background img
banner
banner

Γέμισαν τα κοιμητήρια σε Αίγιο και χωριά…

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ 70% ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Σε αδιέξοδο βρίσκονται η πλειοψηφία των κοινοτήτων της Αιγιάλειας αλλά και το Αίγιο εξαιτίας της έλλειψης χώρων για την ταφή των νεκρών, αφού σε ορισμένες περιοχές τα κοιμητήρια έχουν γεμίσει και σε κάποιες άλλες οι κενές θέσεις είναι ελάχιστες.

Η αντιπολίτευση έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λογοδοσίας, ενώ από πλευράς δημοτικής αρχής έγινε γνωστό πως προωθείται το νέο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των κοιμητηρίων με την ψηφιακή καταγραφή να ολοκληρώνεται στον μεγαλύτερο όγκο, μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Το θέμα τέθηκε από την παράταξη «Αιγιάλεια μαζί για το αύριο», όπου επισημάνθηκε πως υπάρχει κορεσμός στα περισσότερα κοιμητήρια του δήμου, με το ερώτημα να είναι «ποιες είναι οι ενέργειες της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Σπηλιόπουλος παρατήρησε πως ο δήμος στερείται κανονισμού για τα κοιμητήρια, προτείνοντας να ανασύρουν από τα συρτάρια έναν παλιό κανονισμό και να συσταθεί ένας νέος σε συνεννόηση με τους προέδρους των κοινοτήτων. Επισήμανε δε πως πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα αλλά και να επιλυθεί η άναρχη κατάσταση που επικρατεί στα χωριά καθώς και στο Αίγιο.

Χρ. Γούτος: ΄΄Να μην περάσουμε στην αυθαιρεσία΄΄

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος μίλησε για ένα πολύ σοβαρό θέμα αφού, βάσει μίας καταγραφής που έχει κάνει η παράταξή του, το 70% των κοιμητηρίων της Αιγιάλειας έχει κορεσμό. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε το χρόνιο πρόβλημα της Αιγείρας εκεί όπου οι οικογένειες δεν έχουν πού να θάψουν τους νεκρούς τους. Προειδοποίησε ακόμη πως εάν δεν ληφθούν μέτρα ώστε να εξοικονομηθούν νέοι χώροι, μπορεί να συμβεί ό,τι στην Αθήνα και σε άλλους δήμους που οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες, ενώ είπε πως ΄΄από άλλους δήμους μου μετέφεραν πως λειτουργούν πλέον όπως παλιά, δηλαδή λειτουργούν αυθαίρετα. Καλό είναι κάτι τέτοιο να το αποφύγουμε και πρέπει να μεριμνήσουμε εγκαίρως γιατί όσο περνά ο καιρός το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο΄΄.

Σε ψηφιοποίηση των στοιχείων προχωρά ο δήμος

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος έκανε γνωστές τις κινήσεις του δήμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος λέγοντας πως τα κοιμητήρια είναι ένα δύσκολο θέμα και ότι έχει μία προσέγγιση μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη. ΄΄Είναι σημαντικό να έχουμε στη διάθεσή μας τα δεδομένα. Γι’ αυτό και προχωρούμε, από την προηγούμενη δημοτική αρχή και είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, να ψηφιοποιούμε πλέον τα κοιμητήρια. Έχουμε ολοκληρώσει το κοιμητήριο του Αιγίου, προχωρήσαμε στο κοιμητήριο της Ροδοδάφνης και τώρα επιλαμβανόμαστε του κοιμητηρίου του Διακοπτού. Ξεκινήσαμε δηλαδή να καταγράφουμε την κατάσταση στα μεγάλα. Από εκεί και πέρα, έχουμε περί τα 76 νεκροταφεία που δεν είναι της ίδιας δυναμικότητας. Υπάρχουν τα κεντρικά των μεγάλων οικισμών και τα μικρότερα που εξυπηρετούν τα χωριά που έχουν μία ιστορικότητα΄΄.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, ΄΄το πρώτο που έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε είναι να μπορέσουμε να έχουμε την πραγματική εικόνα και το έχουμε καταφέρει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν είναι τόσο απλή η δημιουργία ενός κανονισμού, χρειάζεται επεξεργασία διότι τα νεκροταφεία του δήμου μας είναι πολλών «ταχυτήτων». Έχουμε κανονισμό αλλά είναι πάρα πολύ παλιός από το 1967 και είναι με τα δεδομένα της τότε εποχής που δεν ταυτίζονται με τα σημερινά΄΄.

Αξιοποίηση παλιών ταφείων

Σε πρώτη φάση όμως πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης χώρων ή κενών ταφείων; Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, ΄΄στο νεκροταφείο του Αιγίου υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000 ταφεία στα οποία έχει να γίνει ταφή πάνω από 40 χρόνια, άρα έχουμε… ένα νεκροταφείο μέσα σε ένα νεκροταφείο. Επομένως ανακαλύπτοντας το πρόβλημα μπορούμε σταδιακά να δίνουμε και τις λύσεις. Με το νέο κανονιστικό πλαίσιο που έχουμε ετοιμάσει, και πιστεύω πολύ σύντομα θα το περάσουμε από Δημοτικό Συμβούλιο, θα μπορούν να αξιοποιηθούν όσα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί”.

Πώς πρέπει να είναι ο νέος κανονισμός λειτουργίας

΄΄Στην περιφέρεια πάνω από το 70% των νεκροταφείων ήταν ανεξέλεγκτα και αυτό δεν αντιμετωπίζεται με τον υπάρχοντα κανονισμό που είναι για το Αίγιο. Με τις υπάρχουσες συνθήκες θέλουμε έναν κεντροποιημένο κανονισμό που να μπορεί και να γίνεται σωστά η διαχείριση και να μην αφήνει περιθώρια ώστε κάποιος να λειτουργήσει διαφορετικά από αυτά που προβλέπει. Επιπλέον θα πρέπει και ο δήμος να έχει και μία εικόνα των εσόδων τα οποία προσφέρονται από τα νεκροταφεία για να υπάρχει και μία ανταποδοτικότητα διότι όταν τα κοιμητήρια λειτουργούν σωστά κάποια από αυτά τα χρήματα πρέπει να δαπανώνται για αναβαθμίσεις΄΄, πρόσθεσε ο κ. Καραΐσκος.

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος έκανε γνωστό πως από πλευράς δήμου ψάχνεται η δυνατότητα των οστεοφυλακίων θεωρώντας πως είναι μία λύση και εκτιμώντας πως τότε θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία χωροθέτησης νέων οικοπέδων προς δημιουργία κοιμητηρίων.

Ξεκαθάρισε επίσης πως «όταν αγοράζουμε ένα οικόπεδο πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές καθώς – όπως είπε- στην Αιγείρα έχει ήδη αγοραστεί οικόπεδο όμως είναι δίπλα στο ποτάμι οπότε δεν θα πάρει ποτέ άδεια»…

΄΄Θεωρώ ότι έχουμε τροχοδρομήσει καλά τη διαδικασία και πιστεύω ότι πολύ σύντομα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα έχουμε ολοκληρώσει τον κεντρικό άξονα της προσπάθειας. Θα μπορούμε να μιλήσουμε για το κανονιστικό πλαίσιο το οποίο ουσιαστικά θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε τα βήματα που πρέπει. Είμαστε δεκτικοί σε οποιαδήποτε παρατήρηση θα έχουμε και το χρόνο διότι θα σας δώσουμε πολύ νωρίτερα τον κανονισμό για να κάνετε τις προτάσεις σας΄΄, πρόσθεσε ο κ. Καραΐσκος, καταλήγοντας: ΄΄Τα νεκροταφεία είναι πολιτισμός για έναν τόπο και η σωστή ταξινόμηση πρέπει να βρίσκεται μακριά από πολιτικά ή παραταξιακά συμφέροντα. Πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά και ουσιαστικά και να φέρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε για τα επόμενα 50 χρόνια, όπως επίσης πρέπει να σκεφτούμε ότι έχουν αλλάξει και κάποια δεδομένα σε σχέση με τα νεκροταφεία αφού πλέον πραγματοποιούνται και πολιτικές τελετές καύσεις κ.λπ.΄΄.

Τα υπάρχοντα χρειάζονται συντήρηση και παρεμβάσεις

Τέλος, ο κ. Γούτος έθεσε και το θέμα της ανάγκης συντήρησης των υπαρχόντων κοιμητηρίων τονίζοντας πως ΄΄στο κοιμητήριο της Συλίβαινας χρειάζεται περιτοίχιση γιατί κατεβαίνουν άγρια ζώα στην περιοχή και βέβαια δεν θέλουμε να σκάψουν΄΄.

΄΄Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα το να προστατευτούν τα νεκροταφεία΄΄, κατέληξε, με τον αντιδήμαρχο Έργων κ. Χριστόπουλο να απαντά πως η παρέμβαση είναι μέσα στην μελέτη που θα κάνει η Τεχνική Υπηρεσία, αφού πέρα από του Αιγίου θα προβλέπει και κάποιες παρεμβάσεις στα κοιμητήρια της Ανατολικής Αιγιαλείας εφόσον «χωρούν» στον προϋπολογισμό.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr