background img
banner
banner

Αίγιο… δύσκολη πόλη για άτομα με αναπηρίες

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΑΡΟΤΣΙ – ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΝ…

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία σχετικά με την κυκλοφορία και τη διαμόρφωση του κέντρου του Αιγίου. Ακόμη κι αν δεν συμφωνούν όλοι με την πεζοδρόμηση στις οδούς Κλ. Οικονόμου και Μητροπόλεως, το σίγουρο είναι ότι επιθυμούν μία πόλη πιο ελκυστική για τον επισκέπτη, πιο ευέλικτη για τον πεζό και πιο φιλική για τον άνθρωπο με κινητικά προβλήματα. Πώς μοιάζει όμως το κέντρο για τα άτομα με αναπηρίες; Πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί κάποιος που κινείται με αναπηρικό καρότσι; Η έλλειψη υποδομών δημιουργεί προβλήματα τα οποία ωστόσο διογκώνονται από την ανάλγητη συμπεριφορά οδηγών και μη, που βάζουν πάνω απ’ όλα το πώς θα εξυπηρετηθούν.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε κάθε βόλτα στην πόλη θα δει κανείς πεζοδρόμια κατειλημμένα από οχήματα, αυτοκίνητα και μηχανές. Ακόμη και στο πεζοδρομημένο λόγω των έργων, τμήμα της οδού Κλεομένους Οικονόμου κυκλοφορούν πλέον δίκυκλα με τους πεζούς να κάνουν στην άκρη ξαφνιασμένοι. Δίκυκλα συναντά κανείς και στον πεζόδρομο της οδού Ανδρ. Λόντου διαταράσσοντας την ησυχία των πεζών και των θαμώνων καταστημάτων. Σύνηθες και το φαινόμενο να παρκάρουν πάνω στις ράμπες ΑμεΑ που, κατά τα άλλα, στις οδούς Κλ. Οικονόμου και Μητροπόλεως, είναι λειτουργικές. απλά για να… πεταχτούν να πάρουν κάτι.

«Βατές» Κλ. Οικονόμου και Μητροπόλεως

Αυτό επισημαίνει στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Ειδικού Κέντρου Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρίες Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, ερωτηθείς για το «φιλικό» κέντρο του Αιγίου προς τα ΑμεΑ. ΄΄Οι οδοί Κλεομένους Οικονόμου και Μητροπόλεως είναι εφικτό να διασχιστούν από άτομα με αναπηρίες καθώς υπάρχουν οι μπάρες στα πεζοδρόμια. Από άποψη υποδομής και εφόσον δεν υπάρχουν άλλα «εμπόδια», εξυπηρετούν. Αυτό το διαπιστώνουμε κι εμείς και στις βόλτες των «παιδιών» του Ε.Κ.Α.ΜΕ. τόσο στη Μητροπόλεως που είναι προσκεκλημένα συχνά από καταστήματα και στην Κλ. Οικονόμου που λειτουργεί κάθε χρόνο, όπως και τώρα, το παζάρι του Κέντρου. Οι άλλες οδοί όμως είναι «απαγορευτικές» για τα ΑμεΑ. Είναι γεγονός πως η ρυμοτομία του κέντρου είναι παλιά και ότι ο μόνος τρόπος παραδείγματος χάριν, να κυκλοφορήσει ένας άνθρωπος με αναπηρίες στην οδό Ερμού, είναι να πεζοδρομηθεί΄΄, ανέφερε ο κ. Γκιώνης, δηλώνοντας υπέρμαχος των πεζοδρομήσεων.

Δημιουργία θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ

Επιπλέον, ο κ. Γκιώνης υπενθύμισε τις αποφάσεις που είχε λάβει το Συμβούλιο Κοινότητας Αιγίου επί προεδρίας του, σχετικά με τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ στο Κέντρο, οι οποίες, κατά κοινή ομολογία έχουν βοηθήσει πολύ. Επίσης, και στα πάρκινγκ του δήμου υπάρχει πρόβλεψη για θέσεις αυτοκινήτων ατόμων με αναπηρίες. Ένα άλλο σημείο που έθιξε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.ΜΕ. είναι ότι και σε περιοχές που είναι «κέντρο – απόκεντρο», όπως π.χ. οι δρόμοι στην περιοχή της Καλλιθέας, θα έπρεπε να μονοδρομηθούν και να τοποθετηθούν πινακίδες προτεραιότητας και «στοπ». Μάλιστα, ανέφερε ότι στους δρόμους πάνω από τη Σολωμού δεν υπάρχουν καν τέτοιες ενδείξεις, ενώ κατέστησε επιτακτική την ανάγκη διαμόρφωσης κι άλλων διαβάσεων πεζών. Βεβαίως, βασική προϋπόθεση είναι τα αυτοκίνητα να σταματούν στις διαβάσεις για να διασχίσουν τον δρόμο με ασφάλεια οι πεζοί, με την νοοτροπία των Αιγιαλέων να μην τους… αφήνει να υιοθετήσουν την εν λόγω συνήθεια που χαρακτηρίζει πλέον άλλες ελληνικές επαρχιακές πόλεις.

΄΄Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να εκπονηθεί συγκοινωνιακή μελέτη για όλο το κέντρο του Αιγίου και όχι μόνο για τις πολύ κεντρικές οδούς. Και βέβαια να υπάρξει πρόβλεψη για το πώς θα κυκλοφορούν μέσα στο κέντρο τα άτομα με αναπηρίες΄΄, πρόσθεσε ο κ. Γκιώνης κάνοντας γνωστό το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε συμμετάσχει στην ημερίδα της Περιφερειακής Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί στο Αίγιο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους δρόμους της πόλης τα ΑμεΑ.

Η κατάληψη πεζοδρομίων τους κάνει να νιώθουν αποκλεισμένοι

Δεν είναι λίγα πάντως τα άτομα με αναπηρίες στο Αίγιο που βρίσκουν το κέντρο απαγορευτικό, όσο και τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Μιλούν για αποκλεισμό και γιατί υπηρεσίες λειτουργούν χρόνια σε κάποιους χώρους και δεν τηρούν τους νέους κανονισμούς που θέτουν ως προϋπόθεση μπάρες για ΑμεΑ, ενώ εκφράζουν την αγανάκτησή τους γιατί η κοινωνία συνήθως δεν τους… βλέπει καν.

Από τους ανεύθυνους πολίτες που παρκάρουν σε ράμπες και πεζοδρόμια, από τα καταστήματα που «ξαπλώνουν» τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνοντας όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τα πεζοδρόμια, από τις παραλίες που καταλύονται σε κάθε μέτρο με ξαπλώστρες, από τα… μόνιμα προστατευτικά των ετοιμόρροπων διατηρητέων, μέχρι τους ασυνείδητους φιλόζωους που ξεχνούν να μαζέψουν από τους δρόμους ό,τι άφησε το κατοικίδιό τους στη βόλτα του.

Κάθε φορά που τους αναγκάζει ένα παρκαρισμένο πάνω στο πεζοδρόμιο αυτοκίνητο να κατέβουν στον δρόμο νιώθουν δέκτες επιθετικής συμπεριφοράς και βέβαια εκτίθεται σε κίνδυνο, απλά για να… βολευτεί κάποιος.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κέντρο ανοιχτό για αυτοκίνητα, πεζοδρόμηση και δεκάδες πάρκινγκ, όποια απόφαση κι αν ληφθεί, η ατομική ευθύνη και η αλλαγή νοοτροπίας θα χαράξουν δρόμους ανοιχτούς για όλους!


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr