background img
banner
banner

Έτοιμοι για τις πανελλαδικές 373 υποψήφιοι της Αιγιάλειας

«ΠΡΕΜΙΕΡΑ» ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΛ

Μόλις λίγες ώρες έμειναν για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων 2024, και η αγωνία των υποψηφίων της Αιγιάλειας, κορυφώνεται. Φέτος, στη «μάχη» των εξετάσεων ρίχνονται 373 τελειόφοιτοι των εννέα Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Αιγιάλειας, με την ελπίδα να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τα εφόδια που έλαβαν όλα αυτά τα χρόνια, παίρνοντας το «διαβατήριο» για την πανεπιστημιακή σχολή της αρεσκείας τους.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 θα ανέλθει στις 68.851, αυξημένος κατά 277 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.
Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων που θα διαγωνιστούν θα είναι αυξημένος σε σχέση με την περυσινή χρονιά, αλλά τα επίσημα στοιχεία δεν αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα πριν την ολοκλήρωση των Εξετάσεων.

Τα στοιχεία της Αιγιάλειας

Αντίθετα, μειωμένος είναι ο αριθμός των υποψηφίων της Αιγιάλειας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, στοιχείο που φανερώνει και την αύξηση της υπογεννητικότητας στην περιοχή.
Έτσι, ενώ το 2022 είχαν διαγωνιστεί 499 τελειόφοιτοι και το 2023 είχαν πάρει μέρος 422, φέτος συνολικά ανέρχονται σε 373. Από αυτούς, οι 294 προέρχονται από τα επτά γενικά λύκεια (1ο, 2ο Αιγίου, Εσπερινό ΓΕΛ, ΓΕΛ Καμαρών, ΓΕΛ Διακοπτού, ΓΕΛ Ακράτας, ΓΕΛ Αιγείρας) της Αιγιάλειας και οι 79 από τα δύο ΕΠΑ.Λ. (1ο Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. και 2ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ.). Βεβαίως πρόκειται για τους υποψηφίους που θα διαγωνιστούν γραπτώς στις εξετάσεις καθώς οι υποψήφιοι της Αιγιάλειας που έχουν δηλώσει να διαγωνιστούν προφορικά, θα πρέπει να μεταβούν στην Πάτρα στο ένα και μοναδικό εξεταστικό κέντρο γι’ αυτό τον σκοπό.

Αύξηση του αριθμού των υποψηφίων σε επίπεδο Αχαΐας

Σε επίπεδο Αχαΐας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας είναι έτοιμη για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, στις οποίες θα πάρουν μέρος 3.184 υποψήφιοι από όλο τον νομό. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στο Protionline.gr από τη Διεύθυνση, στην Αχαΐα θα λειτουργήσουν 34 εξεταστικά κέντρα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και τέσσερα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Επίσης θα λειτουργήσει ένα ειδικό εξεταστικό κέντρο (προφορική εξέταση) για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και ένα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ στο οποίο θα εξεταστούν οι προφορικώς εξεταζόμενοι απ’ όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά. Από τους 3.184 φετινούς υποψηφίους -πέρυσι ήταν 3.209- οι 2.484 είναι από τα ΓΕΛ και οι 700 είναι από τα ΕΠΑΛ.

Το πρόγραμμα

Οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, θα αρχίσουν την Παρασκευή 31 Μαΐου με το μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Στη συνέχεια, την Τρίτη 4 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας). Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Θα μεσολαβήσει ένα κενό εξετάσεων, λόγω της διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Εκλογών στις 9 Ιουνίου και έτσι, οι εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, έχει ως εξής: Έναρξη αύριο Πέμπτη 30 Μαΐου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Την 1η Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Θα ακολουθήσουν, από τις 3 έως και τις 17 Ιουνίου οι εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr