background img
banner
banner

Με λαμπρότητα και καυστικό λόγο από τον Μητροπολίτη

ΈΓΙΝΕ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε και φέτος η Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, Αγγέλων και πασών των επουρανίων δυνάμεων, στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός της Μονής, με τους πιστούς να συρρέουν κατά δεκάδες και στον Μέγα Εσπερινό της Τρίτης 7 και την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, προκειμένου να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην διήμερη μεγάλη θρησκευτική εορτή, αλλά και την Θεία Λειτουργία που με τόσο ιδιαίτερο τρόπο πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Την κυριώνυμο ημέρα χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ενώ αρκετοί πιστοί προσήλθαν εκμεταλλευόμενοι την ηλιόλουστη μέρα, προκειμένου να τιμήσουν τους Αρχαγγέλους και να προσευχηθούν.

Η Πανήγυρις επί τη Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και των Δυνάμεων Ασωμάτων, ξεκίνησε την προηγούμενη ημέρα της μεγάλης εορτής, με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό αρχικά και την Ιερά Αγρυπνία εν συνεχεία, να τυγχάνουν ιδιαίτερης συγκίνησης, με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου και μέσα σε μία καταπληκτική και πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Στη μεγάλη στιγμή της Ορθοδοξίας, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου, ενώ οι λατρευτικές εκδηλώσεις έκλεισαν με τον μεθεόρτιο Μέγα Εσπερινό και την παράκληση – προσευχή του συνόλου των ιερέων προς τους αρχαγγέλους, για ειρήνη και ευημερία σε όλη τη γη.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: “Αιώνια στρατιά αγάπης οι Αρχάγγελοι”

“Ζούμε σε δύσκολους αλλά όμορφους καιρούς και αν θα θέλαμε να προσεγγίσουμε με κάποιον τρόπο τους αγγέλους, ακόμα και αν ανατρέξουμε στην παιδική ηλικία, ενδεχομένως θα θυμηθούμε ότι πρόκειται για κάποια παραμυθένια πλάσματα, με λευκά ρούχα και με φτερά. Για κάποιους, οι άγγελοι είναι κάτι το… φανταστικό και το παραμυθένιο. Για κάποιους άλλους πάλι, είναι απλά η αλήθεια, δηλαδή μία στρατιά της αγάπης και οι υπέρμαχοι της ορθοδόξου εκκλησίας…” ήταν τα πρώτα λόγια του Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου, μιλώντας στους πιστούς μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας. Εν συνεχεία, ανέφερε ότι οι αρχάγγελοι είναι άυλα σώματα που προϋπήρξαν του ανθρώπινου γένους και σκοπός τους ήταν και είναι, να υπηρετούν την χριστιανοσύνη και να μάχονται υπέρ του Τριαδικού Θεού έχοντας καίρια και δραστική παρουσία και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη.

“Στην εποχή που ζούμε, ό,τι είναι αφύσικο και ανώμαλο, θεωρείται φυσιολογικό!”

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, περιέγραψε τη σημασία των προσώπων των Αρχαγγέλων στη μεγάλη ιστορία της ανθρωπότητας και της Ορθοδοξίας, υπενθυμίζοντας στους πιστούς ότι ήταν ο προπομπός χαρμόσυνων μηνυμάτων και μεγάλων θρησκευτικών γεγονότων, τα οποία χαρακτήρισαν τη χριστιανοσύνη ανά τους αιώνες. Η καθηλωτική του προσέγγιση στη σύγχρονη εποχή και η αναφορά του στο πώς βιώνουν την ιδιαίτερη αυτή ημέρα οι πιστοί, ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα: “Στα Σόδομα και τα Γόμορρα οι άνθρωποι διέπρατταν την αμαρτία της ανηθικότητας. Σήμερα, εμείς, στις μέρες μας, απειλούμαστε να γίνουμε ακόμα χειρότεροι από τα Σόδομα και τα Γόμορρα. Εύχομαι όμως ο Θεός να μην το επιτρέψει αυτό να συμβεί. Την εποχή εκείνη, υπήρχε η απόλυτη αμαρτία. Σήμερα, όχι μόνο υπάρχει απόλυτη αμαρτία και την ζούμε καθημερινά, αλλά βάζουμε και σφραγίδα της αμαρτίας αυτής, ζώντας στον εγωισμό και το μίσος. Αναγνωρίζουμε γάμους που δεν έχουν καμία σχέση με το Ευαγγέλιο και την ορθόδοξη πίστη, η διδασκαλία μας δεν αναφέρει πουθενά κάτι τέτοιο. Ε λοιπόν, λέμε “Όχι” στη σφραγίδα που επικυρώνει ανώμαλα πράγματα και καταστάσεις”, ανέφερε ο Μητροπολίτης.

Αμέσως μετά, τόνισε ότι στην εποχή που ζούμε ό,τι είναι αφύσικο θεωρείται… φυσιολογικό και όσα είναι φυσιολογικά τα θεωρούμε… αφύσικα. Προσκάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται στους Αγίους και στον Τριαδικό Θεό, να αναζητούν τους αγγέλους καθημερινά λέγοντας ότι οι “άγιοι άγγελοι είναι οι σωματοφύλακες της ψυχής και τα πνεύματα που μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή” ενώ κάλεσε τους νέους ανθρώπους να επιθυμούν να ενωθούν με το Θεό, μέσω της Θείας Κοινωνίας, της προσευχής, της εξομολόγησης, ακολουθώντας τον δρόμο της αλήθειας και της αγάπης.

Ένα σύντομο ιστορικό της εορτάζουσας Μονής

Η Μονή Ταξιαρχών καταστράφηκε δύο φορές από τους Αλβανότουρκους, το 1501 και το 1620 μ.Χ. Μετά τη δεύτερη καταστροφή, χτίστηκε στη σημερινή επίπεδη τοποθεσία της, επ’ ονόματι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό ως Μονή Ταξιαρχών. Τελευταία της καταστροφή ήταν το 1772 πάλι από τα ίδια στρατεύματα, κατά τα Ορλωφικά.

Το 1775 χτίζεται ξανά από την αρχή και έκτοτε, “βαδίζει” στους αιώνες στη σημερινή της μορφή. Το καθολικό της έχει σχήμα σταυρού, είναι τετρακίονο με οκταγωνικό τρούλο, ενώ στολίζεται με πολύ αξιόλογες αγιογραφίες. Στη Μονή, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκτός από τα Άχραντα Πάθη που βρίσκονται εκεί επί μονίμου βάσεως, την κάρα του Οσίου Λεοντίου, χρυσοκέντητα άμφια και ιερατικά καλύμματα, την αρχιερατική στολή του μαρτυρικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, εμβληματικά στοιχεία σεπτών ιερέων και μοναχών ανά τα χρόνια, τόμους Ευαγγελίων και πολλά ακόμη θρησκευτικά σύμβολα και κειμήλια απείρου κάλλους και αξίας.

Την ημέρα της μεγάλης εορτής, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο κοινοτικός σύμβουλος Αιγίου, οι εκπρόσωποι του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρης Φιλιππάτος και Σωκράτης Μαυρίδης, ο Διοικητής της Αστυνομίας Βασίλης Ροδόπουλος, μέλη φορέων και σωματείων της ευρύτερης περιοχής και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Καφές, γλυκίσματα και μήλα!

Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι ιερομόναχοι, με άψογο «οικοδεσπότη» τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, προσέφεραν καφέ, αναψυκτικά και γευστικά μήλα στο αρχονταρίκι του μοναστηριού, ενώ το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα στο οποίο παρακάθισαν αρκετοί επίσημοι προσκεκλημένοι.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr