background img
banner
banner

Ενίσχυση χρημάτων για μελέτες ανάπλασης και κυκλοφορίας

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Επιπλέον χρήματα για τέσσερις μελέτες χρειάστηκε να εγκριθούν για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αιγιαλείας, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων που εκκρεμούν χρόνια. Ανάμεσα σε αυτές και κυκλοφοριακές μελέτες οι οποίες κρίνονται αναγκαίες όχι μόνο ώστε να υποδειχθεί το πώς κυκλοφορούν τα οχήματα αλλά ακόμη και… για μία έγκριση χώρου στάθμευσης ΑμεΑ.

Την αναγκαιότητα τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος επισήμανε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, βάσει των νέων δεδομένων που προκύπτουν και τις ανάγκες των κατά τόπους οικισμών του δήμου. Η αναμόρφωση έγινε αποδεκτή από το Σώμα, ενώ μία εκ των μελετών που εγκρίθηκε να δρομολογηθεί, αφορά την ανακατασκευή της παραλιακής ζώνης της Δημοτικής Κοινότητας Συλιβαινιωτίκων, θέμα το οποίο εισηγήθηκε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Παναγιώτης Κρικέτος, κατά τη Δημοτική Συνεδρίαση Λογοδοσίας που προηγήθηκε.

Για να καταστεί δυνατή η σύναψη των αντίστοιχων δημόσιων συμβάσεων

Όπως εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος, ΄΄η τροποποίηση είναι απαραίτητη για την εγγραφή πίστωσης στο έτος 2025 (πολυετής) ώστε να καλυφθούν από δημοτικούς πόρους, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έκδοση απόφασης πολυετούς ανάληψης υποχρέωσης για τις εν λόγω μελέτες και να καταστεί δυνατή η σύναψη των αντίστοιχων δημόσιων συμβάσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στα οικονομικά έτη 2024 και 2025΄΄.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Τεχνική Υπηρεσία ήδη υλοποιεί μελέτες με αναθέσεις, για το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων, για τα Σελιανίτικα, για το γηροκομείο της Ακράτας, επικαιροποίηση μελέτης για την Τεμπελόραχη, μελέτη που είναι για κοινόχρηστους χώρους των Σελιανίτικών. ΄΄Είναι εγγραφές που τις είχαμε στο πρόγραμμα και για χρόνια δεν είχαν προχωρήσει. Η τροποποίηση γίνεται για χρήματα που μπαίνουν με πολυετή δέσμευση γιατί υπήρχαν αρχικές εγγραφές με πολύ μικρά ποσά΄΄, διευκρίνισε.

Ανάπλαση κεντρικής αγοράς Διακοπτού και πλατείας Αιγείρας

Μία εξ αυτών είναι η μελέτη ανάπλασης κεντρικής αγοράς Κοινότητας Διακοπτού για την οποία θα χρειαστούν 32.200 ευρώ, συμποσούμενη με την υπάρχουσα πίστωση (2024) των 5.000 € (πολυετής) προκειμένου να καταστεί δυνατή η ωρίμανση δημόσιας σύμβασης μελέτης. ΄΄Παρότι σχεδόν όλη η αγορά του Διακοπτού ανήκει στην ΓΑΙΑΟΣΕ και παρότι θα μπορούσε όταν εκτελέστηκε το έργο, να έχει αναπλάσει τον χώρο στον πλαίσιο των αντισταθμιστικών, αυτό δεν έγινε. Άρα εμείς προχωράμε σε μία μελέτη ανάπλασης της κεντρικής αγοράς, η οποία τυγχάνει και μεγάλης επισκεψιμότητας λόγω του Οδοντωτού΄΄, είπε ο αντιδήμαρχος.

Περιλαμβάνεται ακόμη η μελέτη ανάπλασης πλατείας της Κοινότητας Αιγείρας ύψους 32.200 ευρώ, συμποσούμενη με την υπάρχουσα πίστωση (2024) των 5.000 € (πολυετής) προκειμένου να καταστεί δυνατή η ωρίμανση δημόσιας σύμβασης μελέτης. Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, είναι δύο χώροι που βρίσκονται δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή εκεί όπου παλιότερα διοργανώνονταν εκδηλώσεις και κρίνεται αναγκαία η ανάπλασή τους.

Κυκλοφοριακών μελετών… συνέχεια

Ακόμη εγκρίθηκαν 32.200 ευρώ για τις κυκλοφοριακές μελέτες οικισμών Ακράτας, Παρ. Συλιβαινιωτίκων και Κραθίου ΔΕ Ακράτας, συμποσούμενα με την υπάρχουσα πίστωση (2024) των 5.000,00 € (πολυετής) προκειμένου να καταστεί δυνατή η ωρίμανση δημόσιας σύμβασης μελέτη. ΄΄Εχει σχέση με διάφορες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο έστω π.χ. και για μία απλή θέση στάθμευσης που θέλουμε να την μετατρέψουμε σε θέση στάθμευσης ΑμεΑ αν δεν έχουμε κυκλοφοριακή μελέτη, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η Αποκεντρωμένη μπορεί να τις απορρίψει. Γι’ αυτό και πολλές τέτοιες αποφάσεις κι αιτήσεις έχουν «ξεμείνει» στην Τεχνική Υπηρεσία. Τώρα που έχουμε τον μελετητή, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο, το έχουμε αναθέσει να προχωρήσει. Είναι βασικό να είναι και σύμβουλός μας. Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια βάζουμε δεσμεύσεις για να προχωρήσουν κάποιες μελέτες που θα τις έχουμε και για τα επόμενα χρόνια΄΄, είπε ο αντιδήμαρχος, υπενθυμίζοντας και το τμήμα της μελέτης ανάπλασης στο Αίγιο, από την Τρίγωνη Πλατεία ως την οδό Ρήγα Φεραίου που πρέπει κι αυτό να… πάρει σειρά.

Ανακατασκευή παραλιακής ζώνης Συλιβαινιωτίκων και επέκταση σχεδίου πόλεως

Περιλαμβάνεται ακόμη η μελέτη ανακατασκευής παραλιακής ζώνης της Κοινότητας Συλιβαινιωτίκων και το κόστος της ανέρχεται σε 27.200 €, συμποσούμενη με την υπάρχουσα πίστωση (2024) των 10.000 € (πολυετής) προκειμένου να καταστεί δυνατή η ωρίμανση δημόσιας σύμβασης μελέτης. Αφορά την επέκταση του σχεδίου έως την Παλαιά Εθνική Οδό με διάνοιξη δρόμων και εφαρμογή πράξεων αναλογισμού. Το θέμα εισήγαγε προς συζήτηση στη συνεδρίαση Λογοδοσίας ο πρόεδρος της Κοινότητας Συλιβαινιωτίκων Παναγιώτης Κρικέτος ο οποίος την τοποθέτηση του ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών. Όπως είπε, ΄΄η αρχική σκέψη προήλθε από τον αείμνηστο δήμαρχο Ακράτας Κώστα Σπηλιωτόπουλο. Έκτοτε έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια και δεν έχει γίνει κάτι. Πρέπει οπωσδήποτε κατά την άποψή μου αλλά και των συμπολιτών μου, να προχωρήσει άμεσα η επέκταση δηλαδή να φτάσει το σχέδιο πόλεως της παραλίας Συλιβαινιώτικα μέχρι την Παλαιά Εθνική Οδό. Αυτό συνεπάγεται διάνοιξη δρόμων, άρα ανάπτυξη για την περιοχή μας. Πιστεύω να βρεθεί κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε να υλοποιηθεί και να αξιοποιήσουμε και την πλατεία στην παραλία Συλιβαινιωτίκων, η οποία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και ουσιαστικά σε μία κοινότητα της οποίας το παραλιακό κομμάτι αριθμεί πέραν των 5.000 διαμερισμάτων, με καταβολή δημοτικών τελών προς τον δήμο, με ζωή για τον τόπο, δεν έχει τις υποδομές που θα θέλαμε΄΄.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιοβάς τοποθετούμενος είπε πως ΄΄πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα διότι μιλάμε για τη μεγαλύτερη κοινότητα σε πληθυσμό στην Αιγιάλεια, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνάει τον πληθυσμό όλης της υπόλοιπης Αιγιάλειας. Με την αύξηση του πληθυσμού έχει γίνει μη λειτουργική περιοχή καθώς δεν μπορεί να παρκάρει κάνεις, δεν υπάρχουν διέξοδοι, ούτε άμεσοι έξοδοι διαφυγής. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα ώστε να «ανάψει το πράσινο φως» για να γίνει η παραλιακή πεζόδρομος και να αναπλαστεί”.

Σχέδια που δεν έχουν εφαρμοστεί, ακυρώνονται…

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος επισήμανε πως πράγματι τα Συλιβαινιώτικα είναι μία περιοχή με πολύ κόσμο ειδικά το καλοκαίρι και εξέφρασε το ερώτημα εάν υπάρχει σχέδιο πόλεως σε αυτή την περιοχή και χρειάζεται εφαρμογή του ή εάν χρειάζεται επέκταση. Όπως είπε, ΄΄καταρχάς λοιπόν πρέπει να γίνει εφαρμογή και στη συνέχεια επέκταση και μάλιστα γρήγορα. Διότι σχέδια πόλεως που δεν έχουν εφαρμοστεί ακυρώνονται με δικαστικές αποφάσεις πολιτών κι έτσι χαλάει το σχέδιο στο σύνολό του. Το θέμα είναι μείζον και επείγον. Ειδικά για τα Συλιβαινιώτικα που είναι μία μεγάλη περιοχή ειδικού ενδιαφέροντος η δημοτική αρχή πρέπει να μας φέρει μία πρόταση καταρχάς πώς είναι το σχέδιο τι περιλαμβάνει το κομμάτι που δεν έχει εφαρμοστεί και τι άλλο προτείνει΄΄.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα λέγοντας πως πρόσφατα υπήρξε παράδειγμα στον Συνοικισμό που χάθηκε με δικαστική απόφαση ένα τμήμα του σχεδίου πόλεως, τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί προσοχή στην παραλία Συλιβαινιωτίκων αλλά και μέριμνα για την πλατεία Συλιβαινωτίκων.
΄΄Θα το βάλουμε σε προτεραιότητα στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και ως προς την μελέτη της πλατείας΄΄, ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος.

Αίτημα για δημιουργία σταμπωτού οδοστρώματος στα σοκάκια του Ελαιώνα

Τέλος, στην ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας από τον πρόεδρο της Κοινότητας Ελαιώνα Θανάση Δημόπουλο ζητήθηκε η κατασκευή σταμπωτών στους στενούς δρόμους του χωριού. Όπως είπε, ΄΄εάν τοποθετηθεί τέτοιο δάπεδο θα αλλάξει εντελώς η εικόνα και μπορούμε να αναδείξουμε τα σοκάκια αυτά σε παραδοσιακά και επισκέψιμα. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή το οδόστρωμά τους είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, παίρνουμε πίσσα και μπαλώνουμε κάθε μέρα τις λακκούβες και είναι και κάποια που είναι χωμάτινα. θα θέλαμε να το δείτε θετικά΄΄. Ο κ. Χριστόπουλος είπε πως ΄΄θα δούμε το θέμα στο τεχνικό πρόγραμμα που θα υποβάλλουμε είτε το φετινό είτε στα επόμενα. Είναι αλήθεια ότι ο Ελαιώνας έχει κάνει κάποιος δρόμους σταμπωτούς και φαίνεται η διαφορά, είναι κάτι όμορφο έχει γίνει και στην Άκολη από τον δήμαρχο όταν ήταν δήμαρχος Συμπολιτείας και στον Πλάτανο. Αν φτάσει ο προϋπολογισμός θα γίνει ένας δρόμος και στον Ελαιώνα είτε φέτος είτε τις επόμενες χρονιές΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr