background img
banner
banner

«Ζεσταίνουν» τις μηχανές

ΜΕ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΟΝ «ΣΦΙΧΤΟ» ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ‘ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ’ ΤΟΥ Π.Ε.Π. ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παραμονές των Ευρωεκλογών και η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην περιοχή, αρχής γενομένης από αυτή την Πέμπτη 30 του μηνός με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα.

Και ενώ ο πρωθυπουργός -που πέρασε ήδη από το Αγρίνιο και θα είναι σε λίγες ώρες και στο Αίγιο- οι δήμαρχοι της περιοχής συντονίζουν τις διεκδικήσεις τους…

Συγκαλούν περιφερειακή διάσκεψη στο Αγρίνιο όπου θα προσέλθει και το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δημάρχων (ΚΕΔΕ) και ετοιμάζονται, εν εύθετο χρόνο, και για 24ωρο λουκέτο στα δημαρχεία!

Πρώτο θέμα στην κοινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδος με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ μεθοδευτεί μια κοινή διεκδικητική κίνηση για ένα νέο ‘ταμείο’ για έργα στους ΟΤΑ καθώς τα προγράμματα ανάπτυξης ‘Φιλόδημος’ και ‘Αντώνης Τρίτσης’ του ΥΠ.ΕΣ. έχουν ουσιαστικά ‘παγώσει’.

Οι συνέπειες είναι διπλές, αφενός οι δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας είναι σε άμεση εξάρτηση από το Π..Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας όπου υπάρχει όμως ‘στάση πληρωμών’ και αφετέρου είναι σε ‘υποχρεωτικό εναγκαλισμό’ με τα Υπουργεία κάθε φορά που θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια νέα δράση και έργο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος Αθ. Παπαδόπουλο, «οι Δήμοι μετά την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής θητείας από τις αρχές το έτους, καλούνται να αναλάβουν νέες αρμοδιότητες, χωρίς μεταφορά πόρων και με περιορισμένους τούς ήδη υπάρχοντες πόρους».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να επεξεργαστεί άμεσα ένα νέο, αυτόνομο, χρηματοδοτικό εργαλείο για τους ΟΤΑ, αντίστοιχο με το πρόγραμμα ‘Θησέας’ που να αφορά την υλοποίηση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών έργων με ενισχυμένους προϋπολογισμούς για τους ΟΤΑ».

Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος κατά την τελευταία συνεδρίαση κρίνει επιτακτική την ανάγκη για μια γενναία, έκτακτη, χρηματοδότηση προκειμένου να λυθεί και η εκκρεμότητα με τα παρακρατηθέντα έσοδα του παρελθόντος.

Παράλληλα οι δήμοι της περιφέρειας δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω της υποστελέχωσης με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης να αυξάνονται, χωρίς το προσωπικό να αντικαθίσταται. Το πρόβλημα αποτελεί ασφυκτική απειλή ιδιαίτερα για τους μικρούς και απομακρυσμένους δήμους.

Η παρουσία του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην επικείμενη κοινή συνεδρίαση του Αγρινίου κρίνεται απαραίτητη ώστε να πεισθούν και οι άλλες 12 Περιφερειακές Ενώσεις Δημάρχων να ακολουθήσουν στον αγώνα…


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr