background img
banner
banner

Πιέζουν για εξωδικαστικό συμβιβασμό

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΛΥΣΗ «ΠΑΚΕΤΟ» ΓΙΑ ΤΑ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ» ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΧΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ –ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΒΛΕΠΟΥΝ ΒΟΡΙΔΗ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ…

Για λύση-πακέτο στα «κόκκινα δάνεια» της υπό εκκαθάριση πρώην Αχαϊκής Τράπεζας τα οποία έχουν μείνει εκτός του Εξωδικαστικού Μηχανισμού αλλά και κάθε άλλης εναλλακτικής λύσης ρύθμισης οφειλών -εκτός των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης- παρενέβησαν την Πέμπτη 30 Μαΐου στον Πρωθυπουργό παραγωγικοί φορείς της περιοχής. Σειρά πήρε σήμερα, για το ίδιο θέμα, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Παραμονές της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Αίγιο και Πάτρα με πρωτοβουλία εμπόρων, έγινε συνάντηση με το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών για το θέμα με τις ρυθμίσεις οφειλών και τις κατασχέσεις σε εξέλιξη. Κατόπιν συνεννοήσεων, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη. Για το ραντεβού υπήρξε παρέμβαση εκ μέρους και του προέδρου της ΔΕΕΠ Αχαΐας της ΝΔ Αντώνη Κουνάβη.

Στο ραντεβού στην Αθήνα, εκτός από τα προεδρεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, θα είναι μέλη της Ομοσπονδίας Εμπόρων Πελοποννήσου (ΟΕΣΠ) και τα Επιμελητήρια Αχαΐας καθώς και το Οικονομικό Επιμελητήριο. Το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι αυτό που ζήτησε την πίστωση χρόνου, μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, έως την επόμενη εβδομάδα, για να τεκμηριώσει το αίτημα με τους νομικούς.

Περιθώρια για λύση φαίνεται να υπάρχουν πάντως καθώς μόλις ένα στα 10 δάνεια, με εξασφάλιση, βρίσκονται σήμερα στην τελική φάση της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων. Εμπορικός και Δικηγορικός θα επιδιώξου δουν για το θέμα, την επόμενη εβδομάδα, και τον Στέφανο Κασσελάκη στην Πάτρα!

Το πρόβλημα χρονίζει….

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη στην Πάτρα και η δίκη των πρώην στελεχών και μελών του Δ.Σ. Όπως είναι γνωστό, μέσω του εκκαθαριστή της Αχαϊκής, την PQH, διεκδικούνται εδώ και μια 12ετία, περί τα 100 εκατ. ευρώ οφειλές για δάνεια που έχουν ληφθεί μέσω της Αχαϊκής τράπεζας. Οι ρυθμίσεις έχουν «πατώσει» για μια 10ετία καθώς τα κίνητρα για «κούρεμα» οφειλών κρίνονται εξ αρχής ανεπαρκή.

Η δίκη της Αχαϊκής θα κρίνει και άλλα ζητήματα όπως η ευθύνη των μετόχων που, εκτός από τις υποχρεώσεις σε δάνεια, δύνανται να επιβαρυνθούν -έως και του ποσού των 300 εκατ. ευρώ- για τις απώλειες καταθέσεων και άλλων στοιχείων ενεργητικού. Ο Σύλλογος των πρώην Μεριδιούχων της ‘Αχαϊκής’ δεν έγινε δεκτός ως Πολιτική Αγωγή στη δίκη όπου μόνος ενάγοντας είναι το δημόσιο και η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Λύση εδώ και τώρα…

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΣΠ Γιώργος Βαγενάς «οι παραγωγικοί φορείς της Αχαΐας, με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Πάτρας, συγκροτήσαμε ένα ενιαίο συντονιστικό προκειμένου να γίνουν επαφές με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς καθώς είναι απαραίτητο να δοθεί άμεσα μια λύση προκειμένου να ‘ξεπαγώσουν’ οι ρυθμίσεις. Εκατοντάδες επιχειρηματίες είναι εγκλωβισμένοι με ‘κόκκινα δάνεια’, ειδικά για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατοχή μεριδίων της υπό εκκαθάριση πρώην Αχαϊκής Τράπεζας το πρόβλημα είναι διπλό και στον ορίζοντα υπάρχουν μόνο κατασχέσεις. Εδώ και μια 10ετία το χαρτοφυλάκιο της ‘Αχαϊκής’ αλλάζει χέρια, με νέους εκκαθαριστές, αλλά δεν υπήρξε ποτέ μια προσωποποιημένη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις οφειλές…»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας Θανάση Ζούπα, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος έχει καταδικάσει τις απαράδεκτες πρακτικές συμπεριφορές των funds που έχουν αγοράσει τα χαρτοφυλάκια με τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών και έχουν λάβει άδεια διαπραγμάτευσης ως «servicer» στη χώρα.

Άγονες προσπάθειες

Εκτός ρύθμισης παραμένουν πολλά δάνεια που έχουν λάβει μεριδιούχοι της πρώην ‘Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας’ από την ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας. Ο ρυθμός εξόφλησης κινείται με απογοητευτικούς ρυθμούς ενώ ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό σπάνια βρίσκουν αγοραστή.

Ακίνητο της πρώην ‘Αχαϊκής’ στην οδό Ασημάκη Φωτήλα, στη συμβολή με την οδό Ταξιαρχών, στα 100 μ. περίπου την Κλεομένους Οικονόμου, που αποτελείται από οικόπεδο 288.41 τμ. με παλιά λιθόκτιστη διώροφη οικοδομή και υπόγειο που έχει όμως καταρρεύσει στο μεγάλο μέρος της, παραμένει για χρόνια στα αζήτητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Στα αζήτητα παραμένει και άλλο οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 10 στρεμμάτων με απαξιωμένες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις περί τα 800 τμ. στην θέση «Κοκκινιά» Ελίκης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr