background img
banner
banner

Σε μυσταγωγική ατμόσφαιρα η εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Πόλης | ΦΩΤΟ

ΣΤΟΝ ΛΟΓΓΟ ΜΕ ΤΡΙΣΑΓΙΟ – ΟΜΙΛΙΕΣ – ΥΜΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Τα γεγονότα που συνόδευσαν την Άλωση, οι σύνδεσμοι της Βασιλεύουσας με τον Λόγγο, γνώση της ιστορίας και παραδειγματισμός, κυρίως όμως βαθιά συγκίνηση, χαρακτηρίζουν την εκδήλωση μνήμης που έλαβε χώρα την Τετάρτη 29 Μαΐου το βράδυ στον Λόγγο, με αφορμή της Επετείου από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Μουσείο Ιστορίας Λαογραφίας Λόγγου «ΜΙΛΛ», υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιάλειας – (Αντιδημαρχία Δ. Σχέσεων, Επικοινωνίας, Εθιμοτυπίας, Εκδηλώσεων) και σε συνεργασία με τη Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Μέσα από τις επιμέρους εκδηλώσεις καλύφθηκε όλο το φάσμα με ιστορικές αναφορές, ψαλμούς, μουσικές, απαγγελίες και χορό. Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λόγγου.

Αρχικά, εντός του ναού εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους αγωνιστές και μάρτυρες της Άλωσης, από τον Αρχιμανδρίτη π. Ελευθέριο Αλούκο και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Αιγιαλείας και άλλους εκπροσώπους φορέων, με τη Φιλαρμονική Αιγίου να αποδίδει τιμές και να αποδίδει τον Εθνικό Ύμνο. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, δεκάδες Λογγίσιοι και επισκέπτες, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, οι δήμαρχοι Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Δημήτρης Καλογερόπουλος και Θανάσης Παπαδόπουλος αντίστοιχα, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Αγγελοπούλου, Κώστας Βούλγαρης και Βασίλης Χριστόπουλος, η δημοτική σύμβουλος – εκπρόσωπος της παράταξης «Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο» Βάσω Ψυχράμη, η εκπρόσωπος της υφυπουργού Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου Θεώνη Σταθοπούλου, η πολιτευτής της ΝΔ Γιώτα Παυλοπούλου, πρόεδροι κοινοτήτων, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.

Η σχέση του Λόγγου με τη Βασιλεύουσα

Η αντιδήμαρχος κ. Αγγελοπούλου απήγγειλε το ποίημα «29 Μαΐου 1453», ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής «Φίλιππος Οικονόμου» απέδωσε ύμνους και η εκπαιδευτικός Μάρθα Κυριακοπούλου απήγγειλε «Το Μοιρολόι στη Βασιλεύουσα». Η εκπαιδευτικός Μαρία Σιταρά ανέγνωσε τον πρόλογο της εκδήλωσης περιγράφοντας με ποιον τρόπο κάποιες οικογένειες προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη μεταφέρθηκαν προς την Ρούμελη και λίγο αργότερα, μαζί με τους κλέφτες και αρματολούς της περιοχής, έφτασαν στο χωριό Προβοδός και εγκαταστάθηκαν.

Η προοπτική της περιοχής

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του δημάρχου κ. Καλογερόπουλου ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην υπεύθυνη του Μουσείου Λόγγου Μέλπω Ρογγάλα, μεταφέροντας με τα λεγόμενά του, τη σκέψη όλων στην ημέρα της Άλωσης, η οποία έχει χαρακτηριστεί στην ιστορία ως αποφράδα μέρα που οι Τούρκοι μπήκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, πρέπει να προβληματιστούμε για το σήμερα και να διδαχτούμε από τα γεγονότα διότι δεν ήταν τυχαίο που η μεγάλη Βυζαντινή Αυτοκρατορία έφτασε σε αυτό το σημείο. ΄΄Φτάσαμε εκεί γιατί ο καθένας δεν καταλάβαινε ότι πλέει στο διάβα του χρόνου στο ίδιο καράβι στη δική του ατομική καμπίνα μεν, αλλά στο ίδιο καράβι. Νόμιζε ότι ο ίδιος δεν θα βουλιάξει. Δεν έγινε αντιληπτό λοιπόν το μέγεθος του κινδύνου κι αυτό συμβαίνει όταν ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του. Το παράδειγμα που πρέπει να έχουμε σήμερα είναι ότι πρέπει να έχουμε συνείδηση κοινή διότι χωρίς αυτή δεν μπορούμε να προχωράμε μπροστά΄΄, είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ίδιο να παρευρίσκεται στην εκδήλωση που κρατάει τις μνήμες και την ιστορία, τονίζοντας πως είναι μία εκδήλωση που αφορά τον ελληνισμό γενικότερα, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά των Κωνσταντινοπουλιτών και των Μικρασιατών που ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η αντιδήμαρχος κ. Αγγελόπουλου μίλησε για την επαφή της με το Μουσείο Λόγγου και το εξαιρετικό έργο που επιτελείται, τονίζοντας ότι «είναι μία ημέρα ευκαιρίας με την ιστορία να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες αυτές τις δύσκολες του ελληνισμού αυτά τα ιστορικά γεγονότα”. Τέλος αναφέρθηκε σε κάτι που είχε πει ο δήμαρχος, ότι κάθε τόπος μπορεί να γίνει ξεχωριστός να αναδειχτεί να γίνει ελκυστικός για τους ντόπιους και για τους επισκέπτες του εφόσον έχει κάτι να πει, τονίζοντας πως στην προκειμένη περίπτωση ο Λόγγος και το Μουσείο έχουν να πουν πολλά.

Άρτια ιστορική προσέγγιση

Ο υποψήφιος διδάκτορας Βυζαντινής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Κουβαράς που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, είπε πως για τον ίδιο η Άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι κάτι πολύ κομβικό, μία ιδιαίτερη στιγμή της ιστορίας. ΄΄Από μικρός όταν έμενα στη γιαγιά μου που ήταν από το Λόγγο, η Παρασκευή Τσαμτσούρη που ήταν φιλόλογος, ήμουν σε ένα περιβάλλον με βιβλία σπάνια. Διάβαζα λογοτεχνία και από πολύ μικρός θυμάμαι, άρχισα να διαβάζω το βιβλίο της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου που το είχε η γιαγιά, γιατί δούλευε σε Λύκεια. Έτσι, γεννήθηκε σιγά – σιγά μια αγάπη μέσα μου για την Ιστορία, ζώντας σε ένα σπίτι στο οποίο κυριαρχούσαν συζητήσεις πολιτικές και φιλολογικές. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης ήταν μέσα μου ένα πολύ βαθύ τραύμα το οποίο με ενδιέφερε και να ξέρω ότι για να μαθαίνω ως ιστορικός όταν διαβάζει του δημιουργείται ένα τεχνητό βίωμα δηλαδή δεν έχει ζήσει στην εποχή αυτή αλλά ο τρόπος που καταπιάνεται είναι καθαρά βιωματικός προσπαθεί να αφουγκραστεί την εποχή΄΄, ήταν τα πρώτα λόγια του για να συνεχίσει με την ανάλυση των ιστορικών γεγονότων.

Παρουσίαση χορών και ύμνων

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ακόμη ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων με παρουσίαση χορών και ύμνων και η Στέγη πολιτισμού Καλαβρύτων και φίλων Πάτρας «Αγ. Λαύρα». Τέλος, έγινε παρουσίαση της βιογραφίας του καθηγητή Ν. Βασιλόπουλου και του ιατρού Βασιλείου Διαμαντόπουλου από τον Γιώργο Γεωργόπουλο πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων.

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr