background img
banner
banner

Δεν έγινε δεκτό το αίτημα του δήμου για μείωση των αντικειμενικών αξιών

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Απορρίφθηκε η αίτηση του δήμου Αιγιαλείας καθώς και πολλών ακόμη ανά τη χώρα, που είχε υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που είχε θεσπίσει, δεδομένου ότι οι τιμές στις περιοχές του είναι υψηλότερες από τις εμπορικές.

Ο λόγος που η αρμόδια επιτροπή εκτιμητών του υπουργείου Οικονομικών απέρριψε την πλειονότητα των ενστάσεων των δήμων είναι η σημαντική αύξηση, κατά τους τελευταίους μήνες, των εμπορικών τιμών στην κτηματαγορά. Βεβαίως, το επιχείρημα του δήμου Αιγιαλείας που είχε ζητήσει μείωση, καθώς και του εκτιμητή στον οποίο είχε αναθέσει σχετική έρευνα, ήταν ότι υπάρχει μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο περιορίζεται κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μόνο των γηγενών.

Επιπλέον, η ΄’εκθεση του ειδικού συμβούλου επιχειρηματολογούσε στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που είναι δυσανάλογοι των αντικειμενικών αξιών, στην έλλειψη σύγχρονων τουριστικών υποδομών, στο μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, στα χαμηλά εισοδήματα και στη συρρίκνωση του χρόνου διαμονής των επισκεπτών. Για όλες τις περιοχές του Δήμου Αιγιάλειας, ο εκτιμητής πρότεινε μείωση στις πεδινές παραλιακές και αστικές περιοχές κατά ποσοστό 25% και στις ημιορεινές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές κατά ποσοστό τουλάχιστον 35%, κάτι που ωστόσο δεν ελήφθη υπόψιν.

Στο μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται τη σταδιακή επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Αφορά 2.167 περιοχές, το 1,5% της Επικράτειας, οι οποίες παραμένουν ακόμη εκτός αντικειμενικου προσδιορισμού.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενταχθούν στο σύστημα 500 περιοχές και στη συνέχεια οι υπόλοιπες. Στις περιοχές ένταξης περιλαμβάνονται από την Αχαΐα, Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα και Ψαθόπυργος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr