background img
banner
banner

Στέρεψαν τα ποτάμια, η λειψυδρία απειλεί…

ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΥΙΟΘΕΤΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Εικόνα… Αυγούστου παρουσιάζουν τα ποτάμια της Αιγιάλειας εξαιτίας της πολύμηνης ανομβρίας που οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην κλιματική αλλαγή. Οι ποταμοί της Αιγιάλειας έχουν στερέψει στην κυριολεξία γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να αναφέρουν ότι δεν έχουν ξαναδεί κάτι ανάλογο μήνα Μάιο και τη δημοτική αρχή να λαμβάνει τα μέτρα της ούτως ώστε να μην… πούμε το νερό νεράκι.

Η απόλυτη ξηρασία είναι βέβαιο πως έχει επηρεάσει τα αποθέματα νερού, γεγονός που εκφράστηκε με έντονο προβληματισμό και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, ενώ δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού να επηρεαστεί και ο υδροφόρος ορίζοντας ακόμη και κάτω από τα ποτάμια.

Ο Σελινούντας δεν ήταν ποτέ ξανά έτσι…

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ποταμού Σελινούντα, το εσωτερικό του οποίου θυμίζει… δρόμο, αφού στα πεδινά δεν υπάρχει ίχνος νερού. Το μέγεθος του προβλήματος μετέφερε στο Protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Σελινούντα Ανδρέας Παπαγεωργίου, που έκανε λόγο για πρωτοφανείς καταστάσεις. Όπως είπε, ΄΄60 χρόνια που θυμάμαι, ποτέ το νερό στον ποταμό δεν έχει σταματήσει τέτοια εποχή. Συνήθως βάζαμε νερό στις αμπολές να ποτιστεί ο κάμπος και περνούσε τη γέφυρα τουλάχιστον ως 20 Ιουλίου. Φέτος συμβαίνει κάτι πολύ παράξενο όσο και ανησυχητικό. Και βέβαια όλη αυτή η ξηρασία είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει και τις καλλιέργειες. Γι’ αυτό ακριβώς είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας κλειστού συστήματος άρδευσης ώστε να μην έχουμε απώλειες και άναρχη χρήση. Γνωρίζουμε ότι μόνο το 30% των περιοχών της Αιγιάλειας αρδεύονται μέσω κλειστού συστήματος ενώ το 70% είναι με ανοιχτούς αγωγούς όπου με κατάκλιση πέφτει το νερό στα περιβόλια και χάνεται΄΄.

Περιγράφοντας την κατάσταση, είπε πως αυτή τη στιγμή μόνο προς την Κουλούρα και την Τέμενη υπάρχει ένα μικρό απόθεμα το οποίο φτάνει οριακά, ενώ όσον αφορά την πλευρά των εκτάσεων της κοινότητας Σελινούντα, δουλεύει ήδη η γεώτρηση, κάτι που τις προηγούμενες χρονιές συνέβαινε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. ΄΄Τι θα γίνει το επόμενο διάστημα; Έχουμε ακόμη τέσσερις μήνες καλοκαίρι. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη΄΄, πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργίου, τονίζοντας πως δεν αποκλείεται το πρόβλημα να γίνει ακόμη μεγαλύτερο αφού και στα ορεινά θα εξαφανιστούν τα αποθέματα νερού του ποταμού, καθώς οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων θα αρδεύουν τα καλοκαιρινά περιβόλια τους.

Στα ορεινά της Αιγείρας η πρώτη λιμνοδεξαμενή

Μιλώντας για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο δήμος στο μέλλον σε σχέση με τους φυσικούς πόρους, είναι η λειψυδρία. ΄΄Είναι γεγονός πως πανελλαδικά δεν γίνεται και η καλύτερη διαχείριση ύδατος. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε όχι μόνο για να είμαστε έτοιμοι για τα προγράμματα και μην νομίζετε ότι από αυτά τα προγράμματα που τρέχουν δίνονται εκατομμύρια. Κάνουμε ό,τι παραπάνω για να δώσουμε λύσεις. Έχουμε προαναγγείλει και είμαστε σε φάση να κάνουμε τα μικρά φράγματα δηλαδή τις λιμνοδεξαμενές.

Ήδη αυτές τις μέρες θα έχουμε μία συνεργασία με ειδικούς για να μας καθοδηγήσουν. Προσανατολιζόμαστε η πρώτη λιμνοδεξαμενή να είναι στα ορεινά της Αιγείρας στο Περιθώρι.
Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε σε άλλες λιμνοδεξαμενές με βάση τα όσα θα μας προτείνουν οι επιστήμονες. Ήδη έχουμε πάρει από την παλιά νομαρχία κάποια τεχνικά στοιχεία που είχαμε διαθέσιμα το παρελθόν και προσπαθούμε να δούμε πού μπορούν να δημιουργηθούν τέτοιες δεξαμενές και στη Δυτική έχει αλλά και στην Ανατολική Αιγιάλεια που δείχνει πως έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα΄΄, είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας: ΄΄Αν μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αυτή τη λιμνοδεξαμενή στα ορεινά της Αιγείρας, να ξέρετε ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη ωφέλεια και περιβαλλοντική και οικονομική, με δεδομένο ότι θα σταματήσουν να λειτουργούν 30 γεωτρήσεις στην περιοχή. Αυτό είναι στους στόχους της δημοτικής αρχής και προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση νερού”. Τέλος, επισήμανε πως θα είναι δύσκολο η κατασκευή λιμνοδεξαμενών να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα κυλήσει από εδώ και στο εξής καθώς δεν θα χρηματοδοτεί πολλά έργα για την περιοχή μας, εκτός κι αν μπορούν οι λιμνοδεξαμενές να ενταχθούν στα εμβληματικά έργα και να χρηματοδοτηθούν.

Ήταν η πρόταση της παράταξης του κ. Σπηλιόπουλου

Επιπλέον, ο κ. Καλογερόπουλος είπε πως ΄΄ήταν μία σκέψη που είχε η παράταξη του κ. Σπηλιόπουλου, την έχω υιοθετήσει και προχωράμε΄΄.

Τοποθετούμενος ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος, είπε πως ΄΄οι λιμνοδεξαμενές είναι η μέθοδος για να έχουμε νερό, από τη στιγμή που το νερό πλέον θα είναι σε κρίση. Πιστεύω ότι υιοθετώντας η δημοτική αρχή το σχέδιο το οποίο είχαμε καταστρώσει, καθιστά τον δήμο πρωτοπόρο΄΄. Απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε: ΄΄Μην φοβάστε τη χρηματοδότηση για αυτά τα έργα γιατί θα έχουν προτεραιότητα. Χρειάζεται ωριμότητα και ετοιμότητα. Όσο πιο γρήγορα τρέξουμε και προετοιμάσουμε τις μελέτες της χωροθέτησης και τις αδειοδοτήσεις, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε χρήματα. Ο κόσμος πλέον βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την κλιματική κρίση και το πρόβλημα του νερού άρα αν εμείς προετοιμαστούμε έγκαιρα θα έχουμε την πρωτοπορία σε αυτό το θέμα, θα φτιάξουμε τα έργα και θα λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr