οδού Αιγίου – Δερβενακίου – Μαμουσιάς από Παρασκευή 03-11-2023 έως τη λήξη των ακραίων καιρικών φαινομένων
4. Η διακοπή κυκλοφορίας από διασταύρωση Δημοτικής Κοινότητας Ελαιώνα έως διασταύρωση Δημοτικής Κοινότητας Ζαχλωριτίκων, Δ.Ε. Διακοπτού από Παρασκευή 03-11-2023 έως τη λήξη των ακραίων καιρικών φαινομένων και
5. Ο συνεχής έλεγχος και καθαρισμός φρεατίων στον αστικό ιστό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Καραΐσκος Νίκος, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αιγιαλείας, Μιχαλόπουλος Παναγιώτης, Επιπυραγός, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, Ροδόπουλος Βασίλης, Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας, Σεραφειμίδης Μωυσής-Μάριος, Διοικητής Αστυνομικού Τμήμα Ακράτας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αιγιαλείας, Πανεθυμιτάκη Χρ. Προϊστάμενος Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Αιγιαλείας, Κλάγκου Ελένη, Διοικήτρια Κ.Λ. Πάτρας/ΓΛΤ Αιγίου, Αθανασόπουλος Ιωάννης, Λοχαγός Φρουράς Κ.Ε.Τ.Χ. Πάτρας, Αλεξανδρόπουλος Χρύσανθος, Εκπρόσωπος Δασαρχείου Πατρών, Αγγελόπουλος Παναγιώτης, Εκπρόσωπος Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας και Φώτης Κουρτάκης, Προϊστάμενος Τμήματος Περ., Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας.

Η διαδικασία της εκκένωσης

Μιλώντας στo Protionline.gr ο κ. Καραΐσκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν, κυρίως για προληπτικούς λόγους, δεδομένου ότι η κακοκαιρία τελικά δεν… έδειξε τα δόντια της στην περιοχή όσο αναμενόταν, επισημαίνοντας πως η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή των πολιτών καθώς τα σημεία αυτά είναι «πληγωμένα» από τη φωτιά και άρα ευάλωτα ώσπου να εκτελεστούν έργα που θα αντιμετωπίσουν οριστικά το πρόβλημα. Αναφέρθηκε επίσης και στη συνεργασιμότητα των κατοίκων του οικισμού Βιλιβινιώτικα, τους οποίους ενημέρωσε και δέχθηκαν να απομακρυνθούν για λίγο από τα σπίτια τους μέχρι να περάσει ο κίνδυνος.

΄΄Μετά τη συνεδρίαση των φορέων για τα μέτρα της ενδεχόμενης κακοκαιρίας του Σαββάτου, ενημερώθηκα από την Πολιτική Προστασία την Παρασκευή για την απόφαση προληπτικής εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιωτικα. Μίλησα με τους κατοίκους και συμφώνησαν να απομακρυνθούν προληπτικά το Σάββατο και να μεταβούν σε συγγενικά σπίτια ή σε κοντινό ξενοδοχείο. Πράγματι το Σάββατο κατά τις 10.00 το πρωί, μεταβήκαμε στον οικισμό και ενώ είχε αρχίσει και έβρεχε, οι άντρες της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας με επικεφαλής τον κ. Καραΐσκο απομάκρυναν τους κατοίκους. Ευτυχώς η πρόγνωση του καιρού δεν επαληθεύτηκε, όλα πήγαν καλά και το απόγευμα επέστρεψαν στα σπίτια τους΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr η πρόεδρος της κοινότητας Ροδιάς Άννα Πολυδωροπούλου.

Προβληματίζει η κατάσταση του οικισμού

Βεβαίως, οι κάτοικοι επέστρεψαν το απόγευμα του Σαββάτου στα σπίτια τους καθώς η κακοκαιρία είχε περάσει, ωστόσο ο οικισμός παραμένει λαβωμένος.
Η ζημιά που έχει προκληθεί από τη φωτιά του περασμένου Ιουλίου είναι ακόμη υπαρκτή, ενώ η φυσική ροή του εδάφους είναι τέτοια που δεν υπάρχει σημείο αντίστασης λόγω των καμένων, με αποτέλεσμα τα χώματα να καταλήγουν στα σπίτια.

Επίσης, υπάρχουν δεντροπερίβολα που έχουν θαφτεί μέσα στη λάσπη και το χώμα, έκταση η οποία ανήκει στους 17 κατοίκους του οικισμού. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένας βράχος δείχνει να… κρέμεται από μία κλωστή, απειλώντας τον οικισμό να πέσει μετά από μία ενδεχόμενη σφοδρή καταιγίδα.

Οι κάτοικοι δεν συμφωνούν στο ενδεχόμενο να εκκενώνουν τον οικισμό κάθε φορά που θα κρίνει η Πολιτική Προστασία ότι πρέπει να γίνει μετακίνηση, παρ’ όλα αυτά, κατανοούν την κατάσταση και θέλοντας και μη, ακολούθησαν τις οδηγίες.

Ο οικισμός έχει επτά σπίτια κατοικήσιμα και χτισμένα σε τέτοιο επίπεδο και σημείο, που η φυσική θέση τους είναι στο “επίκεντρο” των καταστροφών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr